П атладжаните от векове присъстват в родната кухня и още примери за това намираме на receptite.com.
Бюрек
Необходими продукти:
- 1 патладжан
- 120 г бяло саламурено сирене
- 2 с.л. зехтин (олио)
- 1 скилидка чесън
- копър
За панировката:
- 2 яйца
- около 1/3 ч.ч. брашно
- около 1/4 ч.ч. галета
- около 10 с.л. олио за пържене
Начин на приготвяне:
Нарязваме патладжана на дълги парчета с дебелина около 5 мм. Желателно е при нарязването да се получат четен брой филийки - примерно 6 парчета. Крайните парчета може да не ги използвате. Посоляваме и оставяме до пускане на тъмен сок. Намачкваме сиренето с вилица, добавяме ситно нарязаната скилидка чесън, зехтина и нарязания копър. Намачкваме всичко с вилицата. Получава се пастет от сирене (мек, леко мазен и може да се моделира с ръце). Измиваме филийките патладжан, подсушаваме и пържим в загрято олио (около 2-3 с.л.). Патладжанът поема много олио и ако сложите повече, след това трябва да ги отцедите от излишната мазнина. От сиренето с ръце оформяме яйцевидни топки, които разплескваме и поставяме върху една филийка пържен патладжан. Покриваме с друга филийка и притискаме. Овалваме така оформените двойки патладжани в смес от брашното и галетата, после потапяме в разбитите яйца и пържим в загрято олио (около 6-7 с.л.) до получаване на златиста коричка. Обръщаме и пържим и от другата страна. Сервират се самостоятелно или със сос. Подходящи сосове са: доматен с чесън, от кисело мляко с чесън, от кисело мляко, чесън и майонеза.
Сочни рулца
Необходими продукти:
- 4 големи патладжана
- 150 г белени слънчогледови семки
- 150 г белени тиквени семки
- 2 ч.ч. настъргано овче сирене
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 500 г червени домати
- 2 жълтъка
- 0,5 връзка магданоз
- сол, черен пипер
- 100 мл зехтин
Начин на приготвяне:
Патладжаните се нарязват по дължина на филии с дебелина около 0,5 см. Посоляват се и се оставят да се отцедят. Измиват се, подсушават се и се изпържват в зехтин от двете страни. Оставят се върху кухненска хартия да се отцедят, след което се поръсват с черен пипер на вкус. Плънката се приготвя, като се смесват семките, настърганата глава лук, скълцаният чесън, половината нарязан магданоз, настърганото сирене и жълтъците. Всяка филия патладжан се намазва с плънката и се навива на рулце. Рулата се подреждат в тава. Доматите се обелват, нарязват на парченца и се поставят върху и около рулцата. Ястието се запича за около половин час на слаба фурна. Поднасят се поръсени с останалия магданоз.