0

С амо месец след среща с Ванга Ели Кордева е написала първата си авторска песен „Свири, моя мандолино“, разкри пред „Телеграф“ самата тя.

С нея дебютира в първото издание на фестивала „Пирин фолк“ през 1993 г. и обира овациите и на журито, и на публиката. Следват „Плакал си, сине“ и „Пиринка“, която ще се превърне в нейна визитна картичка през годините. Тази седмица гордата българка празнува своя чаровен юбилей и по този повод я върнахме назад във времето.

Мандолина

„През 1993 г. бях поканена от проф. Величко Добриянов (вече покойник) да посетим баба Ванга. За мен беше истинско предизвикателство да се запозная и общувам с нея. Тя ме посрещна с думите: „Откога те чекам, мари, да дойдеш!”. А последните: „Кога ке дойдеш да си думаме, що ми е арно с тебе. И аз сакам да си думам. И аз душа имам, она на дърво не е окачена!”

В процеса на нашия разговор тя ме попита: „Ти пееш ли, мари?” Не, отговорих. „О-о-о, ке пееш и ке разплакваш!” Не повярвах“, разказа звездата, която по това време работи като медицинска сестра в кардиологията на благоевградската болница. Месец по-късно тя е написала „Свири, моя мандолино“.

Ели Кордева на снимки в БНТ

 Ели Кордева на снимки в БНТ
Жулиета Маринова

„Така, просто на шега. Един мой много голям приятел, журналистът и писател Федя Яков, ме запозна с композитора Кирил Иванов, който вече беше участвал в първото издание, наречено „Пирин фест”. Той ме попита дали пиша текстове. Аз и на него казах „не”. Но ето - съдба! Предложи ми: „Защо не се опиташ да напишеш?”

И в един ден, когато ми беше много тъжно, ей така, на шега, написах текста. На един дъх. След това те с жена му дойдоха у дома да вземат текста. Казах му: „Докато го пишех, в главата ми звучеше музиката”. Той: „Дай китарата (имам китара вкъщи) и пей!” Чу я веднъж Кирчо, втори път и каза: „От това песен не става, но текстът ми харесва”. След малко жена му Любка казва: „Ели, дай ми един лист”.

Начерта си петолинието и аз отново трябваше да я запея. На нея й хареса. На сутринта Кирчо ми се обажда по телефона и казва: „Ще стане песен, ще я дам на комисията”. Така той направи първия аранжимент на песента „Свири, моя мандолино”.

След 10 дни резултатът от комисията беше, че текст, музика и аранжимент са одобрени. Кирчо Иванов се обажда и ми казва добрата вест, след което ме пита: „Кой ще я изпее?”. Отговорих толкова категорично: „Как кой, аз!”. Сякаш не бях аз, някакъв вътрешен глас излезе от мен. Още се чудя на тази си смелост. „Добре - каза той. - Запазвам час в студиото на РТВЦ-Благоевград“, споделя Кордева.

Пиринка

Година по-късно е триумфът на Ели на „Пирин фолк“ - „Плакал си, сине“ печели наградата на публиката, а „Пиринка“ е класирана на второ място от журито. „Не съм го очаквала, защото не бях отишла с нагласа за награда. Направила съм песни, ако те се харесат от хората, ще се радвам. И те се харесаха.

Както казва нашият голям композитор Митко Щерев, който беше член на журито: „Не съм присъствал на друг фестивал, където жури и публика да са на едно мнение!” Няма да забравя как Митко Щерев ме извика, за да ми съобщи, че аз съм номинирана с две награди: „За мен по-музикантска песен от „Пиринка” на този фестивал няма”. Щом той го казва, за мен е чест.

Но успехът се дължи не само на моя текст и музика, а на прекрасния аранжимент на Валери Димчев, когото много ценя. Той е невероятен музикант. Та първата ми среща с нашия най-голям композитор Митко Щерев, когато ми съобщи за наградите, беше много вълнуваща.

За първи път го видях да стои срещу мен и да говорим. Беше толкова искрен! И голям професионалист. Щастлива съм, че „Пиринка” е постъпила в Златния фонд на БНР, което е най-голямата награда за мен“, разказа певицата.

Черква

Няколко месеца след фестивала са търсили за интервю Ели Кордева по повод Ванга, но тя отказала, тъй като не смятала, че е необходимо да говори за нея. „Впоследствие се запознах с големия ни художник Светлин Русев и той ми каза, че Ванга е заръчала да вземат интервю от мен.

Дори им казала как да ме намерят. Ставаше въпрос за едно списание, посветено на пророчицата. Светлин Русев, когато рисува черквата, много често е сядал с баба Ванга. По това време много често въртяха песните ми по Радио Благоевград. От него знам, че тя казвала: „Е, Ели пее!”, и е чуквала по масата.

Видеоклипът Ванга е заснет на Рупите

 Видеоклипът Ванга е заснет на Рупите
Георги Шопов

Радвам се много, че и тя е харесвала моите песни, усещала го е с душата. А това е много важно за една песен. Ако я усетиш с душата, значи става“, спомня си Кордева. Години по-късно тя направи песен за пророчицата след контакт със самата нея - Ванга продиктувала своето послание за припева и казала Ели да я опише в куплетите.

Записала я е с Валентин Велчев и Светоглас, а аранжиментът е на Светослав Лобошки. Премиерата на снимания в Рупите видеоклип е навръх рождения ден на Ванга.

Пътува на стоп за фестивала

За участието си на „Пирин фолк“ Ели Кордева е пътувала на автостоп заради инцидент, разказва самата тя в книгата на Иван Георгиев за 20-годишнината на фестивала: „Автобусът имаше някаква повреда. Нямах много време и трябваше да реагирам бързо, защото репетицията започваше в 14.00 часа. Излязох извън Благоевград и, срам - не срам, реших да пътувам на автостоп.

Вървя аз с шранга с дрехите за фестивала и не смея да вдигна ръка. Казвах си: „Боже, Ели, какви ги вършиш, какво ще си помислят за теб!” „Не! Трябва да стигнеш!”, ми казва вътрешният глас. В този момент спира една сръбска кола: „За дека сте?”. За Сандански, казвам, качвам се и мълча през цялото време, защото се срамувам от постъпката си. В един момент проговарям: „Ама вие да не си мислите, че съм от онези жени?” А той: „О, не, оно на ваше лице е изписано, що дека не сте таква”. Олекна ми. Така стигнах за първата репетиция и първия фестивал в моя живот. Съдба“.