0

Ш кембе чорбата е традиционна супа по родните ширини от памтивека, но особено е предпочитана в студените месеци. Вариантите не се отличават съществено, още на receptite.com.

Традиционна

Необходими продукти:

  • 1 бр. (500-600 г) телешко, свинско, агнешко или говеждо шкембе
  • 1/2 ч.ч. (100 мл) растително масло
  • 1 ч.ч. (200 мл) прясно мляко
  • 1 ч.л. (5 г) червен пипер
  • черен пипер по желание
  • сол
  • чесън и оцет за подправка
  • лют пипер по желание

Начин на приготвяне:

Шкембето се попарва с вряща вода за 2-3 минути и веднага се остъргва с остър нож откъм вътрешната страна. След това се изчиства и откъм външната страна, като зацапаните места се измиват или се остъргват с нож заедно с ципата. Отново се измива, поставя се в тенджера и се залива със студена вода. Вари се, като се долива постоянно вода. За сваряването на говеждо шкембе са необходими 3-7 часа, за телешко 2-3 часа, за агнешко - от 30 до 60 минути. Докато се вари, шкембето трябва да е покрито с вода. Свареното шкембе се изважда от тенджерата и се накълцва на парченца, а бульонът се посолява и се вари още 15-20 минути, като към него се прибавят червеният пипер, прясното мляко и мазнината. При поднасянето в чиниите се слага от накълцаното шкембе и се залива с горещия бульон. За подправка се поднася отделно счукан чесън и оцет.

По койнарски

Необходими продукти:

  • 700 г телешко шкембе
  • 1 л прясно мляко
  • 150 мл олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 5-6 скилидки чесьн
  • 50 мл оцет
  • 1/2 глава червен лук
  • 1/2 с.л. брашно
  • сол

Начин на приготвяне:

Шкембето се нарязва на ленти, а червеният лук на ситно. Поставят се в тенджера под налягане - за по-бързо, с 2 л вода за около 25 минути, като се посоляват на вкус. След това се изсипва млякото директно в тенджерката при свареното шкембе, без да се отделя водата и се оставя да заври за около минута - две, като през това време се прави запръжката. В тиган се слага олиото, изчаква се да се сгорещи и се прибавят брашното, черният и червеният пипер и се запържва за около минута, не повече, защото брашното ще прегори. След това се взима супа от тенджерата и се слага в запръжката, като се разбърква постоянно. Трябва да се получи еднородна смес с гъстота на по-рядка от боза, която се връща цялата в тенджерата при останалата супа. Супата се вари още 5 минути без капак и е готова. Чесънът се скълцва отделно и се прибавя към оцета и се поднасят отделно - за овкусяване на супата.