0

П о време на рождественския пост не само вярващите предпочитат да хапват постно. Лора и Стоян от „Бон Апети“ дават идеи по въпроса, превръщайки популярни местни ястия в отличен пример за постни, което се забелязва и на bonapeti.bg.

Спагети от моркови

Необходими продукти:

  • 10 моркова
  • 1 консерва нахут (400 г)
  • 50 мл зехтин
  • 2 стръка босилек
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. бадемов пармезан
  • 1 ч.л. риган
  • сол на вкус

За соса:

  • 50 г целина
  • 1 консерва пасирани домати (400 г)
  • 1 морков
  • 3 скилидки чесън
  • 1/2 глава лук
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 с.л. риган
  • 1 с.л. бадемов пармезан

Начин на приготвяне:

Нахутът се отцежда и се слага в тава. Овкусява се със стрития на паста чесън, бадемовия пармезан , ригана и сол на вкус. Залива се със зехтина. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, до златисто – около 15–20 минути. Морковите се оформят на ленти с белачка. След това се бланшират за 2–3 минути. Отцеждат се и се поливат с около 30 мл зехтин. Лукът, чесънът, морковът и целината се наситняват и се запържват в останалия зехтин. Наливат се доматите, овкусява се с риган и се готви, докато се получи гъст сос, след което съдът се дърпа от огъня. Около 3/4 от нахута се сипва при соса и се разбърква. Овкусява се с бадемов пармезан и сол. В чиния се слага част от морковите, заливат се със сос и се гарнират с останалия нахут, накъсан босилек и бадемов пармезан.

Тортили със зеленчуци

Необходими продукти:

  • 250 г постно крем сирене
  • 50 г сушени домати (не мариновани)
  • 50 г спанак
  • 4 стръка босилек
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с. л. бадемов пармезан
  • сол и черен пипер на вкус

За тортилите:

  • 140 г брашно
  • 80 мл бадемово мляко
  • 1/4 ч.л. сода бикарбонат
  • 1/4 ч.л. бакпулвер
  • 1/4 ч.л. сол
  • брашно за поръсване

Начин на приготвяне:

Брашното се смесва със содата, бакпулвера и солта. Налива се млякото и се замесва тесто. Разделя се на две части, които се разточват на тънки кръгове-тортили върху набрашнен плот. Пекат се в сух тиган от всяка страна до готовност. Изваждат се, напръскват се с вода и се покриват с кърпа, за да омекнат. Сушените доматите се заливат с вода и се кипват, след това се отцеждат, охлаждат се и се наситняват. Спанакът и босилекът се накълцват и се смесват със стрития на паста чесън, доматите, бадемовия пармезан и крем сиренето. Посолява се. Тортилите се мажат със сместа. Навиват се на рула, нарязват се и се поднасят.

Ризото с лук и гъби

Необходими продукти:

  • 300 г ориз арборио
  • 3 глави лук
  • 250 г печурки
  • 10 г сушени манатарки
  • 1 л зеленчуков бульон
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • 2 скилидки чесън
  • 1 сушена люта чушка
  • 50 мл зехтин
  • 150 мл бяло вино
  • 1 стрък розмарин
  • сол и пипер меланж на вкус

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в 20 мл зехтин с малко сол, докато стане карамелен. Налива се балсамовият оцет, разбърква се и се дърпа от огъня. Печурките се обелват, режат се на тънко и се пържат в 10 мл зехтин, до златисто. В останалия зехтин за кратко се запържват нарязаните на ситно скилидки чесън и наситнената люта чушка. Добавя се оризът, разбърква се, и щом леко се запържи, се налива виното. След като се абсорбира, малко по малко и при непрестанно бъркане, се налива бульонът – докато оризът стане почти готов. Манатарките се накисват в топла вода и след като омекнат, се отцеждат и се добавят към ризотото. Налива се и малко от водата, в която са киснали. Към ориза се сипват карамеленият лук и печурките, съдът се дърпа от котлона, ястието се овкусява със сол и пипер меланж и се разбърква. Ризотото се поднася, поръсено с наситнен розмарин.

Руло Уелингтън

Необходими продукти:

  • 1 пакет точени кори
  • 1,2 кг печурки
  • 10 г сушени манатарки
  • 800 г нахут (от консерва)
  • 200 г глава целина
  • 60 г бланширани бадеми
  • 500 г дребни моркови
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 150 г галета
  • 2 с.л. светъл соев сос
  • 4 стръка мащерка
  • 80 мл зехтин + още за намазване
  • 1 с.л. брашно
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Морковите се обелват и се готвят на пара. Манатарките се заливат с кипяща вода и се оставят да набъбнат. След това се отцеждат, а водата се запазва. Печурките се почистват и заедно с пънчетата се режат на кубчета. Запържват се в 40 мл зехтин на няколко пъти. Смилат се в блендер, заедно с наситнения чесън, отцедените манатарки, листенцата мащерка и половината от соевия сос. Посолява се, прибавя се галетата и се разбърква. Накълцаните лук и целина се готвят в 20 мл зехтин и 200 мл вода, докато омекнат. Прибавя се отцеденият нахут, посолява се и се готви, докато течността се изпари. Овкусява се с черен пипер, пюрира се и се смесва с начуканите бланширани бадеми. Оставя се да се охлади. Две кори се мажат със зехтин и се поставят една върху друга. Намазват се с част от сместа с нахут и се навива стегнато руло. Три кори се мажат със зехтин и се подреждат една върху друга, покриват се с четвърта кора. Маже се с гъбената смес, подреждат се морковите и се завива руло. Други три кори се мажат със зехтин и се поставят една върху друга, мажат се с останалата част от нахутеното пюре. Върху тях се поставят останалите две рула. Завива се много стегнато на руло. Маже се със зехтин и се пече в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор, до готовност – около 1 час.

Брашното се запържва в останалия зехтин. Наливат се заделената вода от манатарките и останалият соев сос. Посолява се и се готви, докато се сгъсти. Рулото се сервира със соса.