0

М ладият певец Йордан Марков успя да вземе правата на прочутата от изпълнението на Петър Чернев „Песен за българката“, която шарени черги тъче, похвали се пред „Телеграф“ самият той.

Sense music

На композицията на Йордан Колев по стихове на Павел Славянски са присъдени две специални награди на фестивала „Златният Орфей“ през 1975 г. - за най-добра песен на гражданска и патриотична тема, а Съюзът на българските композитори отличава автора на мелодията.

Публиката обаче е пленена от съчетаването на естрадния шлагер с фолклорни елементи, което се оказва един от първите успешни опити в тази посока. Песента продължава да живее вече почти половин век в интерпретации на различни изпълнители, но сега за първи път Йордан Марков й прави официален кавър.

Сутрин рано

„Мога да се похваля, че съм единственият носител на изпълнителски права на песента, изпята от Петър Чернев - „Песен за българката”. Месеци наред в издирване на правоносителите на изключителните авторски права и наследниците на авторите Павел Славянски и Йордан Колев бяха увенчани с голям успех и благодарност, че съм изпял тази песен с нов аранжимент“, заяви роденият в Силистра певец.

Композицията е един от гвоздеите в третия му самостоятелен албум „Красива си, Любов“, който ще представи с голям концерт на 12 декември 2023 г. от 19 часа в “Театро отсам канал” в София. Освен новите си авторски песни той е включил и свои версии на любими златни шлагери.

Обложката на новия албум

 Обложката на новия албум
Sense music

„Има няколко песни в българската музика, които съм си мечтал от дете да достигна период в живота и кариерата си, в който имам възможността и честта да изпея и включа в свой музикален албум - „Илюзия” по музика на Тончо Русев и стихове на Петър Караангов, „Неочаквана сълза” по музика на Тончо Русев и стихове на Георги Начев и „Сутрин рано, вечер късно” по музика на Стефан Диомов и стихове на Иван Ненков“, издава Марков.

Шапка ти свалям

„Също така съм благодарен на наследниците и на другите автори – неповторимия Тончо Русев (Албена Русева - дъщеря), който е автор на моите песни „визитни картички” от началото на моята кариера („Шапка ти свалям, любов” и „Ти, любов”). Композитор легенда, който със своята мелодичност, чувствителност, добро сърце и професионализъм е оставил ярка следа в българската музика и история дори.

Наследниците на Петър Караангов (Милена Караангова - дъщеря), който със своята поезия и стихове е допълнил нежната картина на композиторите, създали гениални песни. Благодарности и на композитора Стефан Диомов за възможността да изпея песента „Сутрин рано, вечер късно”, с когото имах възможността през 2019 г. да пътуваме на едно национално турне с 19 концерта, представяйки тогава своя втори албум „Силата на любовта”.

Благодарности и на поета Иван Ненков, написал стиховете на тази прекрасна песен, с когото също ни свързва дългогодишно познанство, тъй като сме учили заедно с малката му дъщеря Божана Иванова в един курс в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, добавя Данчо.

На пауза

12-те песни в диска разказват за онази красива и истинска любов, която не иска нищо, а само дава - може би все по-рядко срещана в днешни дни, но пък толкова жадувана от всички. „Щастлив съм, че след странните няколко години, които преживяхме и в които животът ни, музиката и всичко беше „на пауза”, днес отново продължаваме напред.

Малко по-предпазливи, може би, но със сигурност осъзнали още по-дълбоко кои са най-важните неща за всеки от нас. Тази пауза ми даде време за много сърдечни и ползотворни срещи с моите автори, които отдавна за мен са повече от приятели. А когато работя с близки на сърцето ми хора, песните се раждат с много любов. Ясно е и защо нарекох своя нов албум “Красива си, Любов” - няма по-красиво чувство от това да обичаш и да бъдеш обичан“, казва певецът.

Експеримент и трудни решения

„С този албум реших да изразя по-широк спектър от емоции и музикални влияния. Запазих елементите от предишните си проекти, но добавих нови звуци и стилове. "Красива си, Любов" е по-експериментален и разнообразен в сравнение с предишните ми творби.

Със семейството си

 Със семейството си
Sense music

Процесът на запис беше вълнуващ и труден, но с любов и страст. Работих със страхотен екип от автори и музиканти, които помогнаха да се създаде уникално звучене. Имахме моменти на вдъхновение и трудни решения, но всичко това направи албума по-специален за мен. Искам хората да почувстват радостта и красотата в момента. С този албум искам да предам положителната енергия и да насърча хората да обичат и ценят това, което имат“, разказва Йордан Марков.

 

Празнува 30-я си юбилей на 15 септември

 Празнува 30-я си юбилей на 15 септември
Sense music