0

Б ългарски хеликоптер влезе в турска територия и хвърли дрога за 1,6 млн. лева в началото на седмицата. Това не е изолиран случай, а поредица от нарушения на въздушното пространство, която от поне половин година се осъществява от малки летателни средства – самолети или хеликоптери, показа проверка на „Телеграф“.

Първият съмнителен случай, който разбуни духовете у нас, шашардиса следствените органи, предизвика смут и множество слухове, бе през юни 2022 г. Тогава  през въздушното пространство на общо седем източноевропейски страни прелетя ниско 60-годишен Piper PA-23-250 Aztec.

Хеликоптер от България изхърли наркотици над Турция

Изоставен

Самолетът бе открит изоставен на летище „Буховци“, край Търговище. И до този момент няма официално съобщени резултати от разследването, което бе поето от Националната следствена служба. Това, което се установи, е, че в аероплана са пътували поне петима души, но не е ясно какъв е бил товарът му. Самолетът е бил бракуван в Литва, откъдето е купен, и излита в нарушение на правилата, без одобрен летателен план. Минава през небето на Полша, Словакия, Унгария, Сърбия и Румъния, преди да кацне в България. Има и още едно спиране, то е на спортното летище „Хайдусобосло“ в Унгария. Там самолетът кацнал за десетина минути без разрешение от унгарските власти. Слезли са 4-5 души, които са се суетели около машината, заредили са гориво с туби от кабината и са продължили. Полицията, която пристигнала на място, не успяла да ги спре. При огледа у нас полицейски кучета откриха следи от наркотици във въздухоплавателното средство. Според разследващи крайната цел на полета е била Турция, но повреда е наложила приземяването в Търговище. Появиха се и слухове, че с този самолет в България се бил върнал издирван от Интерпол беглец от правосъдието, но те така и не се потвърдиха.

НОВО 20: Хеликоптерът, изхвърлил 100 кг наркотици в Турция, не е излитал от България

Изпълнена

Няколко месеца по-късно пратка с дрога обаче бе изпълнена, а сцената в небето над Турция напомни сюжет от живота на митичните наркобарони Пабло Ескобар и Ел Чапо. На 13 януари следобед нископрелитащ малък самолет „Чесна“ излетя от България и хвърли наркотици край границата в района на Къркларели (Лозенград). Машината летеше ниско, за да не бъде засечена от радарите. Полетът е осъществен през нощта с изключени светлини, за да не привлича внимание. На предварително уговореното място, точно като по филмите, на пилота е  даден сигнал с фенер да изхвърли от самолета сакове с пакети с наркотици. Оттам саковете са товарени в луксозни лимузини, като едната е мерцедес с български регистрационен номер. След това стоката е транспортирана с три автомобила до Истанбул. По-късно са задържани общо петима души. Трима са българи, а другите двама са турски граждани, но емигрирали от Босна и Херцеговина. Множеството от тях са заселени именно в района на Лозенград. Според разследващите тъкмо босненците участват в наркотрафика и контактуват с българската мафия. По време на операцията в района на Одрин и Къркларели са иззети 103 килограма наркотици за около 650 хиляди евро. Конфискувани са и 2 бинокъла, две устройства за заглушаване на сигнал, с които са дезактивирани системите за проследяване на автомобилите, прилагани в Турция, 6 мобилни телефона, 3 радиостанции и 3 луксозни лимузини.

Екзотичен

Поредният екзотичен опит за прехвърляне на наркотици стана тази седмица, след като малък хеликоптер прелетя ниско през границата ни с Турция и изхвърли 101 килограма канабис от силния сорт „Скънк“ в землището на село Енимахале, край Къркларели (Лозенград).

Силно рисковият наркотик е остойностен на около 20 млн. турски лири, което се равнява приблизително на 850 000 евро. Екипите на въздушното радарно командване на Чанаккале забелязали, че хеликоптер, навлизащ в турското въздушно пространство от България, лети ниско над село Енимахале през нощта. Ситуацията незабавно е докладвана в жандармерийското зонално управление. Скъпата марихуана била натъпкана в чували и добре опакована. Захвърлени са на една от поляните край селото. След като метнали стоката, летящите дилъри се върнали обратно на българска територия и изчезнали от турските радари. Задържани са три мулета, които дошли да прибират тревата от поляната. Отново по неофициална информация те са босненци. Според разследващите пилотът на хеликоптера, излетял от България и изхвърлил дрогата в Турция, е познавал добре маршрута. Знаел е, че няма добра радарна видимост и било невъзможно да се порази със зенитно-ракетен комплекс. Предполага се, че летателният апарат е излетял от района на Приморско. Според експерти хеликоптерът със сигурност е регистриран у нас, а българските пилоти, които могат да го управляват, са не повече от 20 души и се знаят.

Фермер издава първия полет  

Методът „Ескобар“ е използван и от други наркобарони по света, а през 2020 г.  е приложен за първи път в Турция, в Къркларели. Тогава през границата минава малък планер „Чесна 200“, влязъл нелегално от България, който изхвърля пакети с наркотици по предварително дадени от наркодилърите координати. Фермер от близкото село Долхан вижда как от самолет са хвърлили някакви чанти и се обажда в полицията. Така наркотиците не попадат в ръцете на дилърите, част от тях са задържани на място, а след пет месеца разследване са арестувани 21 заподозрени наркоразпространители.