0

В къщата на Ванга в Петрич е снимала новия си клип „Родовата сила“ Цветелина.

Песента даде заглавие на последния й албум, а по случай рождения си ден на 31 юли тя зарадва почитателите си и с екранизация, която определя като музикално-исторически шедьовър в кариерата й.

Връзка

„Връзката ми с Ванга е чрез отец Васил – светла му памет. Той е човекът, който ме е кръстил. Той е бил личният й изповедник, преди да отиде на служба, е ходил при нея, много силна духовна връзка са имали. А след църквата винаги ходех в къщата й. Даже майка ми, като гледа клипа, вика: „Колко пъти съм те носила по тези стълби“.

Личен архив

Тя е приятелка с дъщеря й на Ванга, даже е смятала да учи за агроном, но пророчицата й е казала, че няма да стане, друго ще е“, разказа пред „Телеграф“ Цветелина. Във видеото тя е запечатала и Гришата, който досега е бил домакин на къщата на Ванга. „Съвпадение стана, че снимахме точно в последния му работен ден, преди да се пенсионира, но няма нищо случайно“, добави певицата. Кадрите, на които се моли, са направени в молитвената стая на Ванга, а албумът със снимки, който разглежда, е в стаята, където е приемала хората. 

Корени

За клипа на „Родовата сила“ Цвети събира близо 80 човека от своя петрички род по майчина линия, като с някои се вижда за пръв път. Тогава ярко осъзнава защо е важно да видиш рода си очи в очи. 

Личен архив

Впечатлена от срещата, певицата написва стих "Родовата сила". Поставя го като текст в обложката на фолклорния албум "Завръщане към корените", направен в памет на баща й Георги Добрев – музикант, певец и изключителен радетел на българската народна музика. Почитател я моли по телефона да направи песен по този текст. В момента, в който разговорът приключва, песента започва да се лее в съзнанието й. Малко след това тя връща обаждане и казва: Песента се роди“! Цветелина заснема почти всички песни от албума, а "Родовата сила" пази за финал. Чувства, че трябва да е много специална - така и се случва. Специална е! 

Песента е историческа за нея, защото отразява личния й живот. 

Личен архив

Веднъж годишно се връща в родния си град и посещава църквата "Света Петка", в която е кръщавана. След това отива в къщата на леля Ванга, където Гришата - грижещ се за историческия дом, я посреща като в родна. Той е музикант и я помни от дете. Работили са за кратко заедно. Там тя посещава молитвената стаичка, в която се е молила всяка сутрин българската пророчица. После отива на гробовете на дядо и баба да отдаде почит. Останали са малко роднини в града. Уважава и тях. Това се случва година след година. 

Повик

В заснемането на видеото дейно участие вземат сърцатите танцьори от ансамбъл "Македонци" с ръководители Иван и Ралица Занчеви. Техните кадри са заснети на безупречната поляна пред хижа "Беласица". Аранжиментът на песента е на най-награждавания автор и аранжор на "Пирин фолк" - Светослав Лобошки, който е и братовчед на Цветелина - ама че талантлива рода! Видеото е заснето от Чавдар Жиров-Чарли и Ивалина Василева, които дават сърце и умения да направят всеки клип на изпълнителката различен и отличаващ се. Това беше възможно с подкрепата на Aifree Bulgaria и модна къща "Дона-Сед". „Усетете повика на своя род! Предайте на тези след вас, благословия и сила от рода!“, казва звездата.

Мечтая да оставя огромно музикално наследство

Във видеото с трепет заснема всичко, което прави, когато се прибере. С огромно вълнение съобщава: „Благодаря на директора на Исторически музеи, град Петрич - Методи Бисерков, за възможността да снимам къщата на леля Ванга като мой роден дом. Не съм и мечтала за това. Също на отец Павел за позволението да снимам в манастир "Св. Петка" и на Младежки дом – зала „Слънчеви лъчи“.

Бях посрещната от местните с отворено сърце, каквото поисках, беше дадено и отгоре. За рождения ден си пожелавам "Родовата сила" да стигне до целия български род и народ. До всеки, който има съзнанието да уважава и почита рода си. Да бъде благословен родът на когото чуе и види песента до началото на корена му! Като майка благославям и нашия син Лъчезар и рода напред. Да бъде благословено идното поколение на българския род, така минало и бъдеще стават едно цяло. 

Заедно, можем да направим светла верига, предавайки в дар всеобща благословия. Да осветим с признание и обич своя корен и неговото бъдеще. Музиката, песента, танцът български и вярата ни могат да случват чудеса! Такива подаръци ме вълнуват. Мечтая да оставя огромно музикално наследство след себе си - това е моята мисия" - заключава обичаната от мало и голямо българска певица.