0

П рочутите герои на Шекспир и Сервантес - Жулиета и Дон Кихот, събра на една сцена в зала 1 на НДК златното перо на българската музика Александър Петров.

С концерта „Рок поезия“ той отпразнува 70-годишния си юбилей и подари на публиката впечатляващ концерт, който едва ли ще се повтори, събрал най-знаковите имена от родната рок култура.

Зала 1 на НДК бе изпълнена до краен предел

 Зала 1 на НДК бе изпълнена до краен предел
НДК

Богатство

В продължение на над два часа музикантите представиха общо 22 песни по стихове на Александър Петров. „Тангра“ откриха хит-парада с „Черно-бяла снимка“ и продължиха с „Нашият град“.

„Тази песен е написана на метри от НДК, на бул. „Витоша“, но всеки малък град я припознава като своя“, призна вокалът на групата Боби Косатката. После заби класики като „Оловният войник“, „Богатство“ и „Безсъние“ за Дон Кихот, който спори в кръчмата с неверници.

Кулминацията в шоуто на „Тангра“ бе появата на Станислав Сланев-Стенли, който започна с „Циркът“ - първата, която е изпял преди 40 г., „Бъди какъвто си“ и „Жулиета“, а финалът бе запазен за „Любовта, без която не можем“.

Боби Косатката и Стенли пяха заедно песните на Тангра

 Боби Косатката и Стенли пяха заедно песните на Тангра
НДК

Надежди

„Сигнал“ поеха щафетата с три от златните си балади по стихове на Александър Петров - „Между ад и рай“, „Съжалявам“ и „В друго време, в друг свят“.

Като бонус за феновете бе изпълнението на две парчета от новия им албум „След тъмнината“, който е изцяло по текстове на Петров - „Просяк или крал“ и „Утре“.

„Записахме ги през 2017 г. в студиото на „Бийтълс“ „Аби Роуд“ в Лондон“, разкри фронтменът на групата Йордан Караджов. Б.Т.Р. вдигнаха градуса на настроението със „100 надежди“ и „Равносметка“, като за втората китаристът Славчо Николов обяви, че е подарък за актьора Христо Мутафчиев.

Бандата на Наско Пенев съпроводи и изпълненията на Кирил Маричков - „Искам да кажа“ и „Зодия Щурец“.

Кирил Маричков възпя 13-ата зодия

 Кирил Маричков възпя 13-ата зодия
НДК

Приятели

Финалът на „Рок поезия“ бе запазен за група „Фактор“. Докато музикантите настройваха китарите си, фронтменът на групата Веселин Тодоров развесели публиката, като каза, че се надява и изпълненията им да бъдат аплодирани така, както двата кабела, предизвикали смущения в микрофоните.

За препълнената зала пък сподели: „Бях и на концерта на Тото, но тук има повече хора. Чух и две фенки, които пееха фалшиво пред мен“. Още с първите тактове на „Главната улица“ на сцената излезе певецът Оги Цолов, след което изпълни заедно с публиката „Самотният“ и „Приятели“, а точката на вечерта постави „До последен час“.

Изложба

„Благодаря ви, че сте тук. Това е един много специален момент за мен, защото съм на една сцена с тези преди всичко приятели и колеги“, каза Александър Петров накрая на спектакъла.

Александър Петров благодари на публиката

 Александър Петров благодари на публиката
Агенция Тенев

„Исках този концерт да бъде нещо като една фотографска изложба на всички онези мечти, надежди, разочарования, безсъници, срещи и раздели, приятелства и самота – всичко онова, което вълнуваше нашето поколение и още ни вълнува, разбира се.

Мисля, че направихме художествени фотографии с тези песни, художествени фотографии на времето“, допълни рок поетът.