И ван Звездев е майстор както в откриването на прекрасни нашенски рецепти от всички краища на родината, така и в приготвянето им. Ето няколко идеи по въпроса от zvezdev.com.
Баждарски джолан
Необходими продукти:
- 1 голяма кисела зелка - 1 кг
- 2 свински джолана
- 200 г бекон
- 200 г заквасена сметана
- 2-3 ч.ч. зелев сок
- 2-3 дафинови листа
- 2-3 ч.л. червен пипер
- 10 зърна черен пипер
- сол на вкус
- лепкаво тесто за запечатване на гювеча
Начин на приготвяне:
В подходящ съд слагаме нарязано кисело зеле, прибавяме дафинов лист, посоляваме, поръсваме със зърна черен пипер. Нареждаме резени бекон на дъното на гювеча, разбъркваме зелето и прехвърляме 1/3 в гювеча. Слагаме двата джолана, покриваме с резени бекон и добавяме останалото зеле. Наливаме зелев сок, поръсваме с червен пипер и покриваме със заквасена сметана. Похлупваме гювеча и запечатваме с тесто. Слагаме съда в студена фурна, която загряваме на 220 градуса. Печем ястието около 30 минути. Намаляваме температурата на 180 градуса и печем още 2 часа.
Пояснение: Рецептата е на търновския майстор готвач Пешо Морския и е на името на родното му село Баждари. Това е стара рецепта от Еленския край, когато готвели с каймак, сега ползваме сметана.
Велинградска картофена чорба
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 2 моркова
- 1 глава кромид лук
- 50 г краве масло
- 1,5 л гореща вода
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. чубрица
- 2 ч.л. сушен копър
- 1 клонка целина
За застройката:
- 200 мл кисело мляко
- 1 яйце
Начин на приготвяне:
Морковът се настъргва на ренде. В тенджера се стопява масло и морковът се задушава под капак за две минути. Нарязва се на дребно лук и добавя при моркова. Задушава се за минута. Наливат се един и половина литра гореща вода. Посолява се и оставя да заври. Картофите се настъргват на ренде и слагат в тенджерата. Под капак на бавен огън се варят около 25 минути. Подправят се с чубрица, копър и дребно нарязана целина. Супата се вари още 5 минути.
Приготвя се застройка: Разбива се яйце и смесва с кисело мляко. Постепенно се сипват 600 мл от горещия бульон на супата. Тенджерата със супата се оттегля от котлона. На тънка струйка киселото мляко с яйце се сипва при непрекъснато разбъркване. Супата е готова за сервиране.
Ловджийска салата
Необходими продукти:
- 150 г пушено свинско месо
- 150 г кашкавал
- 9 яйца от пъдпъдък
- 9-10 мариновани печурки
- 6-7 картофа
- 6-7 кисели краставички
- 6-7 листа от маруля
- 4 с.л. майонеза
- 4 с.л. кисело мляко
- сол
Начин на приготвяне:
Сваряваме картофите в подсолена вода и ги настъргваме. Нарязваме краставичките и пушеното месо на ивички. Варим за 10 минути яйцата от пъдпъдък. На дъното на купа поставяме 4-5 листа от маруля. Оформяме настърганите картофи като гнездо. Отгоре разпределяме майонезата и киселото мляко. Нареждаме киселите краставички и свинското месо. Обилно поръсваме с настърган кашкавал. Подреждаме 2-3 листа от маруля – оформяме легло. Върху тях подреждаме пъдпъдъчите яйца. Декорираме с гъбите.
Парени бухти с чубрица и сирене
Необходими продукти:
- 100 г сирене
- 50 г масло
- 3 яйца
- 1 ч.ч. брашно - 120 г
- 1 ч.ч. вода - 200 мл
- 1/2 ч.л. чубрица
- 1 щипка сол
- 300 мл олио за пържене
Начин на приготвяне:
В тенджера наливаме 1 ч.ч. вода. Слагаме кравето масло и посоляваме. Когато водата кипне, наведнъж изсипваме предварително пресятото брашно. Отстраняваме от котлона и разбъркваме енергично, докато брашното започне да се отделя от стените на съда. Прехвърляме тестото в купа, поръсваме с подправките. Добавяме последователно яйцата, като разбъркваме непрекъснато. Преди последното яйце слагаме настърганото сирене. С помощта на две лъжици оформяме от тестото малки сплеснати бухтички. Пържим ги в сгорещено олио, като след 3-4 минути обръщаме от другата страна. Изпържените бухтички поставяме върху салфетка, за да се отцеди излишната мазнина. По желание поръсваме с пудра захар. Чубрицата не е задължителна въпреки заглавието, но тогава са си обикновени бухти.