0

Щ ипка човешки кости, стрити на прах. Кичур коса. Колба кръв. Объркайте хубаво и пийте до дъно. Така би трябвало да изглежда рецептата за подмладяване, чудодейно оздравяване и несметно богатство. Тайната на рецептата е, че всички съставки задължително трябва да са от албинос.

На 13 юни светът отбелязва Международния ден за повишаване на осведомеността за албинизма. По този повод правозащитната организация „Амнести интернешънъл” традиционно алармира за тъжната участ на албиносите в Малави, които са подложени на брутални атаки. Тази вълна от насилие се подхранва от ритуалните практики, допълва правозащитната организация.

Амнести интернешънъл призовава да се спре терорът срещу албиносите в Малави.

 Амнести интернешънъл призовава да се спре терорът срещу албиносите в Малави.
amnesty.org

В доклад, озаглавен "Ние не сме животни за изтребване или за продан. Насилието и дискриминацията срещу албиносите в Малави", подготвен преди години, но все така актуален и днес, се посочва, че лечители в Малави и Мозамбик бъркат отвари с кости на албиноси. Съществува поверие, че те съдържат злато. Затова гробовете на мъртвите албиноси често биват разравяни. Решението на този проблем напоследък е изливането на бетонна плоча. Някои от изчезналите албиноси се водят безследно изчезнали и никой не знае каква е съдбата на тленните им останки. Сред албиносите в неизвестност има и двегодишно дете. Много вероятно е и то да е употребено за чудодейна отвара или за направата на амулет джу-джу.

Някои наричат албиносите „Деца на Луната”. Произходът им се смята за мистичен. Причината да са това, което са, обаче е медицинска.

Меланин

Организмът им не произвежда пигмента меланин (от гръцкото melanos – черен). Това е състояние, което се наследява генетично. В Европа и Северна Америка засяга един на 20 000 души, а в страните от региона южно от Сахара - между един на 5000 и 15 000 души. Думата „албинос” произлиза от латинското albeus, което в превод означава бял. И те наистина се открояват особено в Африка.

Белите птици и хора винаги са будили интерес, за съжаление и нездрав.

 Белите птици и хора винаги са будили интерес, за съжаление и нездрав.

До такава степен, че там ги наричат също така и „бели врани”. Парещото слънце е враг за кожата и за очите им. Но то не е по-страшно от магьосниците, които твърдят, че отварата, приготвена с части от телата на албиноси, носи на хората богатство и успех. А амулетите, за чиято направа също е послужил човешки материал, усилват мъжествеността, носят късмет на дома и също така предпазват от нечисти сили.

Примамки

Смята се, че ако в рибарските мрежи се вплетат коси на албинос, техният златист блясък ще примамва рибата и даже ще позволи улавянето на „златната рибка”. Пепелта от изгорени тела на албиноси се използва за „миньорски коктейл”. Ако земята се поръси с него, златото само излиза на повърхността.

Нони се радва като дете на придобивката си въпреки причината, която е наложила това.

 Нони се радва като дете на придобивката си въпреки причината, която е наложила това.
AP

Особено ценни са ръцете и краката на албиносите. Отварата, в която участват, помага на човека да забогатее светкавично. Кръвта също се използва активно при магически ритуали. Смята се, че тя увеличава силата на заклинанията. Но най-голямо е търсенето на полови органи на албиноси. Шири се мнение, че изготвените от тях амулети са в състояние да изцерят всяка болест.

Търговия

Самите магьосници не ловуват албиноси. Плащат обаче добре на тези, които ги снабдят с такъв материал. В Танзания ръка на албинос се търгува за около 1,2 хил. долара. При нивото на средната заплата в страната това е неприлично добро заплащане. Но освен материална изгода за ловците има и друга примамка. Магьосниците насаждат в обществото мнението, че човек, убил албинос, придобива особена сила, подхранвана от отвъдното. Затова и преследването е безмилостно. 50-годишният албинос Ниерере Рутахиро бил нападнат от четирима мъже, които размахвали мачете и крещяли: „Трябват ни краката ти! Платено ни е за тях!”.

Бетон

Гробът на Рутахиро бил залят с бетон, за да опазят поне неговите останки. В западна Танзания през май 2008 г. двама мъже с дълги ножове се втурнали в заведение, където обядвало семейство Макой. Те отрязали над коленете краката на 17-годишната Вумилия и ги нарамили. Девойката загинала от загубата на кръв.

Лусамбо и 15-годишната Пендо Нони чакат новите си протези в болница във Филаделфия.

 Лусамбо и 15-годишната Пендо Нони чакат новите си протези в болница във Филаделфия.

В Бурунди неизвестни измъкнали от глинената им къща вдовицата Дженорозе и шестгодишния й син. На двора те първоначално застреляли момчето, а после пред очите на майка му го разфасовали - отделили езика, пениса, ръцете и краката. След това зарязали обезобразения труп, защото друго не им било поръчано да вземат от него. Никой от очевидците не посмял да се намеси.

Барак Козмас Лусамбо, на снимката само на 6, никога няма да забрави нощта, в която мъж нахлува в дома му в Танзания и отрязва дясната му ръка.

 Барак Козмас Лусамбо, на снимката само на 6, никога няма да забрави нощта, в която мъж нахлува в дома му в Танзания и отрязва дясната му ръка.

Барак Козмас Лусамбо няма никога да забрави нощта, в която видял надвесен над себе си непознат мъж. Той повалил майка му в безсъзнание и отрязал ръката на детето. После си тръгнал с трофея. Сега Барак Лусамбо има нова ръка, която не го слуша особено, но пък си е негова и тепърва ще я дресира.

Мазе

Сюжет за филм на ужасите отпреди няколко години - 76-годишният дядо Мабула бди ден и нощ край гроба на своята внучка. През февруари 2008 г. албиноската Мариам Емануел била убита и разчленена. Тя била само на пет, но ловците не я пожалили. Погребали останките на детето в пръстения под на мазето. Но още същата нощ имало посещение. Оказало се, че и костите на момичето може да влязат в употреба и касапите се върнали обратно. Така се наложило дядото да се превърне в пазвантин. Но не са редки и случаите, в които роднини посягат на близките си, привлечени от възможността да спечелят лесни пари. В околностите на танзанийски град на семейна сбирка майката на седеммесечно бебе получила заповед да облече дъщеричката си в черно и да я остави сама в къщата. Когато заповедта била изпълнена, вътре нахлули неизвестни мъже, които отсекли с мачете крачетата на момичето, прерязали й гърлото и подложили купа за кръвта, която впоследствие изпили. Рибар от езерото Танганика опитал да продаде 24-годишната си съпруга на двама бизнесмени от Конго, защото бил закъсал за пари.

Преди няколко години дейността на лечителите и магьосниците в Малави бе забранена. Това е опит за защита на албиносите там, които са 7000 и 10 000. Тези хора живеят в постоянен страх.

През септември 2009 г. трима мъже в Танзания били обесени заради убийството на момче албинос. През ноември същата година четирима мъже били осъдени на смърт за убийството на албинос. Опитите на властите да преустановят лова на албиноси засега не дават ефект.