0

В края на февруари православните християни започват Великия 40-дневен пост в чест на възкресението на Христос и победата му над смъртта. Хората, живеещи на изток, имат подобен пост, но само за по 2-3 дни всеки месец. Нарича се Екадаши и се вярва, че може да подмлади човека, да разтовари кошницата му с грехове (от този или минал живот), да му донесе щастие и късмет. Както и да подобри значително здравето му. Според източната астрология дните на Екдаши се определят от Лунния календар и са на особена почит в индуската и джайнистката култури. Самата дума от санскрит означава „единадесет“ и идва от поредния ден на нарастващата или намаляваща луна, с който обикновено тази практика се съобразява.

В тези дни се препоръчва пълно или частично въздържане от храна, обяснява астрологът Виктория Маринова. Но и не само - необходимо е ограничение върху петте сетива, свързаните с тях органи, а също и ума.

Регенерация

Установено е още, че в дните на Екадаши тялото се пречиства по-лесно, така то се лекува, обновява и регенерира. Гладуването съдейства за подобряване функциите на храносмилането, дишането и кръвообращението. Все пак спазването на тази практика не е диета, а духовен пост, който си има и правила.

Маринова съветва сутринта да се вземе душ. Да се стараем да избягваме негативните емоции, раздразнение, осъждане и конфликти. Гурута в Индия и Непал обясняват още, че човешката физиология е отражение на Космоса. Тя преминава през цикъл, наречен мандала, приблизително на всеки 40 до 48 дни. В този период има 2-3 дни, в които всеки човек може да се излекува или да получи помощ свише, стига да подготви тялото и душата си за това.

Медитация

„Ограничете гледането на телевизия и използването на интернет. Медитирайте, слушайте релаксираща музика и се отпуснете. Успокойте ума си и вътрешния диалог.

В случай че гладуването ви е противопоказно, то на този ден можете да консумирате растителна храна като плодове, сокове, сушени плодове, пресни зеленчуци, малко ядки и млечни продукти. Екадаши започва на съответната дата за месеца и се прекъсва на следващия ден. За целта се хапва символично зърнена или бобова храна“, обяснява още астроложката.

Ведите

Ведите казват, че ако човек се въздържа от храна, вода и сексуални контакти по време на Екадаши, той пречиства своята карма, натрупана до този момент, и премахва последиците от своите негативни действия, като така повлиява положително на своето бъдеще. Затова човек трябва да е добър и да прави само добрини в този благословен ден.

„Затова тези, които искат да постигнат духовен напредък и съвършенство, винаги спазват Екадаши. Но дори и човек да не търси този духовен резултат, спазването на Екадаши винаги има много благоприятно влияние върху физическото тяло, ума и душата“, казва Виктория Маринова.

Оставащите дни от 2023 г. за практикуване на Екадаши са:

февруари – 16

март – 3, 18

април – 1, 17

май – 1, 16, 30

юни – 15, 29

юли – 14, 28

август – 14, 27

септември – 11, 26

октомври – 10, 25

ноември – 8, 16

декември – 9, 24