0

Д ействащи полицаи под прикритие спазариха дрога за 400 бона в три различни града, за да заковат членовете на разбитата преди дни наркобанда, действала по Южното Черноморие и в източната част на страната. Антимафиотите се направили на клиенти и договорили няколко сделки с дилърите на различни места в Бургас, Варна и Стара Загора.

Именно по време на явките, на които е трябвало да се продаде стоката, полицаите под прикритие щракнали белезниците на пласьорите. "Операцията, която проведохме, беше доста сложна, защото изискваше да бъдат координирани действията на служителите на ГДБОП едновременно на няколко места - в Стара Загора, Варна и Бургас.

Глави хубава трева - готови за пушене

 Глави хубава трева - готови за пушене
Телеграф/МВР

Действията трябваше да бъдат извършени едновременно, защото имаше уговорка с обектите на разследване по вече образуваното досъдебно производство, да бъдат извършени доверителни сделки. В Стара Загора трябваше да бъде закупено количество от 2,3 кг метамфетамин, в същото време във Варна - да се закупят около 10 кг. Коноп, както и в Бургас, откъдето е основният обект на разследване. Цялата оперативна комбинация тръгна от морския град“, разкри за „Телеграф“ зам.-директорът на ГДБОП Боян Раев.

Зам.-директорът на ГДБОП Боян Раев

 Зам.-директорът на ГДБОП Боян Раев
Screenshot/NOVA

Участие

В хода на спецакцията бяха задържани петима души. На трима от тях вече са повдигнати обвинения и са с наложена постоянна мярка "задържане под стража". Освен за държане и разпространение на високорискови наркотични вещества на задържаните е повдигнато и обвинение за участие в престъпно сдружение.

По първото обвинение законът предвижда лишаване от свобода от 5 до 15 г. затвор и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Издирват се други двама души, за които има данни, че са били съучастници в престъпната схема. Престъпното сдружение се е занимавало с пласиране на коноп, пико и кокаин на черния пазар у нас. Общото количество, открито от униформените по време на акцията, е 2,300 кг метамфетамин, над 12 кг коноп и 30 грама кокаин. Приблизителната стойност на дрогата е около 400 000 лв., съобщиха от прокуратурата.

Високорисково бяло вещество

 Високорисково бяло вещество
МВР

Бос

Групата се е снабдявала с дрогата от различни населени места, а след това пренасочвала доставките на черния пазар в България, като се е опитвала да пробие и в съседни страни. Повечето от синтетичните наркотици са внасяни от Европа, а след това част от тях са били трафикирани към трети страни, предимно съседни на България, сред които и Турция. Групата е следена от началото на годината. В хода на разработката е установено, че тарторът на бандата е 35-годишен бургазлия, с чисто досие. Само един от арестуваните е криминално проявен, осъждан за разпространение на дрога.

Задържането на тартора на групата

 Задържането на тартора на групата
Задържането на тартора на групата

Фигура

Основна фигура в престъпната схема и с ръководна функция е бил 35-годишният бургазлия, чието име не се съобщава. По време на наркосделките си той е използвал невръстното си дете и съпругата си като параван, за да трафикира пакетите с дрога, без да провокира съмнение. Тарторът пренасял наркотиците с автомобила си и при всяка сделка с клиенти вземал със себе си 2-годишното си дете и майка му. Пътувал предимно от Бургас до Варна и до Стара Загора, а наркотиците пренасял в багажника на колата си. В хода на разследването е установено, че той е държал наркотиците в дома си и в стар автомобил, изоставен на публичен паркинг, който използвал като наркотрезор. Имал и трета явка близо до дома си, където използвал тайник с малка дупка, в който складирал част от стоката.

Банда

Наркобандата е разпространявала дрога в източната част на страната и предимно по морето. Организираната група е работела при пълна конспиративност и въвела желязна дисциплина при доставките и при осъществяването на комуникация между членовете. Близо 6 месеца криминалистите са разследвали бандата, за да съберат необходимите доказателства, а за целта членовете на групата са били поставени под наблюдение. Съучастниците са комуникирали помежду си предимно чрез мобилни приложения.

Засечени са и лични срещи между членовете на бандата, които се организирали и провеждали в условия на извънредна секретност. "Всеки път локацията на срещите се сменя, за да не оставят никакви следи след себе си. Бяха много конспиративни. Лицето от Бургас е основният обект. От задържаните само едно лице е криминално проявено, другите двама не са. Най-възрастният сред тях е на 52 години", каза комисар Ради Пенев, началник-отдел в ГДБОП.