Пионерски мекици, сиропирани от козуначено тесто
Необходими продукти:
- 1/2 кг брашно
- 2 яйца
- 40 мл олио
- 40 г стопено масло
- 125 г захар
За маяното тесто:
- 20 г прясна мая - 1 пакетче суха
- 100 мл прясно мляко
- 1 ч.л. захар
- 1 с.л. брашно
- За сироп:
- 200 мл вода
- 200 г захар
Начин на приготвяне:
Прави се маяно тесто, като маята се смесва със затоплено до 30 градуса прясно мляко, захар и брашно. Оставя се за 15 минути. Брашното се пресява и се оформя кладенче. В средата се счупват яйца и леко разбиват. Слагат се захар, масло и олио и се разбърква с вилица, като се взема от брашното. Слага се маяното тесто и доразбърква. Омесва се лепкаво тесто. Оставя се покрито да втаса за около 50 минути. След като е втасало, върху набрашнена повърхност се разточва тънка кора около 1 см. С чаша се режат кръгове. Те се нареждат в тава и в средата на всеки кръг с пръст се прави дупка в центъра. Така, мекиците се оставят да втасат повторно. Приготвя се сироп, като се смесват вода и захар, загряват се и сиропът се оставя да изстине. Втасалите мекици се пържат в 2-3 чаши олио при 160 градуса, докато се зачервят, обръщат се и пържат от всяка страна по 2-3 минути. Още горещи, се потапят за кратко в студен сироп и са готови за сервиране.
Ракиджийско мезе от пипер и катък
Необходими продукти:
- 1 кофичка цедено кисело мляко
- 200 г краве /овче сирене
- 7-8 печени червени чушки (1 буркан)
- 50 г орехови ядки
- 1 глава чесън
- 5-6 с.л. олио
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 1-2 ч.л. сушен копър
Начин на приготвяне:
В купа смесваме киселото мляко и натрошеното сирене. Разбъркваме, прибавяме счукания чесън. Запичаме в сух тиган предварително счуканите орехи, прехвърляме към останалите продукти. Поръсваме с копър, разбъркваме. В тиган наливаме олио, когато се сгорещи, поръсваме с червения пипер. Изчакваме за кратко да се запържи. Поднасяме заедно с нарязаните на ивички чушки. Отгоре поливаме със запържения червен пипер.
Северняшка мързелива баница
Необходими продукти:
- 200 г кисело мляко
- 100 мл вода
- 2 яйца
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 12 с.л. брашно
- 200 г сирене
- 2 с.л. олио
- 30 г масло
- 1 щипка сол
- 1 щипка захар
Начин на приготвяне:
Яйцата се слагат в купа и разбиват с вилица. Добавя се кисело мляко и вода и хубаво се разбива. Поръсва се със сол захар и сода. Размесва се отново. Слага се брашното и хубаво се разбърква. Сместа се слага в добре намаслена с олио тава с размер 20 см. Поръсва се със ситно натрошено сирене. Върху него се слагат парченца масло. Ситницата се пече в предварително загрята фурна на 175 градуса с горещ въздух за 40 минути. Ако се пече на горно и долно печене, тогава Температурата е 180 градуса и печенето е около 45 минути.
Винен кебап със свинско
Необходими продукти:
- 600 г свинско месо от плешка, врат или гърди
- сол и черен пипер на вкус
- 1 глава лук
- 4 с.л. олио
- 2 ч.л. червен пипер
- 1 чаша вино - бяло или червено
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 дафинов лист
- 2 зърна бахар
- 1 ч.л. чубрица
- 1 с.л. брашно
- 25 г масло
Начин на приготвяне:
Месото се реже на кубчета, посолява се с 1 ч.л. сол и полива с 1 с.л. олио. Подправя се със смлян черен пипер. Маринова се за 20 минути. Нарязва се лук и заедно с месото се пържи на силен огън за 3 минути. Разбърква се и на слаб огън под капак се задушава, докато се изпари месният сок за около 20 минути. Тогава се посолява, слага се червен пипер и се налива вино. Вари се за минута и се слага доматено пюре. Добавят се бахар и дафинов лист. Наливат се 400 мл вода и месото се задушава за около 25-30 минути, докато омекне напълно. Накрая се подправя с чубрица. В купичка се смесва брашно със 100 мл вода. Сместа се слага при месото. Добавя се масло и на тих огън ястието се задушава за 5 минути. Накрая се подправя с чубрица.
*Подбрани от zvezdev.com.