0

Л егендарният съветски и руски екстрасенс Анатолий Кашпировски, познат и от ТВ сеансите си у нас по времето на соца, се завърна. Всъщност никога не си е тръгвал, но именно така руските медии определят серията от камерни представления, които 85-годишният екстрасенс, психиатър и шоумен изнесе в Москва.

Въпреки че на практика той не е представил да върши това, което умее най-добре – да заблуждава хора, че лекува всичко – от екземи до рак, средствата за масова информация внезапно превърнаха спектаклите му в сензация, от което последваха бурни реакции на православни активисти, общественици и депутати в Руската дума. И докато екстрасенсът бълбукаше триста души в залата за преминаването към вечността и победата над плътта и за възможностите за дистанционно лечение на рак, а възрастни дами се пънеха да правят физически упражнения с надеждата, че сега трудно ходят, но скоро ще летят, шоуто изведнъж се превърна в централна тема.

На своите сеанси Кашпировски използва методи на хипноза и внушение, за да повлияе на публиката. Твърди се, че може да помогне на хората да се справят с различни заболявания като астма, алергии, хипертония и други. Освен това обещава подобряване на цялостното здраве и повишаване на енергийните нива.

Цената на билетите за сесиите на Кашпировски зависи от мястото и други фактори. Обикновено цените варират от няколко хиляди до десетки хиляди рубли.

В Москва най-евтиният билет за сеанс на Кашпировски струва 3-4 хиляди рубли - за тези пари можете да погледнете „лечителя“ от задната част на залата. Местата по-близо до сцената струват 5-6 хиляди, а за билет на първия ред ще трябва да платите 9 хиляди. Освен това има възможност за провеждане на лична сесия с Кашпировски - цената на сеанса е 25 хиляди рубли.

Какво се случва в новите лечителски сесии? По време на спектаклите Кашпировски се обръща към публиката, използвайки различни техники за хипноза. Той говори за това колко е важно да вярваш в силите и възможностите си, за да постигнеш желания резултат.

Шашми

Както пише каналът Shot Telegram, лечението на оплешивяване или посивяване на косата, онкология, безплодие и конспирация за отслабване се извършва по същия начин, плюс или минус: първо има бавни разговори, след което трябва да легнете на пода, в тълпата. Само фразите се различават: за да отслабнете, Кашпировски „укрепва невидими ключове и винтове в гайки“. За да поддържа сърдечния ритъм нормален, „помага да се постигне невидима височина“.

Процедурата за възстановяване на зрението изглежда интересна: трябва да слушате песните на Александър Малинин със затворени очи за около пет минути. Според Кашпировски „Нощта е светла“ помага срещу късогледство, далекогледство и катаракта. Разбира се, за пълно „излекуване“ трябва да преминете през четири последователни сесии.

Припомняне

Анатолий Михайлович Кашпировски е роден на 11 август 1939 г. в украинския град Проскуров (сега Хмелницки). Баща му е военен, майка му е полякиня. В младостта си обича спорта и дори получава титлата майстор на спорта по вдигане на тежести. След това постъпва във Виницкия медицински институт, където учи психиатрия и психотерапия. В продължение на 25 години работи като психотерапевт във Винницката психиатрическа болница. През 1962-1963 г. е лекар в медицинския и спортен комплекс на железопътната болница във Виница.

В края на 80-те Кашпировски започва да провежда масови психотерапевтични сесии по телевизията. Те са насочени към лечение на различни заболявания и психични състояния. Сесиите предизвикват голям отзвук в обществото и стават обект на дискусии сред експерти и обикновени хора.

Някои твърдят, че след сеансите на Кашпировски са почувствали облекчение или дори пълно възстановяване от болестите си. Други смятат методите му за шарлатанство. Но въпреки критиките популярността на Кашпировски продължава да расте. Той провежда сеансите си не само в СССР, но и в чужбина.

Кашпировски не е единственият лечител, популярен в края на 80-те и началото на 90-те години. Негов съвременник е Алън Чумак, известен също с телевизионните си предавания. И двамата лечители използват подобни методи за въздействие върху публиката, но подходите им се различават. Кашпировски акцентира върху хипнозата и внушението, а Чумак се фокусира върху предаването на енергия през телевизионния екран.

Някои хора ги смятаха за шарлатани, други - просто за талантливи психолози, които знаят как да манипулират публиката.

Хипноза

След разпадането на СССР Кашпировски продължава дейността си като лечител. Премества в Полша, където води сесии и се занимава с научна дейност. По-специално той изучава ефекта на хипнозата върху човешкото тяло.

В Полша обаче Кашпировски се сблъсква с критики от местните власти. Той е обвинен в шарлатанство и нарушаване на здравните закони. В резултат на това Кашпировски трябва да напусне Полша и да се премести в САЩ.

Там Кашпировски продължава своята практика, но в по-малък мащаб. Води сесии за рускоезични аудитории и си сътрудничи с различни организации. Но популярността му в САЩ е много по-малка, отколкото в СССР и Русия.

През 1993 г. е избран за депутат в Държавната дума от Либерално-демократическата партия на Русия в 189-и Ярославски избирателен район. На 13 януари в Държавната дума е създадена фракция на партията, но Кашпировски по технически причини не влиза в нея, тъй като е в САЩ и не може да предаде заявлението си за участие. На 5 март обявява оттеглянето си от фракцията (с факс от Америка), като обвинява Жириновски в расизъм и военна пропаганда. Въпреки това след завръщането си в Русия през април 1994 г. Кашпировски остава във фракцията. Напуска я чак на 1 юли 1995 г.

През 1995 г. по време на терористичния акт в Будьоновск той участва в преговорите между федералните сили и терористите, водени от Шамил Басаев. В интервю за проекта „Мемориал“ Юлий Рибаков казва, че Кашпировски се е опитал да хипнотизира Басаев, но не му се получило.

Малко се знае за личния живот на Анатолий Кашпировски. Женен е два пъти и има две деца. Известно е също, че Кашпировски обича спорта и води здравословен начин на живот. На 85 той продължава да поддържа гарвановочерната си коса. Изглежда като ходеща мумия с перука. А номерата му продължават да минават.

Най-омразните хора на екстрасенса са журналистите. Те постоянно разпитват за доходите му и спекулират с връзките му с данъчните служби. Подозират го в шарлатанство и издирват слушатели на сеансите му, за да го разобличат, а понякога се маскират на пациенти и тайно записват сеансите. Затова Кашпировски не пести обиди и клетви към тях. Но не лично – предпочита да насъска група жени, които са му като подгласнички. „Негодници“, „Дано всички да си затворите устата и когато сте болни, да пълзите тук на четири крака“, „Страхливци, мошеници, корумпирани мелези“, избухват фенките на Кашпировски, които са пристигнали за шоуто, облечени като за театър – с шапки, ръкавици, брошки, малки чантички.

Театрална е и обстановката в залата, където се провежда шоуто – с тежки черни и червени завеси. Въпреки че много от посетителите на творческите срещи на Кашпировски са ги посещавали многократно, те слушат запленено оратора, сякаш го чуват за пръв път.

Гавра

Кашпировски знае, че владее положението и често се гаври с аудиторията си. Например като накара възрастна дама, която се изпуска в гащите, да разкаже пред пълната зала за проблема си с подробности.

Феновете обаче са свикнали с тази реакция на лечителя. Кашпировски редовно се подиграва на поддръжниците си, а понякога дори отказва да поеме тяхното „лечение“ - както в скорошен случай с жена, страдаща от алергия към белина, която донесла твърде малко от същата белина, за да демонстрира проблема и така, според екстрасенса, показала алчната си същност.

След строго морализиране екстрасенсът казва на публиката добрата новина: те живеят в уникално време, когато е станало възможно да се лекуват телесни болести с психологически средства. Кашпировски изяснява, че тези средства, а именно той ги използва в работата си, са израз на закона на „истинския Бог“. Благодарение на това, според лечителя, неговите последователи имат шанс да отблъснат „неизбежното“ чрез победа над аритмия, хипертония, лошо зрение и дори онкология.

За да докаже това, шоуменът вика на сцената тези, които са успели да се „възстановят“ от разрушителната аритмия, след което ги подлага на тестове. Те трябва да пробягат три обиколки през залата и сцената и след това да седнат десет пъти („Върни си задника назад! Имаш какво да върнеш, така че го изложи за радост на хората!“). И накрая помага на всички наведнъж. Но не съвсем, за да дойдат отново.