0

Е то типично български рецепти, подходящи за пост, а и не само. Видени са в supichka.com.

Леща яхния

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. леща
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 1 домат
  • 8 скилидки чесън
  • четвърт глава целина
  • 1 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне:

Напоследък лещата губи популярност и все по-рядко присъства на трапезата на българина в традиционните рецепти. Почистете лещата, ако има боклучета, измийте я и я накиснете в студена вода за около час-два. (Повечето домакини накисват само боба преди обработка, но ако направите това и с лещата, то така тя ще се свари по-бързо и няма да създава дискомфорт в корема.) Водата, в която е била лещата, се изхвърля и се добавят две или три чаени чаши студена вода в зависимост от това колко гъста желаете да бъде яхнията. Лещата се вари без сол, защото ако добавите сол още в началото това ще забави варенето и може да остане хрупкава. Варите лещата, докато е полусварена, което означава около 20-30 минути. Времето за сваряване обаче зависи от качеството на продукта. В около половин чаена чаша гореща мазнина се запържват ситно нарязаните зеленчуци (без чесъна и доматите), докато поомекнат след което добавяте една чаена лъжица червен пипер. След това добавяте тази запръжка към лещата, добавяте чесъна, домата и сол на вкус, разбърквате добре и оставяте да ври до пълно сваряване на лещата. Рецептата за леща яхния е изпълнена!

Прясно зеле в гювеч

Необходими продукти:

  • 1,5 кг прясно зеле
  • 2 домата
  • 1 с.л. червен пипер
  • половин к.ч. олио
  • 4 дафинови листа
  • 4 зърна бахар

Начин на приготвяне:

Отстранявате наранените листа на зелката. Нарязвате я на тънки ивици. Слагате нарязаното зеле в гювеча, поръсвате със сол и го намачквате добре. Добавяте обелените и нарязани на дребно домати, дафиновия лист и бахара и разбърквате. Слагате олиото и червения пипер и отново разбърквате. Не е необходимо да добавяте вода. Задължително слагате гювеча в студена фурна. (Ако сложите студения гювеч в предварително загрята фурна, то той ще се пукне.) След като сте сложили гювеча със зелето във фурната, нея я включвате на 200 градуса и печете около час. След това го вадите от фурната и разбърквате зелето, след което го връщате във фурната за още 5 минути. След като минат и тези 5 минути зелето е готов и може да бъде сервирано.