0

В лагата, проявяваща се под формата на мухъл, наричан още плесен, е един от големите проблеми на редица домакинства. Независимо дали се проявява в домашни условия или на работното място, тя е предпоставка за сериозни неприятности. Освен че създава нежелано усещане, е причинител на куп болести, много от които пряко свързани с дихателната система. През последните години мнозина я намират като “виновник” за алергии и влошено здраве.

Това безспорно е огромна причина да се замислите за средата, в която се намирате, налагайки няколко прости трикове, които да контрират неблагоприятното й действие. 

Опасност

Когато проблемът е сериозен, а щетите видими, повечето мъже и жени се доверяват на силни концентрати с мигновено действие. Третирането на засегнатите места не отнема повече от час, а за същото време петната и наситената миризма отшумяват. Минусите при този ход биха засегнали здравия вид на кожата, ако не работите с гъба, четка и предпазни ръкавици. Необходимо е детайлно да се запознаете с инструкциите за употреба преди първото нанасяне, особено ако делите покрив с малки деца или домашни любимци. Презастраховайте се и попарете с гореща вода, само така ще сте убедени, че нито една капка от токсичния разтвор няма да попадне на грешно място.

Малки тайни

Разбира се, не всеки е готов да експериментира с тежка химия. Затова нашият съвет е да опитате с един познат и много стар трик от домашните книги. За целта е необходимо да разредите еднакви количества вода и оцет. Когато разтворът е готов, впръскайте обилно и без да щадите по местата, където се е появила влага. Това може да се направи и със сода за хляб. Тогава няма да се налага да проветрявате часове наред помещението и да се тревожите, че семейството и близките ви приятели могат да вдишат от отровните изпарения. Според мнозина ефектът е почти един и същ. 

Други прилагат по-необичайни действия, доверявайки се на позитивите от морската сол и популярното масло от чаено дърво. Солта притежава дезинфекционни свойства и се бори успешно с миризмите. Прави се така наречената по-твърда смес, като единствената течност е масло по избор. Обикновено се използва лавандула. Крайният продукт се поставя в пликчета, които дишат в по-горната си част. Ще се изненадате, когато видите резултата след две-три седмици. На същия интервал подменяйте съдържанието.

Солта притежава дезинфекционни свойства.

 Солта притежава дезинфекционни свойства.

Маслото се прилага по-често от жени, които първо вярват в благоприятния ефект, а второ - допада им идеята за биометод, контролиран от тях самите. Екстрактите от чаеното дърво елиминират до висок процент наличието на бактерии. Също така защитават повърхностите, на много от които придават и допълнителен блясък.

Маслата елиминират висок процент от бактериите.

 Маслата елиминират висок процент от бактериите.

Ремонт

Фактор за влагата е изолацията. Ако имате финансова възможност за по-грандиозен ремонт в рамките на тази година, то е време да стартирате личните си проучвания - за видове, цени и пр. Времето, което ви е необходимо за адекватен финален избор, отговарящ на изискванията ви, е минимум месец. Без значение дали работа от този тип ви се отдава или сте просто майстор любител, то задължително потърсете второ мнение от професионалист в областта. Шансът за нови идеи и непредвидени промени във ваша полза ще се увеличи. Възползвайте се. 

Изолацията контрира неблагоприятните действия на плесените.

 Изолацията контрира неблагоприятните действия на плесените.