0

М ладият певец Валентин Велчев пуска и на грамофонна плоча дебютния си албум „Аз съм Валентин“. 

Компактдискът излезе за юбилея му на 1 април 2022 г., когато го представи с голям концерт в София. Сега почитателите на класическия винил могат да се насладят на песните на лауреата на „Пирин фолк“ и на грамофонна плоча. 

Наздраве

Тя е произведена в чужбина, тъй като у нас линията на „Балкантон“ е преустановила дейност в началото на 90-те. Така „Аз съм Валентин“ на Валентин Велчев се превръща в първата българска фолклорна плоча от 30 години насам. Тя включва трите му хита от фестивала „Пирин фолк“ в Сандански, които също за пръв път излизат на винил – „Пирински орли“ (2019), „Благословен“ (2020) и „Наздраве“ (2021). Колекцията събира в една плоча химна на Северозапада „От Враца до Дунава“, „Ванга“, която носителят на наградата „Певец на годината 2021“ за дебют изпълнява с Ели Кордева и Светоглас, празничния хит „Коледно хоро“, авторската му песен „На нож“, „Татковина“, както и най-новите попълнения в репертоара му „Аз съм Валентин“ и „Сватове“. 

Орфей

Продуцент и издател на плочата е самият Валентин Велчев, а тя се разпространява от „Орфей мюзик“. Може да бъде поръчана от сайта emusic.bg/az-sam-valentin-24391, както и да се купи от най-добрите книжарници и магазини. Първите, които се сдобиха с винила, са филмовият композитор на столетието Митко Щерев, голямата поетеса Надежда Захариева, златното перо на българския рок Александър Петров, естрадните прими Росица Борджиева и Снежина Темелкова, народната певица Поли Паскова, както и колежката й Ели Кордева, написала най-много песни за плочата. В дигитален вариант „Аз съм Валентин“ е достъпен във всички музикални платформи. 

Вдъхновен от Мерилин Монро

Валентин Велчев колекционира всичко свързано с легендарната холивудска актриса Мерилин Монро. Той е запленен от нея още от тийнейджърските си години и си събирал каквото му попадне с нейния образ. Двойна грамофонна плоча, аудиокасета, няколко компактдиска, както и гръцко издание на неин филм на DVD са включени в колекцията му. За пръв път я видял на телевизионния екран – по един от каналите излъчвали само стари черно-бели филми. Така веднъж любимецът на „Пирин фолк“ попаднал на ексцентричната комедия „Някой го предпочитат горещо“. Оттогава започва да се интересува от звездата. Особено скъпа му е ученическа тетрадка в голям формат с нейния образ в зелена рокля на корицата. Същинската си колекция е събрал по-късно в годините. По-голямата част от експонатите са му подарени от най-близките му, които знаят за страстта му към горещата блондинка. Има брой на култовото списание на БТА „Паралели“ с „Мерилин до безкрай“ на корицата, което е издадено точно месец преди да се роди на 1 април 1992 г.