О ще идеи за бързо приготвяне на уникално вкусни и съвсем лесни по нашенски гозби намираме на receptite.com.
Хайдушка запеканка
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 400 г кашкавал
- 600 г сирене
- 400 г бекон или пушен свински врат
- 60 г масло
- 10 кисели краставички
- 2 скилидки чесън
- 2 ч.ч. прясно мляко
- 3 яйца
- 2 с.л. брашно
- сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Картофите се режат като за мусака и се варят в подсолена вода. Прецеждат се и се изсипват в голяма тава. Към тях се добавят нарязаният на ситно бекон, натрошено сирене, пресованият чесън, настъргани кисели краставички, овкусява се със сол и пипер и се обърква добре. В маслото се запържва брашното, добавя се млякото, като се бърка постоянно да не се пресече, смъква се и се оставя леко да изстине. Към готовия сос се добавят разбитите яйца и след това се излива в тавата, обърква се добре и се пече на 220 градуса във фурната, като се обърква от време на време. Когато се посгъсти, се поръсва с настъргания кашкавал и се връща във фурната, докато се запече до златисто.
Лудогорски кебап
Необходими продукти:
- 300 г свинско месо
- 200 г пресни гъби или стерилизирани
- 1 глава лук
- 2 триъгълничета топено сирене или 60 г друго топено сирене
- 2 бр. яйца
- 1 ч.л. червен пипер
- сол, чубрица и черен пипер (може и други подправки)
- 2 с.л. мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на малки хапки и го сварете до полуготовност за около 10-15 минути. Отцедете месото и го запържете в мазнината. Щом започне да се зачервява, сложете ситно нарязания лук и нарязаните на филийки гъби, похлупете и задушавайте, докато лукът и гъбите омекнат и ястието остане на мазнина, като разбърквате от време на време. След това посолете, добавете червения пипер и подправките и махнете от огъня. Докато приготвяте ястието, включете фурната на 200 градуса да се загрява. Готовото ястие разпределете в 2 гювечета. Във всяко начупете на малки парченца по 1 триъгълниче топено сирене. Залейте всяко гювече с по 1 разбито яйце, похлупете с капачетата и сложете в загрятата фурна и печете 15 минути. След като извадите, ги оставете малко да поизстинат и сервирайте с препечени филийки и подходяща за сезона салата.
Пояснения: Зададените продукти са за 2 порции. Рецептата се смята за измислена от Пенчо Кубадински, който като запален ловец тогава слагал в нея месо от глиган.