П о време на рождественския пост не само вярващите предпочитат да хапват постно. Лора и Стоян от „Бон Апети“ дават идеи по въпроса, превръщайки популярни местни ястия в отличен пример за постни, което се забелязва и на bonapeti.bg.
Спагети от моркови
Необходими продукти:
- 10 моркова
- 1 консерва нахут (400 г)
- 50 мл зехтин
- 2 стръка босилек
- 1 скилидка чесън
- 1 с.л. бадемов пармезан
- 1 ч.л. риган
- сол на вкус
За соса:
- 50 г целина
- 1 консерва пасирани домати (400 г)
- 1 морков
- 3 скилидки чесън
- 1/2 глава лук
- 1 с.л. зехтин
- 1 с.л. риган
- 1 с.л. бадемов пармезан
Начин на приготвяне:
Нахутът се отцежда и се слага в тава. Овкусява се със стрития на паста чесън, бадемовия пармезан , ригана и сол на вкус. Залива се със зехтина. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, до златисто – около 15–20 минути. Морковите се оформят на ленти с белачка. След това се бланшират за 2–3 минути. Отцеждат се и се поливат с около 30 мл зехтин. Лукът, чесънът, морковът и целината се наситняват и се запържват в останалия зехтин. Наливат се доматите, овкусява се с риган и се готви, докато се получи гъст сос, след което съдът се дърпа от огъня. Около 3/4 от нахута се сипва при соса и се разбърква. Овкусява се с бадемов пармезан и сол. В чиния се слага част от морковите, заливат се със сос и се гарнират с останалия нахут, накъсан босилек и бадемов пармезан.
Тортили със зеленчуци
Необходими продукти:
- 250 г постно крем сирене
- 50 г сушени домати (не мариновани)
- 50 г спанак
- 4 стръка босилек
- 2 скилидки чесън
- 1 с. л. бадемов пармезан
- сол и черен пипер на вкус
За тортилите:
- 140 г брашно
- 80 мл бадемово мляко
- 1/4 ч.л. сода бикарбонат
- 1/4 ч.л. бакпулвер
- 1/4 ч.л. сол
- брашно за поръсване
Начин на приготвяне:
Брашното се смесва със содата, бакпулвера и солта. Налива се млякото и се замесва тесто. Разделя се на две части, които се разточват на тънки кръгове-тортили върху набрашнен плот. Пекат се в сух тиган от всяка страна до готовност. Изваждат се, напръскват се с вода и се покриват с кърпа, за да омекнат. Сушените доматите се заливат с вода и се кипват, след това се отцеждат, охлаждат се и се наситняват. Спанакът и босилекът се накълцват и се смесват със стрития на паста чесън, доматите, бадемовия пармезан и крем сиренето. Посолява се. Тортилите се мажат със сместа. Навиват се на рула, нарязват се и се поднасят.
Ризото с лук и гъби
Необходими продукти:
- 300 г ориз арборио
- 3 глави лук
- 250 г печурки
- 10 г сушени манатарки
- 1 л зеленчуков бульон
- 2 с.л. балсамов оцет
- 2 скилидки чесън
- 1 сушена люта чушка
- 50 мл зехтин
- 150 мл бяло вино
- 1 стрък розмарин
- сол и пипер меланж на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в 20 мл зехтин с малко сол, докато стане карамелен. Налива се балсамовият оцет, разбърква се и се дърпа от огъня. Печурките се обелват, режат се на тънко и се пържат в 10 мл зехтин, до златисто. В останалия зехтин за кратко се запържват нарязаните на ситно скилидки чесън и наситнената люта чушка. Добавя се оризът, разбърква се, и щом леко се запържи, се налива виното. След като се абсорбира, малко по малко и при непрестанно бъркане, се налива бульонът – докато оризът стане почти готов. Манатарките се накисват в топла вода и след като омекнат, се отцеждат и се добавят към ризотото. Налива се и малко от водата, в която са киснали. Към ориза се сипват карамеленият лук и печурките, съдът се дърпа от котлона, ястието се овкусява със сол и пипер меланж и се разбърква. Ризотото се поднася, поръсено с наситнен розмарин.
Руло Уелингтън
Необходими продукти:
- 1 пакет точени кори
- 1,2 кг печурки
- 10 г сушени манатарки
- 800 г нахут (от консерва)
- 200 г глава целина
- 60 г бланширани бадеми
- 500 г дребни моркови
- 2 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 150 г галета
- 2 с.л. светъл соев сос
- 4 стръка мащерка
- 80 мл зехтин + още за намазване
- 1 с.л. брашно
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Морковите се обелват и се готвят на пара. Манатарките се заливат с кипяща вода и се оставят да набъбнат. След това се отцеждат, а водата се запазва. Печурките се почистват и заедно с пънчетата се режат на кубчета. Запържват се в 40 мл зехтин на няколко пъти. Смилат се в блендер, заедно с наситнения чесън, отцедените манатарки, листенцата мащерка и половината от соевия сос. Посолява се, прибавя се галетата и се разбърква. Накълцаните лук и целина се готвят в 20 мл зехтин и 200 мл вода, докато омекнат. Прибавя се отцеденият нахут, посолява се и се готви, докато течността се изпари. Овкусява се с черен пипер, пюрира се и се смесва с начуканите бланширани бадеми. Оставя се да се охлади. Две кори се мажат със зехтин и се поставят една върху друга. Намазват се с част от сместа с нахут и се навива стегнато руло. Три кори се мажат със зехтин и се подреждат една върху друга, покриват се с четвърта кора. Маже се с гъбената смес, подреждат се морковите и се завива руло. Други три кори се мажат със зехтин и се поставят една върху друга, мажат се с останалата част от нахутеното пюре. Върху тях се поставят останалите две рула. Завива се много стегнато на руло. Маже се със зехтин и се пече в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор, до готовност – около 1 час.
Брашното се запържва в останалия зехтин. Наливат се заделената вода от манатарките и останалият соев сос. Посолява се и се готви, докато се сгъсти. Рулото се сервира със соса.