П ролетно време една от най-вкусните, а и полезни, супи, които се правят, е агнешката чорба. Традиционно покрай празниците Великден и Гергьовден, които тази година календарът е навързал един за друг, се приготвя агнешка дроб чорба или се прави агнешки курбан чорба. Но тук предлагаме също толкова традиционна и толкова нашенска като вкусове чорба, забелязана от receptite.com, която съчетава продукти с дреболии и месо.
Чорба
Необходими продукти:
- 500 г агнешко месо
- 500 г агнешки дреболии
- 1 връзка зелен лук
- 1-2 домата
- 1 ч.ч. нарязан спанак
- 1/3 ч.ч. ориз
- 1/4 връзка джоджен
- 1/4 връзка чубрица
- 1/4 връзка копър
- 1 чушка
- 1 морков
- 1/2 връзка магданоз
- 1 с.л. брашно
- 1 яйце
- черен пипер на вкус и по желание
- сол на вкус
- 1 с.л. оцет
Начин на приготвяне:
Месото заедно с дреболиите се нарязват на дребно и се заливат с 2-3 л вода (аз ги варя в тенджерата под налягане с подправки по мой вкус). Щом тя заври, се поръсва със сол и се прибавят нарязаните на ситно зеленчуци (добавих от мен 1 морков). След като омекнат, се слагат оризът и ситно нарязаните подправки (аз ползвах сухи). Брашното се размива с малко студена вода и се сипва. Готовата чорба се сваля от огъня и се застройва с яйцето. Подправя се с черния пипер и оцета и се поднася топла.