0

М окър сняг, пронизващ вятър и влажна киша заменят сланата. Тези съвети ще ви помогнат да не се разболеете, когато всички около вас са настинали, а температурните промени създават допълнителна тежест за тялото.

1. Мийте ръцете си възможно най-често

Най-често инфекцията навлиза в тялото ни от кожата на ръцете, така че обръщайте още повече внимание на хигиената от обикновено. Според американски учени тези, които мият ръцете си често и старателно, са с 45% по-малко склонни да се разболеят. Как да се предпазите? Първо, в разгара на сезонните епидемии от грип и ТОРС носете собствената си писалка със себе си и не използвайте тези, които са публично достъпни в банките, в магазините на касата и т.н.

Второ, носете малко шишенце дезинфектант със себе си и го използвайте, след като докоснете силно замърсени повърхности - например след пътуване с градския транспорт.

Трето, измийте добре ръцете си: първо ги насапунисайте старателно (триенето между кожата и сапуна е това, което помага за премахването на бактериите), след това изплакнете обилно с вода и избършете. Не забравяйте, че влажната среда е идеална за размножаване на бактерии.

2. Пийте повече течност

Достатъчно вода няма да позволи на бактериите да се заселят в тялото ви, дори ако сте били около заразен човек. Факт е, че носната лигавица служи като естествена бариера срещу бактериите, което затруднява проникването на микроорганизми. Но ако пиете малко вода, лигавицата изсъхва и защитата става по-малко ефективна.

3. Избягвайте хипотермията

Хипотермията отслабва имунната система, тъй като тялото изразходва ценна енергия за поддържане на телесната температура на правилното ниво и не остава енергия за борба с инфекциите. Когато човек е студен, се активира естествен защитен механизъм и кръвта се втурва към жизненоважни органи, поради което ръцете, краката и главата на първо място замръзват. Топли обувки, шапка, ръкавици - всичко това е необходимо, когато температурата падне под нулата. Освен това при много студено време се обличайте на слоеве, за да имате възможност да се стоплите.

4. Избягвайте стреса!

Стресът е един от най-мощните фактори, които отслабват имунната система. Тези, които практикуват йога и медитация, имат по-ниски нива на хормона на стреса кортизол. Междувременно лекарите днес са уверени, че високото съдържание на този хормон увеличава риска от заболяване. Опитайте се да намерите поне 10-15 минути всеки ден, за да се отпуснете, да поемете няколко дълбоки вдишвания и издишвания и да мислите за нещо приятно.