0

Г олямото есенно почистване чука на вратата. Това е една от причините да насочите вниманието си към царството на кулинарите - кухнята, чието освежаване по неписано правило изисква най-много време и енергия. Затова запретнете ръкави и се пригответе за домашно приключение, комбиниращо разтребване и частично обновяване. Второто се налага от последните тенденции в интериорен план - а именно визията, която се създава от посудата, наредена на видими места като открити рафтове, плот, маса и пр.

Стъпки

Нашият съвет е да започнете почистването отгоре надолу. Т.е. първо от тавана и осветителните тела. Отделете нужното време на прозорците и пердетата, както и на пода. Това, което ще ви забави, вероятно е почистването на петна по мебелите. Има различни техники за премахването им в зависимост дали основата е текстил, пластмаса, дърво и т.н. Кухненският плот ще заблести много лесно - изчистете го с познатия метод - сода и лимон. След като и последният детайл светне от чистота, ред е на посудата.

Да наредите обратно по местата чаши, чинии и всичко останало, създава определен дискомфорт, затова променете подхода си. Съветваме ви да използвате открити рафтове. Това ще улесни използването им, а също така ще допринесе за вида на стаята, без да са необходими допълнителни декорации. Имате бяла кухня - вие сте късметлии. Изключително популярни са помещенията ала скандинавски стил. Този тип на обзавеждане създава усещане за простор и добра поддръжка. Използвайте рафтове или етажерки. На тях наредете чиниите и чашите по вид и цвят. Това отново ще ви бъде от полза както при лично ползване, така и ако посрещнете повече гости в дома си.

Нашият съвет е да заложите на дуо модели като цветове. Непрекъснато набиращи симпатизанти са линиите, които съчетават два пастелни цвята като бледорозово и небесносиньо или пък топлата кафява гама. Ако светлата основа на стаята е мираж, внимавайте при избора на цвят за посудата, която възнамерявате да изложите на показ.

Детайл

Скрити могат да останат тигани, тенджери, капаци и всичко останало, което е далеч от представата за допълнителен декор. Заложете на затворени шкафове с плъзгащи врати или с прибиращ се механизъм на няколко нива.

Допълнете свободните места с дървени акценти – плетени кошници, солнички и пр.

Чашите за кафе, каната за вода, подносите – те трябва да са на специално място. Осигурете им нужното пространство, така че да не изглеждат “едно от многото”. Трик е да наредите подправките в различни по форма и големина буркани, задължително прозрачни. Комбинацията на цветове ще ви изненада приятно. Ако сте по-ексцентрични и харесвате цветните палитри, това, което ще удовлетвори и най-смелите ви очаквания, е ръчно рисуваната посуда. Обикновено това са сервизи, които имат за цел да допринесат за украсата на стаята или пък такива, които са предназначени само за специални посетители на дома, на които стопроцентово искате да направите впечатление.

Това, което се завръща, е чайникът – в днешно време все по-голяма част от хората са решени да водят здравословен начин на живот, доверявайки се на билките. Освен използван, той се превръща и в елемент, който прави кухнята топла и приветлива. Най-търсени са ретро моделите. С такива можете да се сдобиете с усилено търсене в уебпространството и порталите за разпродажби на стара пасуда, както и във винтидж магазините, в които като нищо ще сюрпризирате останалите членове на семейството с уникална изработка.