0

Г олемият поет Найден Вълчев, който в края на август ще посрещне 96-я си рожден ден, е възпял моряците в новото си стихотворение „Среднощен дъжд“, което Васил Петров е превърнал в песен.

Това е един от финалистите на тазгодишното издание на фестивала „Бургас и морето“. На сцената в Летния театър ще я представи певецът Владо Димов, който миналата година спечели втора награда с авторската си композиция „Звездите в нас“. „Тони Димитрова ми се обади да ми предложи тази песен. Васил Петров е написал музиката по стиховете на Найден Вълчев, негов е и аранжиментът, но е искал да я изпее някой бургазлия, а не той.

Васил Петров повери новата си песен на Владо Димов.

 Васил Петров повери новата си песен на Владо Димов.
Хайлайф

Отидохме на изложба в столичен хотел, там имаше пиано и Васко ми изсвири мелодията. Веднага хванах кантото. После я записахме много бързо в студио, даже самият Найден Вълчев дойде, хареса гласа ми, изпълнението, много хубав човек“, разказа пред „Телеграф“ Владо Димов.

Ангели

С цели две композиции ще участва на „Бургас и морето 2023“ композиторът Светослав Лобошки - „И ангелите плачат“ в изпълнение на Мария Гогушева, а „Дом за две звезди“ ще бъде представена от Аня Кесякова и Фиген Шенол.

Композиторът Светослав Лобошки с младата певица Фиген Шенол на Бургас и морето 2022.

 Композиторът Светослав Лобошки с младата певица Фиген Шенол на Бургас и морето 2022.

„За „И ангелите плачат“ ме провокира стихотворението на Иван Тенев. По него написах музиката, а в процеса се роди идеята да я предложим за „Бургас и морето“. Поканих да я изпее една млада певица от моя град Петрич – Мария Гогушева, която е позната вече от 2-3 тв формата, много сериозно и възпитано момиче. Много се радвам, че и другата песен ще я изпълнят две млади момичета. С Фиген Шенол миналата година спечелихме награда с „Истинска любов“. Тя поиска сега да се явят като дамски дует с Аня Кесякова, която също познавам от дете, тя е част от вокална група „Средногорски звън“ от Челопеч. Те дадоха идеята, настроението, да е тежка балада, а текстът е на Атанас Капралов“, сподели пред „Телеграф“ маестро Лобошки.

Смях

След няколко години на сцената на „Бургас и морето“ се завръща и примата Маргарита Хранова. Тя ще участва с песента на Милен Македонски по стихове на Джина Дундова „Чух твоя смях“. Певицата и композиторът са изключително успешен тандем, дори имат цял общ албум „Копнеж“.

Милен Македонски написа латинохит за Марги Хранова

 Милен Македонски написа латинохит за Марги Хранова

„Аз нямах намерение да участвам, но с Милен направихме 2-3 нови песни. Напоследък повече балади, но тази е по-забавна, в латиноритъм, много приятна. Та той ме попита дали да я изпрати за „Бургас и морето“ и аз се съгласих. С Джина работим от 1-2 години съвместно, имаме доста песни, включително и в авторския албум на Иван Кръстев „Мелодия за двама“. Текстът е много хубав, но е много куплети, което ме затруднява и не ми върви лесно. Притеснявам се да не сбъркам някоя дума, но до конкурса ще съм го научила“, разказа пред „Телеграф“ Марги Хранова. Последно е участвала на фестивала преди 4-5 г., когато е представяла песен на композитора Камен Николов – не са взели наградата, тъй като предишната година спечелили трето място с „Любовта на морето“.

Хайго и Краси Гюлмезов в надпреварата

Хайгашод Агасян и Красимир Гюлмезов са другите големи композитори, които ще се включат в музикалната надпревара в Бургас това лято. Хайго е написал „Бургаско море“ по текст на Татяна Йотова, аранжимент Светослав Лобошки, изпълнение на Атанаска Тенева и Сонай Юсеин (Сони и Нани). „Мое море“ пък е заглавието на новата композиция на музиканта от дует „Шик“, текст - Ваня Маркова, изпълнява - Донко Марков.

Краси Гюлмезов и Хайго Агасян

 Краси Гюлмезов и Хайго Агасян

Група „Фанданго“ пък се завръщат с „Там, където си ти“ на Христо Стефанов, а в изпълнението ще се включи и Силви Милен. Георги Милтиядов е написал „Брегове“ за Невена Пейкова по текст на Десислава Софранова. Борислав Мирчев е композитор на „Сърцето ми ще каже“ по текст на Мариана Добрева, която ще изпълни Александра Бачева. Кристиана Кирилова ще се представи със „Светъл лъч за мен“ на Валентина Ценова и Красимир Илиев, а Костадин Бекирски ще изпее авторската си песен „Само миг“.

Избраха ги от 40 предложения

Повече от 40 песни са подадени за участие в конкурса „Бургас и морето 2023 г.“. Подборната комисия е в състав: Диана Саватева - заместник-кмет „Култура, туризъм и спорт“; Димитър Маджаров - директор ОП „Летен театър, фестивали и концерти“; Веселин Пренеров – общински съветник и председател на постоянна комисия по култура и читалищна дейност, Общински съвет-Бургас, певицата Тони Димитрова, композиторът Руслан Карагьозов, Светослав Михайлов – музикант; Кирил Вълчев – журналист, Ефтим Чакъров – композитор, и музикантите Деян Вълев и Иван Гогов са прослушали всички подадени за конкурса песни. След гласуването на комисията 11 авторски екипа преминават към финалната част на конкурса.