0

С ънуваш ли дупе – означава, че пред тебе се откриват възможности за лесно спечелване на пари, но не от хaзарт, а чрез работа.

Това твърди Петко Рачов Славейков в събрания от него съновник, основаващ се на хилядолетни вярвания на народа ни, но и на съвременни за времето си отвъдокеански и западноевропейски писания. Дядо Славейков, както с уважение са го наричали съвременниците, започва тези публикации в Цариград още преди Освобождението, а след това на няколко пъти ги събира и преработва. И така - ако сънуваш, че си по голо дупе пред много хора, ще се срамуваш, твърди дядото на българската литература и съвременна журналистика. И продължава - ако гледаш чуждо дупе, ще научиш важни новини. Ако насън видиш задника си или го показваш на някого - не е на добро - предвещава поругаване на честта, срамни постъпки. Ако насън видиш женски задник, но не на своята жена - неприятности, разходи в излишество, плътски удоволствия. Ако видиш черен задник - не е на добро. Пази се от загуби, унижения и срам.

Петко Славейков

 Петко Славейков
УИКИПЕДИЯ

Успех

Славейков твърди още, че ако умреш на сън, означава успех в живота. Ако насън умираш или си умрял - ще имаш добра кариера и ще работиш за влиятелни и властващи хора, ще си богат и ще се радваш на дълголетие. Внимавай, успехите ти да не те превърнат в алчен завистник. Ако видиш насън умрял, който се съживява - пълен успех на делата ти, намираш се под щастлива звезда. Ако умрял ти взима дрехата, храната, парите - лоша вест за смъртта на близък или приятел. Ако видиш насън покойник, без да ти говори - знак за това, че ще имаш неговите радости и мъки. Ако видиш насън човек, който наистина е мъртъв, но в съня ти е жив, предвещава мъка, провал на дело и загуби. Ако сънуваш, че си на погребение на свой приятел, роднина или влиятелен човек, добър знак е - ще придобиеш състояние от роднини или, ако си ерген, ще се ожениш за богата и хубава жена, възкликва Славейков. Неговите съновници са четени предимно от богати мъже и такива от средната класа, но също са били предназначени и за жените в тогавашното общество.

Видиш ли се с глава на животно (лъв, вълк, котка) - предвещава добро! Ще пожънеш добри успехи във всички желания, ще победиш враговете си и ще се радваш на голяма любов в семейството. Украсяваш ли си главата с нещо - успех във всичко! Сънуваш ли се с наклонена глава на една страна - ще преживееш унижение, провал или голям срам, пише Славейков. И продължава - видиш ли главата си много голяма в каквато и да е форма, значи ще пожънеш успех над враговете си, предстои ти издигане в общественото положение, спечелване на дело, успешен бизнес с почести. Ако си болен и сънуваш този сън - пази се от внезапно влошаване на състоянието или от треска. Ако главата ти е по-малка и лека - означава омраза, безсмислици, обиди и безсилие. Ако се видиш насън с мургава глава, с чалма или нещо екзотично - очакват те пътешествия в далечни страни и успешно приключване на твоите настоящи и предстоящи дела.

След това се спира и на въпроса за зъбите, като заявява: Повечето от сънотълкувателите смятат, че зъбите символизират най-близките ни приятели и роднини (членове на семейството ни). Предните зъби са символ на децата, братята, сестрите; горните зъби - мъжките рожби, а долните – женските. Ако сънуваш, че ти е изваден или развален преден зъб - загуба или лоша болест на някое от децата или съвсем близък роднина. Ако сънуваш, че зъбите ти са бели и хубави, даже по-чисти и красиви от колкото са в действителност - добър знак е, предстоят ти радости, успех, благополучие за тебе и семейството ти, любов и разбирателство. Ако видиш насън, че някой от зъбите ти е станал по-дълъг, голям - в скоро време ще се нервираш по вина на някой роднина. Горните кучешки зъби са символ на бащата, а долните на майката. Кътните зъби символизират приятелите и другите роднини (по-далечни). Ако сънуваш, че някой от кътниците те боли или е почернял, или е паднал, предвещава болест или оскърбление за приятел или роднина.

Зъби

Ако сънуваш, че си миеш зъбите - ще даваш пари на роднини или приятели. Ако сънуваш, че друг си мие зъбите - това се отнася за него. Ако насън някой зъб ти е по-издаден и стърчи или е неправилно разположен и това ти пречи при говорене - не е на добро. Ще се ядосваш много, ще се скараш с приятели или роднини. Възможна е свада за наследство, която да стигне до съда.

Овцете и кравите насън означават изобилие и богатство. Ако намериш изгубена овца насън - очаква те голям късмет при избора на брачен партньор. Видиш ли овца с агънца - децата ти ще се радват на чудесно бъдеще. Ако овцете са в кошара - ще постигнеш целите си, но ти е нужно повече търпение. Ако са на пасището – здраве и щастие. Ако насън видиш да доят овце - ще спечелиш от лотария или комар. Ако стрижат овце в съня ти - ще се радваш на изобилие във всички сфери на живота си.

Раждане

Ако някоя жена, без да е бременна, види насън как ражда момченце - добър резултат в работата й, ако е мома, очакват я веселие, сватба, пиршества, но и малко скръб и тъга. Ако мъж се види като бременна жена - очакват го финансови успехи и благополучие. Ако мъж сънува как някоя жена ражда - добър знак за късмет и щастливи дни. Ако мъж сънува жена си бременна и след ден-два узнае, че жена му наистина е забременяла - предвестник е за мъжка рожба, която ще му одере кожата. Ако някой сънува как се ражда (излиза от утробата на майка си), предвестник е за прогонване на нещастието и освобождаване от проблемите, възможно е повишение в службата. Ако си на далечен път или в чужбина и сънуваш, че влизаш в майчината си утроба - преждевременно завръщане в родината. Ако сънуваш пеленаче да суче от майка си, предвещава болест.

Ако видиш как планина или скала падат върху равнината или полето - не е на добро. Размирици и гонения. Някой със сила ще наложи господството си.

Ако сънуваш, че си кацнал като птица на високо място - благоприятно време за големи начинания в работата, особено за военните. Ако сънуваш нощни птици - значи ще се случи нещо лошо, морски птици - знак за нетрайни радости, пойни птици - знак за вести и известия, прелетни птици - знак за нова работа или нова любов, грабливи птици вещаят съперници и конкуренти. Видиш ли в съня си пълно птиче гнездо - значи ще имаш щастие в семейството, а празно е знак за загуби и мъка. Видиш ли птица насън - ще получиш хубава вест – пише в съновника на Петко Рачов Славейков.

Ако видиш лебед - радост, открития, намиране на откраднати неща и добро здравословно състояние. Но ако лебедът пее – очакват те трудни дни.

Ако видиш вълк на сън - означава коварство, сребролюбие и жестокост. Ако победиш вълк, значи ще победиш зъл неприятел, а ако той те нарани - пази се, ще преживееш трудни дни, дни на презрение и унижения.

Ако видиш как до тебе пада светкавица без гръм - означава, че ще се разделиш с твой роднина. Ако светкавицата падне над главата ти или над дома ти - животът и имуществото ти са под заплаха.

Ако сънуваш, че гледаш синьо и чисто небе – това е добър знак за популярност сред обществото, доверие и авторитет сред хората. Ако често виждаш насън небето абсолютно ясно, безоблачно - означава, че в скоро време ще тържествуваш над неприятеля си, ще печелиш дела, ще откриеш нещо забравено и загубено, ще се радваш на уважение и ако предприемеш пътуване, то ще е с добър край. Ако небето е ведро и въздухът е свеж - мечтите ти ще се сбъднат, животът ти ще бъде лек и радостен.

Ако си се покачил на някое дърво - добър знак за успех в работата, повишение или сделка. Паднеш ли и от дърво - лош знак. Ще загубиш работата си или ще имаш финансови проблеми. Ако видиш разцъфнали дървета - добър знак за радост. Ако са изсъхнали, изгорели или прекършени от буря - не е на добро. Очаква те неприятно премеждие, ще се страхуваш и притесняваш, ще се бориш напразно. Ако сънуваш дафиново дърво - победа и удоволствие. Ако си семеен - този сън е знак, че ще се сдобиеш с наследство не по пряка линия, пише Петко Славейков.

Америка

Американският психотерапевт Шон Гроувър например твърди, че сънищата по някакъв начин отразяват ежедневието ни, нашите страхове и мечти. Основна част от сънищата ни са битките, които водим със самите себе си, нашите съмнения. Окръжаващата среда също много влияе на сънищата ни. „Мислете за своите сънища като за мини филми, създадени от вашето безсъзнание“, отбелязва Гроувър. Според него има пет типа сънища. Първият е „Тревожност“. Психотерапевтът отбелязва в проучването си, публикувано в книга, че бягането, падането или преследването от непознат е проява на тревога. „Безпокойството и страховете, които можете да избягвате всекидневно в будно състояние, ви преследват в сънищата. Това е и една от причините много тревожни хора да избягват спането и да се заставят (осъзнавайки или не) да бодърстват. Те рядко си лягат да спят, както правят останалите обичайно, те заспиват предимно от изтощение“.

Изпълнението на желания и друг основен тип сънища. Гроувър пише: „Мечтали сте си да спечелите награда, да се събудите в нов дом, да се срещнете с любима знаменитост, да получите похвала или да си отмъстите. Тук се намесва цяла вселена от сънища, изпълняващи желания. Но за съжаление, пробуждането може да бъде рязко и бързо да ви върне в реалността“.

Наказание е следващият, трети тип. Гроувър отбелязва: „Чувството за вина е от най-великите двигатели на сънищата за наказание. Вие чувствате някаква вина, искате разкаяние. Може да сте направили нещо, за което съжалявате и дори да не си признавате пред себе си, но то се явява на сън. Ивах подобен случай. Работех с млад човек, който като ученик е бил хванат от преподавателя, че преписва на тест. И всеки път, когато изпитваше вина за каквото и да било, в неговите сънища се появяваше този много строг преподавател, за да го накаже“.

Самоуспокоение е четвъртият тип сънища. Гроувър обобщава: „Някои сънища са мили, нежни и добри. В тях се появяват хора, например някоя баба, която се асоциира с утешение, когато сме били малки, с доброта и всеопрощение. Образите на тези мили и добри хора са призвани да ни донесат успокоение, да утешат нашето разтревожено съзнание“.

Решение проблем е петият тип сънища. Гроувър за тях споменава: „сънищата, които решават проблеми са най-практичните. Вие се сблъсквате с някаква дилема и вашето подсъзнание предлага решението й. Такива сънища могат да бъдат вдъхновяващи, защото ви дават отговорите на насъщни въпроси. Случва се музиканти да сънуват целя композиция или рефрен, които после стават хитове. Учени са виждали в съня си отговори на длъжни въпроси или експерименти, които наяве не могат да съзрат. Сънували са нови изобретения. Ако сънувате сън, при който се решават проблеми, може да следвате съветите му“.