0

П рекрасни идеи за постни манджи, които могат да се хапват всеки ден, дори на все още далечната Бъдни вечер, но предимно в по-студени времена, намираме на supichka.com.

Пълнена тиква с боб и сливи

Необходими продукти:

  • 1 тиква цигулка
  • 500 г (сварен) боб
  • 3 стръка праз
  • 1 ч.ч. сушени сини сливи
  • 5 листа салвия
  • 1/3 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.ч. олио

Начин на приготвяне:

Заливате боба със студена вода, за да набъбне за няколко часа или една нощ, прецеждате водата, наливате нова, слагате да заври, а след като като заври я изливате и наливате нова вода, след което варите до готовност. Може да спестите време, като приготвите пълнената тиква с варен боб. Избирате немного голяма тиква. Ако ползвате цигулка, то вземете само тумбестата част на тиквата. Разрязвате я, почиствате добре от семките, намазвате с част от олиото, поръсвате със сол и с черния пипер, поставяте я в тава, в която има положена хартия за печене и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-40 минути. Докато тиквата се пече, почиствате и нарязвате праза, като го задушавате в останалото олио. След като празът омекне, добавяте боба, както и нарязаните на ситно обезкостени сини сливи, добавяте 1/2 чаена чаша вода или пък бульон и оставяте да поври за 10 минути, като разбърквате. Добавяте нарязаната на ситно салвия и отново разбърквате. Пълните изпечената тиква със сместа с боба и връщате във фурната за още 10 минути. Може да сервирате ястието както топло, така и студено.

Праз с ориз

Необходими продукти:

  • 2 броя праз
  • 1 ч.ч. ориз
  • 1 домат
  • 10 маслини

Начин на приготвяне:

Почиствате праза, измивате го и го нарязвате на тънки колелца, които изсипвате в сгорещеното олио и задушавате за 4-5 минути. След това добавяте към праза измития ориз, като бъркате непрекъснато в продължение на още 5 минути. Сваляте праза с ориза от котлона и добавяте нарязания на дребно домат (доматеното пюре) и нарязаните на дребно маслини, посолявате на вкус (около 1 чаена лъжица сол е достатъчна) и разбърквате. Изсипвате сместа в тавичка, добавяте три чаени чаши вода и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Готов е, когато оризът е набъбнал и е поел водата. Най-добре е обаче да пробвате едно зрънце от ориза и да проверите дали се е сварил. Ако не е омекнал достатъчно, добавете още 1/2 чаена чаша вода.

Леща плакия

Необходими продукти:

  • 1 и 1/2 ч.ч. леща
  • 3 глави лук
  • 4 домати
  • 2 моркова
  • 2 чушки
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/4 ч.л. джинджифил
  • 1/4 канела
  • 1/2 ч.л. куркума
  • 1/4 ч.л. индийско орехче
  • 1/3 ч.ч. олио

Начин на приготвяне:

Изберете качествена леща, която се сварява бързо. Измивате я и я слагате я да се накисне в студена вода. Може да престои 30-40 минути, а може и цяла нощ. Накиснатата леща слагате да заври, а след като заври, изливате водата и наливате нова. Обелвате главите лук и нарязвате едната от тях на ситно. Почиствате чушките и морковите и също ги нарязвате на ситно. Обелвате чесъна. След като смените водата на лещата, изсипете всички тези зеленчуци, като водата трябва добре да покрива лещата с около два пръста. Добавяте червения пипер, куркумата, джинджифила, канелата и индийското орехче, след което оставяте лещата да ври на бавен огън. Разбърквате лещата по време на варене и следите да не остане без вода. След като лещата е сварена, добавяте една чаена лъжица сол, разбърквате добре и я изсипвате в тавичка заедно с олиото. Нарязвате на шайби останалите лук и домати, които нареждате върху лещата и печете в предварително загрята фурна за 180 градуса за около 30-40 минути, докато зеленчуците се запекат апетитно.

Яхния от моркови

Необходими продукти:

  • 500 г моркови
  • 1 глава лук
  • 4 скилидки чесън
  • 100 г целина
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1/2 ч.л. куркума
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/4 ч.л. индийско орехче
  • 1/4 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

Измивате и почиствате морковите, след което ги нарязвате на колелца. Почиствате лука и го нарязвате на ситно, на ситно нарязвате и почистените чесън и целина. В дълбок тиган или тенджера загрявате 1/3 чаена чаша олио, в която изсипвате лука и чесъна и задушавате за около минута, след което добавяте и нарязаните моркови и целина и разбърквате. След 3-4 минути добавяте всички подправки, както и 1/2 чаена лъжица сол. Разбърквате добре, добавяте 1/2 чаена чаша вода и оставяте яхнията от моркови да ври на слаб огън до готовност на ястието, за което ще са необходими още около 15-20 минути. Нарязвате магданоза на ситно, след което поръсвате с него готовата яхния от моркови.