Р одопската кухня се слави с прастари рецепти, но и с по-нови, когато картофите стават преобладаващ продукт в нея. Специалитетите са лесни и може би затова толкова вкусни и популярни. Ето няколко идеи от gotvetesmen.com и Кулинарен журнал.
Кашник
Необходими продукти:
- 100 г масло
- 300 г царевично брашно
- 500 мл студена вода
- сол на вкус
- 300 г картофи
- 150 г сирене
- 150 г кашкавал
Начин на приготвяне:
Тавичка се намазва с маслото. Отделно се разбърква царевичното брашно с водата и малко сол. Сместа се изсипва в тавата и отгоре се нареждат ситно нарязаните картофи. Ястието се пече един час във фурна, загрята на 180 градуса. Готовият кашник се наръсва обилно с натрошено сирене и настърган кашкавал.
Клин със зеленище
Необходими продукти:
- 1 пакет одрински кори
- 300 г спанак
- 250 г сирене
- 3 яйца
- 1 ч.ч. сварен ориз
Начин на приготвяне:
Спанакът се бланшира и всички продукти се разбъркват. В намаслена тава се слагат няколко кори, разстила се плънката и отгоре пак се слагат кори. Родопският клин със спанак се пече върху печката, като се обръща.
Блажна топеница
Необходими продукти:
- 250 г свинско месо
- 2 пилешки гърди
- 250 г телешко филе
- 1 малко парче сланина
- 2 глави кромид
- 200 г картофи
- 200 г гъби
- 250 г сирене
- 4 сварени яйца
- 100 г топено сирене
- 4 с.л. доматено пюре
- 4 скилидки чесън
- сол, черен пипер, босилек, магданоз, розмарин
Начин на приготвяне:
Нарежете сланината на малки кубчета и я сложете с 1 с.л. вода на умерен огън да се разтопи. В получената мазнина изсипете всичкото месо, нарязано на малки парченца, и задушавайте под капак. Добавете едро нарязаните гъби. Щом омекнат и те, сипете нарязания на полумесеци лук и едро нарязаните картофи. Като се позапържат, добавете натрошеното сирене, счукания чесън, всички подправки, доматеното пюре и оставете ястието да се задушава до готовност. Още горещото ястие разпределете в малки гювечета и поръсете с настърганото топено сирене. При поднасяне гарнирайте със сварено яйце и пресен магданоз.
Пататник с кашкавал
Необходими продукти:
- 100 г кашкавал
- 200 г сирене
- 10 картофа
- 1 глава кромид
- 2-3 скилидки чесън
- 1/2 връзка пресен магданоз
- 1 с.л. сух магданоз
- 2 с.л. олио
- 200 г масло
Начин на приготвяне:
Настържете сиренето и кашкавала. Обелете картофите и ги настържете на ренде. Разбъркайте трите продукта с нарязаните на ситно кромид, скилидки чесън и пресен магданоз. Добавете сухия магданоз, олиото и маслото. Разбъркайте добре и сипете в тава. Печете в умерена фурна и щом се позапече отгоре, разбъркайте с лъжица и сипете една чаена чаша топла вода. Печете още десетина минути. Извадете пататника от фурната и го поднесете топъл.
Тикълници на сач
Необходими продукти:
- 6-8 шепи пресято брашно
- 1 к.л. сол
- 1 с.л. оцет
- 1-2 с.л. олио
- 1 яйце
- масло за намазване
За плънката:
- 150 г ориз
- сол
- 2-3 яйца
- 100 г сирене
Начин на приготвяне:
От изброените продукти се замесва средно меко тесто с хладка, но не студена вода. Оставя се да отпочине 20 минути, разделя се на топчета, всяко от които се ръси с малко брашно и се разточва на фина кора като за баница, но с по-малък размер. Плънката се приготвя, като свареният ориз се смесва с разбитите яйца и натрошеното сирене. В центъра на кората се слага по малко от плънката и се нанася на равномерен пласт във формата на правоъгълник с размери около 15х25 см. Сгъват се първо двата по-дълги края така, че да покрият плънката, а след това – и другите два края. Получава се форма на плик. С помощта на дъска за хляб внимателно се премества върху нагорещен сач. След изпичане от едната страна се обръща. Намазва се обилно от двете страни с масло и родопските тикълници на сач се редят един върху друг в съд на топло място, за да се задушат и омекнат.
Съвет: Вместо да се завиват като плик, може просто да се прегънат надве. Плънката може да бъде също от спанак и сирене или рендосани варени картофи с праз и сирене, или пък от яйца, сирене, сода бикарбонат и брашно.