0

Т ова е уникална научна разработка, която има за цел да представи анализи и наблюдения, за да ни приближи до разкриване на причината за трусовете.

На нашата планета има много държави, населението на които е в постоянен стрес, така да се каже в постоянна "бойна" готовност. Защото трябва да се реагира мигновено още при първите предвестници на труса. Във всеки дом се съхраняват предварително подготвени пакети с най-необходимите неща, които да се вземат веднага щом се разлюлее Земята.

Засега още никой не може да прогнозира кога ще се появи първият трус и какво точно го предизвиква. Но това рано или късно ще стане. Съществено важно е също така и каква ще бъде както силата, така и продължителността му. Моите задълбочени и продължителни проучвания по този изключително стряскащ въпрос ме доведоха до няколко много съществени факти, които могат да ни доближат до генезиса на земетресенията и оттам до тяхното прогнозиране.

Наблюдения

1. Най-често са засегнати островни държави: Япония - 6800 малки острова и няколко големи – Хоншу, Хокайдо и Кюшу. Индонезия - 17 500 острова. Филипините - 7107 острова. Нова Зеландия - два големи и няколко други по-малки острова. Гърция - големите острови Крит и Родос, над 200 цикладски острова и няколко полуострова. Остров Тайван и Пескадорските островни групи - и тук ще добавя и полуостров Камчатка, който преди няколко месеца беше засегнат от силен трус.

На островите живеят над 700 милиона души.

2. Защо тези островни държави са толкова уязвими? Каква е тази подземна сила, която ги прави слаби в сравнение с масивните тектонични континентални плочи? Тази сила, идваща от дълбоките земни недра, освобождава своята огромна кинетична енергия и то вълнообразно, защото след първия силен трус последват други в различно време и с постепенно намаляваща сила до пълно затихване. На земната повърхност ураганът не поваля гъстата гора, а поваля единични дървета. Така в дълбочина се разлюляват слабите островни групи. Навсякъде под земната повърхност присъства вода на различна дълбочина. Така природата е създала възможност всички селища на планетата да ползват живителната течност, за да поддържат живота си. Водата е причина, защото трусове са регистрирани и на Луната, което поражда мисълта, че под нейната повърхност сигурно има вода.

3. Лайтмотивът на моя анализ е една напълно нова интерпретация и тя е следната: дълбоко в недрата на земната кора на около 700 километра съществува океан с огромни размери. Въртенето на Земята и особено влиянието на планетите от Слънчевата система (най-вече големите Юпитер и Сатурн) предизвикват образуването на огромно подземно цунами, което освобождава своята енергия върху островните групи с последващи по-слаби вълни до постепенното затихване. Нека да си спомним как влияе Луната, която е причина за приливите и отливите, а какво остава за големите планети, които са стотици пъти по-големи от Луната.

Причини

Когато говорим за подземното цунами, такова има и на земната повърхност, по същите причини има торнадо и опустошителни урагани. Не са рядкост и свлачища в крайморските райони, където причина отново е водата. Жителите от крайморските селища знаят за така наречената "девета" вълна, която е много силна и има разрушителна сила. Тя също е свързана с планетарно въздействие. Има също островни групи в Швеция, Финландия, Норвегия и Канада, но за тях не се съобщават чести трусове. Обяснението ми е, че техните островни групи са по-компактни, монолитни и по-стабилни. Не е без значение и по-северното им местоположение, което ги прави по-запазени от подземното цунами, чиято сила е по-голяма в екваториалните острови.

Структура

Логично възниква и друг въпрос. Силни трусове има и в държави, които не са острови. Ние не можем да видим каква точно е архитектониката в дълбоките недра на Земята на стотици километри дълбочина. Но знаем, че от Земята ежедневно се извличат огромни количества енергийни източници (петрол, газ, въглища и други полезни изкопаеми). Всичко това драстично изменя подземната структура и водата със сигурност предизвиква свлачища на милиарди тонове земна маса, което е причина. А тези подземни свлачища също не са еднократен процес, който е последван от вторични по-малки допълнителни свличания. Ежедневно сеизмичните уреди регистрират множество трусове с различна сила и в различни части на планетата. Това е също под въздействието на подземните води.

Предстои ми проучване за цикличността на трусовете и връзката им с планетарните въздействия, в това число и на Луната, особено когато тя е по-близо до Земята.

В последно време се появяват съобщения, че изкуственият интелект ще се яви в помощ за прогнозирането. Това е безспорно, но истината ще дойде най-вече чрез естествения интелект.

Автор: Д-р Васил Йонков