0

И ван Звездев е майстор както в откриването на прекрасни нашенски рецепти от всички краища на родината, така и в приготвянето им. Ето няколко идеи по въпроса от zvezdev.com.

Баждарски джолан

Необходими продукти:

  • 1 голяма кисела зелка - 1 кг
  • 2 свински джолана
  • 200 г бекон
  • 200 г заквасена сметана
  • 2-3 ч.ч. зелев сок
  • 2-3 дафинови листа
  • 2-3 ч.л. червен пипер
  • 10 зърна черен пипер
  • сол на вкус
  • лепкаво тесто за запечатване на гювеча

Начин на приготвяне:

В подходящ съд слагаме нарязано кисело зеле, прибавяме дафинов лист, посоляваме, поръсваме със зърна черен пипер. Нареждаме резени бекон на дъното на гювеча, разбъркваме зелето и прехвърляме 1/3 в гювеча. Слагаме двата джолана, покриваме с резени бекон и добавяме останалото зеле. Наливаме зелев сок, поръсваме с червен пипер и покриваме със заквасена сметана. Похлупваме гювеча и запечатваме с тесто. Слагаме съда в студена фурна, която загряваме на 220 градуса. Печем ястието около 30 минути. Намаляваме температурата на 180 градуса и печем още 2 часа.

Пояснение: Рецептата е на търновския майстор готвач Пешо Морския и е на името на родното му село Баждари. Това е стара рецепта от Еленския край, когато готвели с каймак, сега ползваме сметана.

Велинградска картофена чорба

Необходими продукти:

  • 1 кг картофи
  • 2 моркова
  • 1 глава кромид лук
  • 50 г краве масло
  • 1,5 л гореща вода
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. чубрица
  • 2 ч.л. сушен копър
  • 1 клонка целина

За застройката:

  • 200 мл кисело мляко
  • 1 яйце

Начин на приготвяне:

Морковът се настъргва на ренде. В тенджера се стопява масло и морковът се задушава под капак за две минути. Нарязва се на дребно лук и добавя при моркова. Задушава се за минута. Наливат се един и половина литра гореща вода. Посолява се и оставя да заври. Картофите се настъргват на ренде и слагат в тенджерата. Под капак на бавен огън се варят около 25 минути. Подправят се с чубрица, копър и дребно нарязана целина. Супата се вари още 5 минути.

Приготвя се застройка: Разбива се яйце и смесва с кисело мляко. Постепенно се сипват 600 мл от горещия бульон на супата. Тенджерата със супата се оттегля от котлона. На тънка струйка киселото мляко с яйце се сипва при непрекъснато разбъркване. Супата е готова за сервиране.

Ловджийска салата

Необходими продукти:

  • 150 г пушено свинско месо
  • 150 г кашкавал
  • 9 яйца от пъдпъдък
  • 9-10 мариновани печурки
  • 6-7 картофа
  • 6-7 кисели краставички
  • 6-7 листа от маруля
  • 4 с.л. майонеза
  • 4 с.л. кисело мляко
  • сол

Начин на приготвяне:

Сваряваме картофите в подсолена вода и ги настъргваме. Нарязваме краставичките и пушеното месо на ивички. Варим за 10 минути яйцата от пъдпъдък. На дъното на купа поставяме 4-5 листа от маруля. Оформяме настърганите картофи като гнездо. Отгоре разпределяме майонезата и киселото мляко. Нареждаме киселите краставички и свинското месо. Обилно поръсваме с настърган кашкавал. Подреждаме 2-3 листа от маруля – оформяме легло. Върху тях подреждаме пъдпъдъчите яйца. Декорираме с гъбите.

Парени бухти с чубрица и сирене

Необходими продукти:

  • 100 г сирене
  • 50 г масло
  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. брашно - 120 г
  • 1 ч.ч. вода - 200 мл
  • 1/2 ч.л. чубрица
  • 1 щипка сол
  • 300 мл олио за пържене

Начин на приготвяне:

В тенджера наливаме 1 ч.ч. вода. Слагаме кравето масло и посоляваме. Когато водата кипне, наведнъж изсипваме предварително пресятото брашно. Отстраняваме от котлона и разбъркваме енергично, докато брашното започне да се отделя от стените на съда. Прехвърляме тестото в купа, поръсваме с подправките. Добавяме последователно яйцата, като разбъркваме непрекъснато. Преди последното яйце слагаме настърганото сирене. С помощта на две лъжици оформяме от тестото малки сплеснати бухтички. Пържим ги в сгорещено олио, като след 3-4 минути обръщаме от другата страна. Изпържените бухтички поставяме върху салфетка, за да се отцеди излишната мазнина. По желание поръсваме с пудра захар. Чубрицата не е задължителна въпреки заглавието, но тогава са си обикновени бухти.