0

В ойната в Украйна се ожесточава, а санкциите срещу агресора Русия се затягат. Те са насочени към предоставяне на военна помощ за Украйна и отрязване на каналите за финансиране на инвазията на Кремъл. Под ембарго са огромен брой стоки с двойна употреба, високотехнологични продукти и други. Но дали Кремъл е тотално изолиран?

Вратичка

Оказва се, че има вратичка за финансиране на войната и по всичко личи, че тя не е „забравена” случайно. Голямото изключение за Москва, което западните политици избягват да коментират, е все още разрешената търговия с руски диаманти, коментира EU Observer. Като всеки друг ключов сектор търговията с диаманти е централизирана изцяло в монополиста Alrosa. Гигантът е натрупал зашеметяващи суми и е ключов играч в политиката на Кремъл.

Alrosa пряко е финансирала проект за нова руска подводница, но това не е всичко. Освен финансирането на оръжейни разработки, милиарди евро годишно са насочени към финансиране на руските военни операции.

Руският президент Владимир Путин също се похвали, че фирмата с мажоритарна държавна собственост му носи „сериозни“ приходи.

Но името на Alrosa беше тихомълком извадено от поредния списък с 29 физически лица и седем юридически лица, които трябва да бъдат санкционирани от ЕС и техните активи да бъдат замразени. Новият пакет санкции е в сила от 3 октомври.

Белгийското външно министерство отказа да коментира казуса с Alrosa, но е факт, че той идва, след като белгийски дипломати и лобисти на Диамантения център в Антверпен предупредиха, че ударът върху износа на диаманти от Русия ще струва хиляди работни места в града, в който е най-голямата диамантена борса в света.

Промяната на позицията е поражение за балтийските държави, Ирландия и Полша, които първо одобриха пълна забрана за диаманти, след това забрана за неиндустриални диаманти, след това листването на борсите на Alrosa.

Санкциите

Новите санкции вече са в сила. Те поставят в черния списък руския идеолог Александър Дугин, налагат таван на цените на износа на руски петрол и нанасят удари на руската стоманодобивна и горска промишленост с търговски мерки на стойност до седем милиарда евро.

Те идват, след като Путин анексира четири области от Източна Украйна и заплаши да използва ядрени оръжия срещу всеки, който ги атакува - най-сериозната заплаха от нахлуването в Украйна през февруари.

Върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен казаха пред евродепутатите в Брюксел, че санкциите ще помогнат за спиране на войната. „Историческите документи“ ще покажат, че „една обединена Европа е помогнала да се противопоставим на агресията“, каза Борел. От своя страна украинският президент Володимир Зеленски лично призова Белгия да забрани руските диаманти от Антверпен още когато войната избухна.

Диамантеният обрат на ЕС не е единственият път, когато страните членки са избрали да защитят работните места у дома, вместо да ударят по-силно руската военна икономика и символи на престиж. Малта осигури по-дълъг период на поетапно спиране на тавана на цените на руския петрол, казаха източници от Брюксел. Белгия и Италия получиха дерогации за вноса на някои руски стоманени продукти до две години. Унгария също получи изключение от постепенното прекратяване на вноса на руски петрол от ЕС по-рано тази година.

ЕС дава на Русия картбланш да продължи да продава диаманти на Антверпен и останалата част от Европа въпреки войната в Украйна.

Позиция

Ходът на Белгия да блокира най-важната част от санкциите срещу Москва до този момент действа безотказно. Диамантеното лоби демонстрира своята мощ. ЕС успя да блокира търговията с руско злато и други скъпоценности, но удари на камък с диамантите и усилията на балтийските страни са безплодни. Русия е производител на около 30 процента от диамантите в света. За 2021 г. този бизнес е донесъл на Кремъл 4,5 млрд. долара.

Белгийският премиер Алекзандър де Гру направи знаково изказване в диамантената борса в Антверпен. „Повече от шест века Антверпен постоянно доказва, че устоява на бурите, продължава да се развива и да подкрепя иновациите”, коментира той, като избегна споменаването на санкциите за руските скъпоценни камъни. Гигантът Alrosa, който осигурява свежи пари за военните разработки на Кремъл, се ръководи от бившия началник на кабинета на Владимир Путин Сергей Иванов.

Неговото име също постоянно се изплъзва от санкциите. Последният факт вече предизвика серия от скандали в ЕС и размяна на обвинения в корупция между различните лобита в съюза. ЕС е под постоянен натиск да спре търговията с т.нар. кървави диаманти. Терминът е използван за първи път в края на 90-те години, за да опише камъните, добити по време на гражданската война в Сиера Леоне.

Любовта вдига цената на камъните

Малко известен е фактът, че диамантите стават скъпи заради една от най-успешните маркетингови кампании в историята. Слоганът „Диамантите са вечни” в комбинация с обвързването на скъпоценните камъни с годежните пръстени предизвиква пазарна революция.

Преди това послание, през 30-те години на миналия век, диамантените годежни пръстени не са непременно нормални или очаквани, но днес това е почти традиция. През 1940 г. само 10% от годениците са получавали диамантени годежни пръстени, докато през 1990 г. този дял скача до почти 80%. Връзката е, че вашата неразрушима любов трябва да бъде символизирана с неразрушим камък, диаманта.

Тази маркетингова кампания работи изключително добре, както може да се види от отчетите на диамантения гигант De Beers. Между 1939 и 1979 г. техните продажби на едро на диаманти само в Съединените щати са се увеличили от 23 милиона долара на 2,1 милиарда долара! Това вдига и рекламния им бюджет от $200 000 на $10 милиона долара годишно за периода. Това се нарича добра инвестиция от страна на De Beers.