0

2906. Това е пощенският код на едно необикновено и красиво място в Пирин планина, което до месец май 2015 г. бе курортна местност. Вече над 7 години Попови ливади е село. А от десетки години примамва заселници от целия Неврокопски край.

В селището, чиято най-висока точка е на височина 1424 м, в изобилие са и крайградските къщи, и почивните станции. Стотици жители на Гоце Делчев са и селяни. Но нямат нищо против. Защото отдавна това бе тяхно желание. Над 400 вили и къщи са вдигнати тук. Новото селище запази своя курортен характер. Новината за превръщането на курорта в село бе посрещната радушно не само от постоянно живеещите тук жители, но и от стотиците, които идват всеки уикенд и през ваканцията във вилите си. Селището се намира на 14 км път с кола от общинския център Гоце Делчев, по права линия разстоянието между тях е само 7 км. През най-голямата седловина на Пирин минава и шосето, което свързва община Гоце Делчев с община Сандански.

Име

Името на селото идва от легендата за родолюбив свещеник, който живял по османско време. Гонен от турците, той се укрива в горите между върховете Ореляк и Свещник. Хората оттогава започват да наричат местността Попови ливади. „Ние не се крием, а се гордеем, че живеем тук – сред величествената природа на Пирин планина", твърдят жители на новото селище. И близо до орлите, които често прелитат над главите ни, допълват те.

Влашката църква е една от атракциите за наши и чужди туристи. Инициативата за ремонта й бе на Сдружението на власите, които живеят в гръцката община Просочани. Храмът е построен от някогашните жители на влашко село, съществувало тук до 1913 г., следи от което почти не са останали. Първите заселници в местността Попови ливади са влашки овчари, които създават малко селище от колиби през XIX век (между 120 и 150 колиби). Към 1900 г. според статистиката на Васил Кънчов „село Папас Чаир има 294 жители власи".

Климат

Климатът е много полезен за здравето, показват направените медицински проучвания. Заради хубавия въздух местността Попови ливади през 1967 г. е обявена за климатичен планински курорт с регионално значение. Също така тя е отправна точка за изкачване на връх Ореляк, като преходът е 2 часа. Върхът е висок 2099 м и е първенец на Среден Пирин.

Оттук може за два часа и половина да се изкачи и връх Свещник, висок 1975 м и първенец на Южен Пирин. Добре е катерачите да знаят, че пътеката не е маркирана. Любителите на по-дългото ходене може да изберат няколкото пешеходни маршрута – до хижа „Малина” (5,30 ч.), хижа „Пирин” (7 ч.), хижа „Славянка” (5 ч.) и Парилската седловина, връх Муторок, лобното място на Яне Сандански, село Тешово, село Делчево, квартал „Средна” на град Гоце Делчев. „Непрекъснато подобряваме инфраструктурата – нов водопровод, асфалтирахме една улица. Уличната мрежа се поддържа. Тук често идват гости с автобуси, за да правят преходи из планината, стигат чак до Банско, Добринище и Сандански. С всяка изминала година са все повече“, твърди кметският наместник Иван Караилиев.

През 2003 г. на Попови ливади, до главния път Гоце Делчев - Петрич, тържествено е открит монументален паметник на Гоце Делчев по случай 100-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Всяка година тук се провежда и традиционен събор по случай годишнината от въстанието, а стотици хора от района отдават своята почит на Гоце Делчев.

В местността е разположена хижа „Попови ливади” (1412 м). Тя е построена през 1964 г. и се стопанисва от туристическо дружество „Момини двори“ - Гоце Делчев, което я отдава под наем на частник. Разполага с около 50 легла. Изградени са и много почивни станции на различни държавни предприятия, частни вили, които също предлагат места за нощувки. Цената за нощувка е между 20 и 25 лева, което е повече от приемливо за туристите и планинарите. В заведенията пък може да се поръча свежа салата от току-що набрани пресни зеленчуци за 4-5 лева. Свинската пържола е между 6 и 7 лева. 100 г ракия е между 3 и 4 лева. Всеки клиент може да опита от вкусните домашни десерти - торта, баклава, сладка баница.

Местните хора са категорични, че не биха заменили това село с нито едно друго място по света. Има наплив на хора от съседните общини, които търсят земи и къщи тук. Стотици ще са тези, които с времето ще заменят град Гоце Делчев с нашето село, вярват тукашните хора. Основната цел на местната власт е да създаде добри условия за отдих и Попови ливади да е модерен курорт за гости от страната и чужбина. Подготвен е идеен проект за развитието на туризма.

Правят фестивал за алтернативна медицина

Предвижда се провеждането на фестивал на природата и алтернативната медицина, консервирането на паметника на Яне Сандански. Ще се изгради културно-историческа пътека, която включва паметника на великия патриот Гоце Делчев, лобното място и гроба на войводата Яне. Ще се построят и трасета за зимни спортове - биатлон и ски бягане. Ще има пързалки за деца и аматьори. Ще се направят и места за спорт - футбол, волейбол, хандбал, тенис на корт, планинско колоездене, планинско катерене.

Ремонтираха ученически лагер, там ще почиват и туристи. „Амбицията ни е да го превърнем в европейско и модерно селище. Затова преди време общинският съвет реши да стане от курортна местност населено място. Имаме проект за асфалтиране на основния път от бившия ученически лагер до главния път Гоце Делчев-Петрич, търсим финансиране“, казва кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов.