0

П ървият въпрос, на който трябва да отговорите, докато избирате ново спално бельо, е: “Какъв ще бъде климатът през следващите месеци и какви възможности предлага материята?”. Сезонът има ключова роля, затова е важно да комбинирате качество и дизайн под общата шапка на правилната преценка, осигуряваща ви добър сън.

Градус

В този смисъл през лятото най-търсени са летният комфорт и прохлада. Не разчитайте на изкуствено охлаждане от климатик или вентилатор. Неестествената температура за тялото, особено през лятото, се проявява в голямата амплитуда от топлината навън и от изкуствения хлад в помещенията. Тя може да причини редица неразположения, неприятности, дори и болести.

Затова, когато избирате чаршафи и калъфки, не се задълбочавайте само в летните цветове и свежи мотиви, помислете за това как помещението се отнася към температурните разлики. Според мнозина добро оръжие срещу горещините е ленът.

Ленът е абсорбираща тъкан и регулира телесната топлина

 Ленът е абсорбираща тъкан и регулира телесната топлина
Pixabay

Една от причините да бъде фаворит е фактът, че е абсорбираща тъкан и регулира телесната топлина. В допълнение ленените завивки са отличен избор за страдащи от алергии, тъй като са естествено хипоалергични, антистатични и устойчиви на акари. Макар че има малко по-грубо усещане при допир, материята има десетки предимства, едно от които е дългият живот.

Разбира се, има мъже и жени, които откровено обичат лукса – те залагат на коприна.

Коприната създава луксозна визия

 Коприната създава луксозна визия
Pixabay

Тъканта има ниска плътност, характерна е с това уче е мека, лека и ефирна и в същото време има изолационни свойства. Вечер събира топлина, а сутрин е прохладна.

Памучният сатен, който е над ранфорса - най-популярната материя за спално бельо в момента заради доброто съотношение между цена и качество, има голяма здравина и приятна лъскавина от лицевата страна. Тук важна подробност е, че памучният сатен е удобен за всеки сезон, отново не предизвиква алергии и е лесен за поддържане.

“В него също няма примеси и се произвежда само от луксозен, висококачествен памук, който осигурява максимален комфорт в леглото ви. Влакната тук са толкова фини, че се тъче с над 85 нишки на кв. см. Това осигурява още по-деликатен допир до кожата ви, като в същото време прави плата мек и лек”, коментират специалисти в областта.

Разкош

Популярен, но не бюджетен вариант, е египетският памук.

Памучният сатен е удобен за всеки сезон

 Памучният сатен е удобен за всеки сезон
Pixabay

Има дълги влакна, което позволява да се произведе тънък, лек и разкошен плат. В същото време дава възможност да се тъче с много повече нишки на квадратен сантиметър, което прави тази тъкан изключително здрава и трайна. Цената е доста висока, но удоволствието да спите в такива меки и фини чаршафи определено си струва. Този плат, определян като фаворит през 2023 година, е плътно следван от бамбука. Според много експерти в областта той осигурява най-хигиеничната среда. На първо място в качествата се нареждат именно антибактериалните му свойства. Отново е мек и създава прохлада благодарение на своята въздухопропускливост.

Сред останалите материи са хасе, което е чист памук, който лесно се свива, вече споменатият ранфорс, който задържа добре цветовете си във времето, поликотон – имащ около 30% полиестер, както и широко използваният синтетичен материал микрофибър.