0

П рез годините светът е станал свидетел на много необясними и дори ужасяващи явления. Истории за извънземни, полтъргайсти и призраци често биват използвани за сюжетни линии на книги и филми. Едно събитие обаче и до ден днешен стряска съня на живеещите във Великобритания.

Енфийлдският полтъргайст – така е известна историята за паранормалните явления, случили се в средностатистическа къща в Енфийлд, Северен Лондон. Това е една от най-обичаните и добре известни истории за призраци на мъгливия Албион, с която са израснали поколения островитяни. Освен това е център на един от най-известните холивудски хорър филми - „Заклинанието 2“.

Паранормално

Какво обаче се е случило наистина през август 1977 година? Лондонската полиция пристига в северното лондонско предградие Енфийлд, след като Пеги Ходжсън - самотна майка на четири деца, съобщава, че двете й малки дъщери – Джанет, на 11 години, и по-голямата сестра Маргарет – са чули странно почукване. Източникът на звука не може да бъде определен. Те повикали съседите, които също били притеснени от чутото. От отчаяние те се обадили на властите, а един от полицаите става свидетел как стол в къщата се движи сам.

Домът на семейство Ходжсън.

 Домът на семейство Ходжсън.
www.horrifiedmagazine.co.uk

През следващите 18 месеца къщата се превръща в център на медийно внимание заради десетките истории за все по-странни явления. Мебелите биват хвърляни из стаите, странна музика се чува из помещенията на имота, а най-обезпокоителното от всичко е, че малката Джанет Ходжсън говори с дрезгавия глас на възрастен мъж като обсебена от някакъв нечестив дух.

Случаят привлича вниманието на Обществото за психични изследвания и двама от неговите членове са изпратени да разследват паранормалните явления на място. Това са изобретателят Морис Грос и писателят Гай Лион Плейфеър. Плейфеър по-късно ще публикува книга за къщата, обитавана от духове.

Джанет

С какво обаче тази история за духове привлича повече внимание от всички други? Една от многото причини е, че много от паранормалните събития, които се случват в къщата, са заснети на филм.

Полетът на Джанет е заснет от експерти по паранормална активност.

 Полетът на Джанет е заснет от експерти по паранормална активност.
Греъм Морис

Един от многото кадри показва Джанет, която лети във въздуха в поза, която е абсолютно невъзможно да бъде направена от човек, който просто скача. Тандемът Грос-Плейфеър използва оборудване за заснемане и улавяне на паранормална активност, но то често се разваля в къщата и никой не може да обясни защо.

Въпреки това и двамата смятат, че малката Джанет е преувеличила голяма част от предполагаемата си паранормална активност, след като успяла да привлече вниманието на медиите.

Кой е Фред

За да изключи възможността детето да симулира мъжкия глас, с който говори, Грос залепва устните й, а в друг случай кара момичето да държи вода в устата си. Мъжкият глас обаче продължава да излиза от нея. Грос записва часове наред разговора си с мъжкия глас, който нарича себе си Фред, с помощта на контактен микрофон, поставен на тила на Джанет. Логопед, който преглежда Джанет, е категоричен, че не може да даде логично обяснение откъде идва гласът, въпреки че има известна прилика с фалшив тон на гласните струни.

Травма

Семейство Ходжсън преживява истински кошмар в къщата си, но техният нещастен живот започва много преди свръхестествените явления, които ги спохождат. Бащата в семейството изоставя майката и децата си, а двете малки момиченца – Маргарет и Джанет, се страхуват от него. Именно тази семейна травма кара парапсихолога Уилям Рол да смята, че поведението на Джанет до някаква степен се базира на потиснат гняв или стрес.

Летящата във въздуха Джанет.

 Летящата във въздуха Джанет.

Още преди да бъде обсебена от предполагаем зъл дух момичето проявява агресивно поведение. Тя често е хвърляла предмети и била забелязвана да блъска главата си в стената, когато я обземе гняв.

Джанет обаче не е единственият човек в семейството си, засегнат от духа, витаещ в дома й. Майка й твърди, че знае кога ще се случат предстоящи събитията, тъй като преди това получава главоболие. По-голямата й сестра Маргарет пък получава видения, докато спи. Въпреки това полтъргайстът неотлъчно следва основно Джанет.

Старецът

Съседи на семейството разкриват, че са виждали старец с големи зъби около Джанет, а общо 15 различни души са виждали свръхестествено същество в близост до момичето. Ето защо физикът Джон Хастед решава да завърже Джанет за диван и да използва апарат, с който се измерват аномалии. Хастед установява, че теглото на детето се увеличава по начин, който не може да бъде обяснен. Той също така наблюдава експлодиране на електрическа крушка, което смята за подобен необясним инцидент.

Друг физик на име Дейвид Робъртсън се опитва тайно да заснеме обсебеното момиче, но установява, че е невъзможно да скрие оборудването. Той обаче вижда няколко необясними инцидента, като например преобръщане на бюфет, левитиране на Джанет и възглавница, която неясно как се озовава на покрива.

Помощ

След месеци неуспешна борба с необяснимите явления майката на Джанет я изпраща в психиатрия. Там й е направен обстоен преглед и е установено, че момичето е напълно здраво. Докато тя лежи в здравното заведение в продължение на около месец, инцидентите в къщата на семейство Ходжсън намаляват. Всичко обаче се променя, когато тя се връща у дома и веднага вижда привидение на малко момче.

Майката на Джанет отново е принудена да потърси помощ и този път се обръща към медиума Доно Гмелиг-Мейлинг. Той постига чудо и установява, че проблемите на Джанет идват от мъртва жена. След намесата му инцидентите започват да намаляват и в последствие напълно изчезват.

Спилбърг екранизира историята от Енфийлд

Полтъргайстът от Енфийлд остава и до ден днешен една от най-завладяващите истории в света за паранормална активност.

Невероятният живот на малката Джанет става вдъхновение на няколко филма, като първият от тях е на големия режисьор Стивън Спилбърг. Става дума за „Полтъргайст“ от 1982 г. Десет години по-късно документален филм на BBC, наречен Ghostwatch (Lesley Manning), с участието на Сара Грийн и Майкъл Паркинсън, включва идентични паранормални инциденти.

През 2015 г. е създаден сериал от три части, наречен The Enfield Haunting, с участието на Тимъти Спол и Джулиет Стивънсън. Година по-късно е създаден най-реалистичният филм, базиран на историята на Джанет, а именно „Заклинанието 2“. В него са включени и образите на истинските американски паранормални изследователи - Ед и Лорейн Уорън, които са посетили къщата през май 1978 г.