0

С два концерта – в Италия и Кипър, ще отбележи 70-годишния си юбилей голямата певица Росица Борджиева, разкри пред „Телеграф“ самата тя.

На Ботуша, където живее от 30 г., ще изпълни най-хубавите си песни навръх празника на буквите 24 май – в Чита ди Кастело, близо до Перуджа. А през ноември ще направи рецитал на Първия международен фестивал на инфлуенсърите, който организира синът й Юлиан Пейчев в Пейя, на 300 метра от плажа Кафицис. Певицата е част от „Магма шоу“, създадено със сътрудничеството и идеята на художника Дезидерио Санзи - мултисензорно изживяване, смесващо електронна музика, театър, танци и визуално изкуство. Тази уникална колаборация е на път да обиколи света, като първата сцена е планирана в България през 2025 г.

Равносметка

„Като се събудих на 20 април, отидох в храма до нас да запаля свещичка. Благодарих на Всевишния, на мама и тати, че са ме създали. Щастлива съм! Радвам се на добро здраве, в добра певческа форма съм, имам безкрайно много приятели, прекрасен син, две внучета, които обичам безкрайно. Какво повече да искам от живота? Продължавам в същия дух, обичам да се раздавам“, сподели вместо равносметка Роси. Вечерта празнувала с две приятелски семейства - Alessandra Carminiani е хореограф и собственичка на школата Diamante danzha, където преподаваше нейният покоен любим Марио Пейчев, а съпругът й Massimo Dzangareli е известен италиански журналист. Сред гостите са били Paola & Fabio – незаменими приятели с техните дъщери Sara (гримьорка на звездата), Beia & Mikela. Борджиева ги почерпила с торта във формата на сърце, покрито с любимите й цветя, която поръчала при най-добрия сладкар в града. 

Изненади

„Два дни преди рождения ден имахме в училището "Музикален салон" и децата посветиха своите изпълнения на моя юбилей. Една от ученичките ми – Anna, пък дойде вкъщи да ме изненада. Тя беше в България, участва във фестивала на Вили Икономов. Звъни ми тя – може ли да слезеш, че искам да ти кажа нещо. Слизам аз и ме посреща с огромен букет. Много поздрави по телефона получих от колеги, приятели - близки и далечни, пръснати по целия свят. От Виена, Америка и Германия не ме забравят, почитатели от България, моите деца от Кипър. Почувствах уважението и обичта на хората - най-важното за мен“, споделя русенката. Тя е получила поздравителен адрес от Мирослав Боршош, председател на постоянната комисия по образование и култура в Столичния общински съвет. „Развълнува ме страшно много. Замислих се за това, че човек може да лети по света, но корените са си корени. Не си ги чувствам тия 70 години! Имам дух на по-млад човек, имам желание да творя и да се раздавам“, допълва тя.

Посланик

А днес, точно на Великден, Росица Борджиева ще представи България на италианците със специален спектакъл в Cinema Teatro Astra. „Страната ни не е много позната с подробности и аз се явявам един вид посланик. Ще представя историята с две народни приказки - “Плесница за плесница“ за Хитър Петър като символ на изобретателността на българина и духа на народа, че не е паднал дори под робство. Другата е „Дядо вади ряпа“, която ще я разиграем като театър. Ще разкажа и за традициите ни – нестинарството, мартениците, както и за фолклора ни. Моя приятелка от Перуджа ще ми донесе фолклорна носия да облека на сцената, а за декор ще има ваза с рози. Ще открия с песента „Една българска роза“, за децата ще изпълня „Зимна ваканция“, а финалът е за „Хубава си, моя горо“ и накрая всички ще се хванем на едно българско хоро на „Драгиева чешма, като символ на обединението. После ще поканим хората на баница, а тъй като е Великден, ще има и боядисани яйца. Използвам случая чрез „Телеграф“ да поздравя всички българи със светлите великденски празници и да им пожелая много здраве, щастие и късмет“, каза още певицата.

Синът й събира инфлуенсъри от цял свят

Първият Cyprus International Influencers & Creators Festival се организира от сина на Росица Борджиева и събира на едно място инфлуенсъри и създатели на съдържание от цял свят. Водени от иновативната сила на Y.P. Creations & Ideas, компанията, собственост на визионера Юлиан Пейчев, фестивалът въплъщава ангажимента за съвършенство в дигиталния пейзаж. С богат опит от умения и страст към родината, творчеството на българина блести с креативност във всички аспекти. Фестивалът има за цел да бъде крайъгълно събитие, показващо трансформиращото културно въздействие на влиятелни хора и творци, като същевременно насърчава единството в разнообразната общност на Кипър. Той осигурява пространство за връзка, обмен на идеи и увлекателни разговори, насърчавайки атмосфера на интроспекция и наслада.
Вкоренен в иновациите и приобщаването, фестивалът CIC прегръща многообразието и автентичността, предлагайки платформа за открито изразяване и смислен диалог. Форумът ще се проведе между 8-10 ноември 2024 г. в Cap St. George Hotel & Resort  с международни гости и звездна програма, а входът е безплатен.