0

„Песен за мама и тате“ е заглавието на една от най-новите песни на Лия.

„През декември те празнуваха диамантена сватба – 60 г. от брака си, и това беше един от подаръците ми, като благодарност от мен за тяхната любов и грижа, че съм израснала в такова сплотено истинско семейство. Имах тази мелодия от големия македонски композитор Григор Копров и сега й дойде времето“, сподели пред „Телеграф“ звездата.

Репетиция

Композицията ще бъде включена в новия й албум „Българка“, който тя ще представи заедно с предишния си диск „Това остава“ с голям концерт на 16 юни от 20 ч. в зала 2 на НДК.

ПОРЦЕЛАНОВА СВАТБА: Дариха Лия със сервиз и екскурзия

„Страшно се вълнувам, защото дълго време отлагах тоя момент за среща с моята публика. Имам усещането, че сякаш ще изляза за пръв път на сцената. Този концерт ще бъде различен от участията ми, защото ще пея само нови песни и отговорността е още по-голяма. С моята пиарка Ивелина Сиракова обиколихме много салони и тя ме подсети, че в НДК освен първа зала има и други. Още щом влязохме си казах: „Край, това е“, разказа Лия. Заедно с нея на сцената ще бъдат 12 музиканти от бенда на Васил Чергов заедно с три вокалистки. „Те са били няколко пъти на наши семейни събирания и не съм имала колебания, че искам те да ми свирят. Онзи ден бях на първа репетиция и съм много впечатлена – всички песни са нотно разписани, всеки си получи партитурата и направихме половината репертоар. Толкова добре звучаха, сякаш 10 г. са ги свирили“, добави тя. 

Това остава

В албума „Това остава“ са включени песни на Светослав Лобошки, Красимир Гюлмезов, Етиен Леви. „Сини очи“ на Мишо Бургуджиев е посветена на моя съпруг Георги Вълканов, а „Дар от Бога“ е за дъщеря ни Лия. Петя Михайлова написа текста по мое задание. „Плащам си“ на Теодор Ташев е страхотна балада, която те кара да си направиш равносметка.

„Отлитат птиците“ е красива авторска песен на фолклорна основа, но звучи модерно. Мариета Ангелова ми написа много красиви текстове. Много леко работим с нея – изпращам й мелодията и я оставям да напише каквото усеща душата й. Един ден ми се обади и каза: „Знаеш ли колко щастлива ме направи! Обикновено ми казват – искам да напишеш едикакво си, а пък на мен ми се пише нещо съвсем друго“. Два текста имам от Живко Колев, Явор Кирин е автор на „Мога и след теб“, каза Лия.

Сърце

Във втората част на концерта си тя ще представи фолклорния си албум „Българка“ с танцьорите от ансамбъл „Чинари“, а водещ е Драго Драганов. Идеята за него се ражда, след като през 2018 г. печели фестивала „Охридски трубадури“ с песента „Откако те нема“.

„Доскоро смятах да кръстя албума „Македонско сърце“, „Македонска душа“ или „Македонски мелодии“, но от тези грозни отношения от страна на нашите съседи започна малко да ми става неприятна тази тема. Казах си, че няма да се казва така албумът, а „Българка“. Да, аз съм от македонския край, но съм българка“, обяснява Лия и разказва случката, преляла чашата: „Бяхме на юбилей на приятели в Охрид. Празникът беше в градината с голям оркестър и по едно време, без да ме предупредят, ме обявиха, че ще поздравя гостите. Пуснаха моя песен от телефон, но не звучеше добре и реших да изпея нещо с оркестъра. Започнахме с „Йовано, Йованке“, „Море сокол пие“, „Назад, назад, моме Калино“, „Биляна платно белеше“... Хората танцуват, снимат се с мен. Един от оркестъра ми вика: „Айде, изпей и една бугарска песна“. Много се ядосах и го попитах тези досега според него какви са, а той – македонски. Как да му обясня, че това са песните на майка ми и баща ми. „Кога падна над Пирина ранен Яне Сандански“ я знам от детските си години. Жоро много я обича, като се събираме, му я пея акапелно“. 

Илинден

Заглавната песен „Българка“ и „На чешмата“ са на Светослав Лобошки по текст на Христина Димова, а останалите са на Григор Копров по стихове на Огнен Неделковски от Скопие. Още през 2002 г. Лия започва да работи с македонския хитмейкър и първата им обща песен „Илинден“ печели голямата награда на „Пирин фолк“. В същия стил тя прави и „Старата любов ръжда не хваща“, но макар да се вписват в стилистиката на проекта, тя не ги включва.

„Сега пея по различен начин, тогава пеех по друг. Личи си израстването, пътя, по който си минал, всичко това ме е направило различен човек. Пуснах си ги вкъщи една след друга и видях, че има разлика. Не исках да ги презаписвам отново, затова реших, че по-добре да си останат така, с онази емоция и с онова настроение“, обясни певицата. Тя сравнява гласа с камъчетата, шлифовани от брега на морето.

„Сега е по-кадифен, по-мек, по-топъл, с различна енергия пея“, добави тя. 

Искат старите й песни

Дъщерята на Лия, която носи нейното име, смело върви по пътя й. На въпроса дали ще направят дует певицата отговори: „Аз съм я поканила да изпее нещо, но не съм убедена дали ще се случи. Ако тя реши, ще е голям подарък за мен и за публиката. Голям глас е, но още не е готова. Почти на 17 е, още гори, бурни тийнейджърски години. Моите песни й звучат странно – харесва ги, но моят стил на пеене не е нейният“. Въпреки че остават броени дни до концерта, тя още не е избрала тоалетите си. Фолклорните песни може би ще представи с някоя от дрехите, с които е снимала фотосесия за обложката. „Хората очакват да изпея нещо и от по-старите популярни песни, но на мен не ми се иска. Все още не съм решила окончателно, но заради големите очаквания може да включа една-две песни като „Утро след любовна нощ“. Залагам най-вече на новите си авторски песни. Не съм ги направила с комерсиална цел, а за удоволствие на себе си. Дали ще станат хит не знам, но ако мога да докосна някого с тях, за мен ще бъде най-голямата награда“, каза още звездата.