0

К отките са своенравни създания. Понякога дори най-послушният домашен любимец, неочаквано за собственика, започва да хапе, при това доста свирепо. Защо се случва това?

Най-важното в случая е да разпознаете причините за това поведение на котката. Може да е игра, може да е агресия. Може да сте докоснали някоя чувствителна област, да сте навлезли в личното й пространство или пък да сте прекалили с ласките. А може и просто домашният любимец да демонстрира кой е шефът в къщата. Ето 10 причини, поради които котка може да гризне стопанина си.

1. Обида

Нахранихте ли горката котка? Размърдахте ли се, след като се беше настанила в скута ви? Почесахте ли я между ушичките? Ето няколко причини, които може да са предизвикали реакцията й, ако не сте отговорили на очакванията й. И тя просто ще изрази недоволството си по достъпен за нея начин.

2. Болка

Котките не могат да говорят и не могат да ви кажат дали имат болки в корема, гърба или главата. В същото време вие им досаждате. Оставете животното на мира! То вече ви отправи предупреждение, оставяйки градинка върху ръката ви.

3. Раздразнителност

Това може да се случи и ако харесвате тактилен контакт с котка, но на нея това не й допада чак толкова. Особено ако се опитвате да я погалите по коремчето – повечето котки не харесват това! Често такова раздразнително поведение се среща при котки от хибридни породи. Които се правят, че не забелязват лиготиите на стопаните, докато не дойде категоричното: „Хап“.

4. Игра

Често собствениците на котки играят с тях с ръце или крака. В началото това е забавно, но в даден момент играчката може да стане плачка, ако не пуснете бариера. Домашният любимец в един момент започва да ви възприема като плячка. Този модел на поведение е фиксиран и по-късно ще ви е трудно да обясните, че не е нужно да си играе с краката ви, защото може да ви скъса чорапогащника или да ви одере.

5. Излишък от чувства

Това може да се случи и с котката. Тя също е звяр. И тя може да хапе, просто защото е станала твърде емоционална.

6. Нереализиран майчински инстинкт

Котка, която не е родила, може да се държи приблизително по същия начин, когато се прояви нереализиран майчински инстинкт. Котките също хапят малко своите котенца, когато ги облизват.

7. Диваци

Котенца, които не са преминали през ранна социализация, могат да хапят и да драскат. Това обикновено се случва, ако са били отделени твърде рано от майка си. Дивотията се изразява в издебване, нападение, хапане и драскане без причина.

8. Никнещи зъби

Котето може да хапе, когато му никнат зъби. Да, всичко е като при хората: бебето наистина иска да гризка нещо, така че всичко да изчезне възможно най-скоро. Обикновено при котенцата този период настъпва на 3-4-месечна възраст.

9. Агресия

Това също може да се случи при проблеми със социализацията, но това вече се проявява при по-възрастни домашни любимци. Котката също може да бъде агресивна в отговор на физическо наказание. Затова фелинолозите предупреждават: котките не трябва да се бият. Ако не искате да развалите връзката помежду си.

10. Разгонване

Ако имате некастрирано животно, трябва да бъдете подготвени за факта, че по време на периода на разгонването му животното може да стане нервно, обидчиво и агресивно.