0

С амо преди няколко дни България за първи път чу името му. Но не и за последен - това е повече от сигурно.

Той е Костадин Бекирски - пловдивчанинът, който покори "Бургас и морето" - и в буквален, и в преносен смисъл. При това с песен, в която няма и дума за морето. Големият победител, спечелил първата награда от тазгодишното издание на песенния конкурс, изненада всички, дори и себе си. "Признавам, че не съм очаквал да спечеля конкурса. Да, искал съм го, надявал съм се. Защото всеки участник се надява и всеки иска да спечели. И при мен е така - имах амбиции, но нямах очаквания. За мен бе достатъчно, че съм стигнал до финал. А когато разбрах, че печеля фестивала, това беше много за мен", разказва Костадин, който още е под емоцията на "Бургас и морето".

Само миг

Интересен факт е, че той участва за първи път в песенен конкурс, въпреки че от малък се занимава с музика и е посветил живота си на нотите. Свири на пиано, откакто се помни, и, разбира се, пее. Композира музика и пише текстове. Всъщност парчето победител "Само миг" е също негово авторско. "Композирах музиката, написах текста, а накрая и изпълних песента - така се получи", смее се Костадин. Не пропуска да благодари на приятеля си, китариста Адриано Ангелов, който излезе с него на сцената и който има заслугата за аранжимента на песента. За смелостта и решението да се яви на конкурса изпълнителят благодари на приятелите си, които му дали идеята, а и куража.

Пиано бар

Броени дни след триумфа на "Бургас и морето" Костадин Бекирски се е завърнал отново в родния Пловдив и се е потопил във всекидневието си. В момента той работи като музикант в пиано бар. Засега не крои никакви планове за бъдеща кариера. Дал си е глътка въздух и време, за да осмисли случилото се. Надява се, че наградата от "Бургас и морето" ще отвори пред него нови врати.

Костадин написал музиката и текста на песента "Само миг" преди няколко години, но досега нямал смелост да я изпее пред публика. "Тази песен не е писана специално за конкурс. В текста и с музиката съм се опитал да пресъздам истински емоции, които съм преживял. Естествено, на моменти съм усилил и преекспонирал, за да звучи по-красиво и за да достигне посланието ми до сърцата на хората", споделя музикантът. Освен неописуемата емоция от победата Бекирски няма да забрави и подкрепата, която получил от журито и от други популярни български изпълнители.

Скрити хитове

"Тази година изданието на "Бургас и морето" беше юбилейно и имаше девет рецитала извън конкурсната програма и много известни изпълнители. Още преди класирането колеги с утвърдени имена ме подкрепиха и казаха, че моята песен им харесва и заслужава награда. Но най-силна подкрепа усетих след концерта от Маргарита Хранова и от Йорданка Христова. Да чуя нещо подобно от такива звезди и професионалисти аз ценя високо“, казва той.

В нотната тетрадка на музиканта са скрити и други парчета, които тепърва ще се превърнат в песни. "Успехът на конкурса в Бургас и признанието, което получих, ми дават заряд да реализирам творбите си", казва Костадин. Мечтае за чисто човешки неща и най-вече да успява да изразява себе си като творец.

20 г. работи по фериботи

Неочакваният победител на "Бургас и морето" е роден на 31 март 1979 г. Завършил е Пловдивския университет със специалност "Финансов мениджмънт". Все още не е семеен. Занимава се професионално с музика отблизо 20 години. Работил е в чужбина като пианист и певец. Последните години е работил на фериботи и в увеселителни заведения в Норвегия, Финландия и Швеция. Опитвал е в други поприща, но низ от случайности отново го връщат към музиката. През 2011 г. музикантът се впуска в амбициозното начинание да направи собствен пиано пъб. Работи упорито и успява. В продължение на пет години менажира клуба, а вечер, когато няма гостуващи изпълнители, самият той сяда зад пианото и микрофона. "За съжаление не успях да развия това начинание така, както исках. Може би не улучих най-добрия период. Но така е трябвало да стане", казва с философски поглед към миналото Костадин.