0

С амо за една седмица МВР получи общо 572 нови автомобила. От тях повечето са високопроходими джипове за граничарите, а останалите 110 возила са за Пътна полиция.

Най-голям интерес обаче предизвикаха 35-те високоскоростни BMW-та, с които ще бъдат преследвани джигитите - любители на високите скорости. Всяко от тях има по близо 380 конски сили под капака и така униформените няма да стават за подбив от страна на нарушителите, че ги гонят със „стари астрички“ и „шкодички“, които се разпадат в движение. Темата предизвика и вълнение в социалните мрежи заради цената им и фонда за безопасност на движението, откъдето идват средствата за закупуването им. 

МВР

Блясък 

Возилата за Пътна полиция са общо 462 - 35 високоскоростни, 200 леки и 227 високопроходими. От тях 35 са високоскоростни автомобили марка BMW, които ще обслужват магистрални пътища, другите са 200 фолксвагена и 227 шкоди. Колите са закупени изцяло със средства от фонда за безопасност на движението, където се събират сумите от глоби, наложени от МВР по ЗДвП.

МВР

„Тези финансови средства могат да се използват единствено по целесъобразност - т.е. по линия на пътната безопасност за закупуване на технически средства, камери, автомобили и други за контрол на пътното движение. Призовавам за спиране на спекулациите по темата и внушенията, че със средствата по фонда могат да бъдат финансирани множество различни дейности“, коментира вътрешният министър Калин Стоянов. В автомобилите, които са на територията на столицата, реално се въвеждат и ПОС терминали, преминали през тестова среда. Това ще позволи на място нарушителят да плати наложената глоба по банков път. От 13 юли още 300 такива устройства ще бъдат въведени и в автомобилите на Пътна полиция в страната, уточни вътрешният министър.

МВР

Стоянов коментира, че от началото на годината до момента данните сочат 47 по-малко жертви в сравнение със същия период на миналата година, както и 40-процентно повишаване на събираемостта на наложените глоби. 

Пикап

Протосингелът на Софийската митрополия архимандрит Василий направи водосвет на новите 110 високопроходими джипове за Гранична полиция, за да им върви по вода. Попът благослови и служителите, които ще ловят мигранти с тях и ще пазят държавната граница. 

МВР

„Само в рамките на осем месеца успяхме да стартираме обществената поръчка и да получим почти половината от предвидената техника. Подобно бързо и качествено реализиране на търг с европейско финансиране е прецедент не само за МВР, но и за нашата страна”, коментира Стоянов. 

Първата доставка от 40 високопроходими автомобила за нуждите на ГД „Гранична полиция“ бе реализирана на 9 май тази година. Новата техника е закупена със средства по Инструмента за финансова подкрепа за управлението на границите и визовата политика.

МВР

Проектът „Доставка на МПС за целите на граничния контрол“ е на стойност над 69 млн. лева. Очаква се през септември месец да започне поетапната доставка на още 200 автомобила тип пикап. В рамките на проекта са включени и допълнителни превозни средства – микробуси, специализиран транспорт за служебни кучета и др., които ще повишат мобилността на граничните патрули и бързата им реакция при защита на границата ни, която е външна за ЕС, обясниха от МВР.   

МВР