0

П оетесата Анастасия Мавродиева е написала насън хита за Константин „Твърде късно е“, разкри пред „Телеграф“ самата тя.

Това е първата песен, която е облякла в думи за звездите на „Пайнер“, по музика на композитора Николай Пашев.

„Дълго я мислих и даже се отказах да я пиша, но в деня, в който реших да я откажа, сънувах текста, изпят от Анелия. Събудих се, записах го и го изпратих. Не казах за съня на никого.

След седмица Ники звънна и ми каза, че Анелия влиза фючъринг, аз цялата настръхнах“, сподели текстописката.

Константин целува Анастасия Мавродиева за добре свършената работа

 Константин целува Анастасия Мавродиева за добре свършената работа
Личен архив

Надежда

Попфолк феновете пеят нейните рими в една дузина хитове като: „Болка в минути“ - Константин, „Обичай ме“ - Емилия и Борис Дали, „Ако утре ме губиш“ - Преслава, избрани за балади на годината.

4 пъти е избирана за текстописец на годината

 4 пъти е избирана за текстописец на годината
Личен архив

За Деси Слава е написала „И това ще преживея“, за Емануела „Виновна“, нейни са хитовете на Галена и Азис „А + Г = ВНЛ” и „По По По“. Покойният Денис Теофиков също изпълнява стиховете й, в това число и дуетите с Цветелина Янева „Грешка беше“, както и „Акула“ и „Тръгвай си“ с Емилия.

Една от най-любимите балади на Меди - „Надежда“, също е с нейни думи. Заради това 4 пъти е избирана за текстописец на годината. „Няколко години работех в тандем с Росен Димитров, също и с моя приятел и колега Васил Юруков написахме няколко текста“, добавя Анастасия.

С композитора Николай Пашев прави първата си песен

 С композитора Николай Пашев прави първата си песен
Личен архив

Сватба

Мавродиева вече дели фамилното си име с това на съпруга си Вълчо Георгиев, а песен от нея е звучала и на брачното им тържество. „Дани Левън и Християна Лоизу ме поканиха да напиша текст за песента им в конкурса „Бургас и морето“ – „Ще те обичам”.

Тя беше и песента за сватбения ни танц. Баща ми Мавродия пък ме запали по гръцката музика - той е много добър и любящ баща и много се гордее с моите творби. Обещах му неговата фамилия да остави следа, нищо че съм момиче, и се надявам да съм го постигнала“, разказва авторката.

Галена е сред гостите на сватбата й с Вълчо Георгиев

 Галена е сред гостите на сватбата й с Вълчо Георгиев
Личен архив

Волна птица

Почитателите на песните й най-вероятно не знаят, че тя има издадени три стихосбирки - „Моето писмо”, „Азбука от чувства“ и „Зорница”. „Идеята да издам това, което пиша, се роди, когато за един рожден ден на майка ми Росица Шишманова исках да ѝ подаря сърцето си, душата си.

Тя ми е дала живот, исках да ѝ подаря също нещо значимо и специално. Така се роди първата ми стихосбирка. Пак за неин рожден, тъй като тя имаше любим мой стих, ми хрумна идеята да го направя на песен.

Има издадени три стихосбирки

 Има издадени три стихосбирки
Личен архив

Нямах музика, нито идея как ще стане за една седмица време, което имах. Така случайно, търсейки бийт за песента, попаднах на контакт на Огнян Тодоров.

Той имаше студио и беше работил в бранша. В този момент не се занимаваше с това вече активно, но когато чу идеята ми, реши да участва в приключението. Мои приятели цигуларка и момче, което свири на клавир, колеги в кафето, в което работех, направиха музиката.

Дотогава с музика не бях се занимавала. Мой приятел я изпя и така се роди първата песен по мой текст „Волна птица”, разказа Мавродиева.

Сърце не ми остана

„Живеех в Димитровград. Една певица дойде да пие кафе там, където работех. Аз я обслужих и тогава шефът ми ми каза, че нали пиша стихове – да ѝ помогна с един текст. Помогнах ѝ няколко пъти.

Веднъж се сдърпахме и тя каза, че ако съм добра, ще напиша текст като този на Теодора. Едва ли не да не се мисля за текстописец. Аз нямах такива амбиции, но тогава много се амбицирах. Следващият албум на Теодора „Сърце не ми остана” беше почти целият с песни по мой текст. Първата ми песен в бранша беше за Славена – „Всичко, което искам”.

Така започна любовта ми към писането и музиката става все по-голяма с времето“, разказва още Анастасия. Тя се изявява не само в попфолка, но и във фолклора. Нейно дело са „Ой, ергенче” на Мила Рангелова и „Кръчмарю, сипвай ми за двама” на Яница, „Димитровден“ на Пресила и „Камък си на мястото тежи” на Ивелина Колева.

„Камъкът си тежи на мястото и едно момиче от Чепеларе пише от сърце, голямо колкото душата на България. Пише с надеждата, сърцата на тези, които слушат нашата музика, да не тежат като камък, а да са пълни с любов. Нека не забравяме, че всички ние сме автори, на себе си сме автори. Нека се напишем красиви и добри“, споделя поетесата.

Вече получава авторски права

Отскоро Анастасия Мавродиева е член на „Музикаутор“ и вече получава авторски права от използването на творбите си. „Искам да благодаря на целия екип от прекрасни хора и професионалисти за съдействието.

Те са приятели и огромна подкрепа на нас авторите. Благодарение на тях аз и колегите успяваме да получим възнаграждения от гледания и разпространение на творбите ни.

Те не са просто институция, а съмишленици в нашето дело. Пуснах ги в сърцето си всички тях, защото ги почувствах истински и отдадени на нас творците! Съдействат, вдъхновяват и стоят зад страхотни каузи като „Светилник”, каза още тя.