0

И мате голяма колекция от грамофонни плочи, които не се решавате да изхвърлите. Те само събират прах, а и заемат място. Част от тях са надраскани и дори и да намерите време да ги прослушате, ще вият и циклят. Защо не се престрашите да създадете нещо практично и красиво? Трябва ви само малко фантазия. А ето и 10 идеи, които може да са ви от полза.

1. Лампа

Трябва само да загреете плочата на пламъка на газова горелка и винилът ще започне да се топи и ще придобие вълнообразна форма. Плафоните, изработени от грамофонни плочи, изглеждат много ретро и дори са с претенция за лукс, ако са допълнение към интериора в стил ноар.

2. Ваза

.

 .

Никога няма достатъчно вази в една къща. Вместо да пълните буркани с вода, за да натопите букета, може да направите оригинална ваза от грамофонна плоча. Загрейте фурната на 120 градуса, поставете ненужна тенджера или чаша в нея с главата надолу и поставете плочата върху нея. Не пропускайте нито един момент! Плочата трябва да стане мека като пластилин, но не и да прегрява до течно състояние. Извадете я от фурната с ръкавици и оформете във вид на ваза.

3. Саксия

.

 .

По същия начин може да си направите и саксия. Изберете подходящи цветя и насипете пръст в обработената, след като е била загрята във фурната плоча.

4. Стойка за книги

.

 .

Една реликва от миналото може да се използва за подкрепа на втората. Можете да направите лавица от грамофонни плочи, ако все още имате хартиени книги в къщата си. За да огънете долния край, загрейте винила във фурната.

5. Часовник на камината

Часовник в сюрреалистичния стил на Салвадор Дали може да бъде достойна декорация на камината (или всеки рафт). Плочата се поставя в предварително загрята на 100-120 градуса фурна. Веднага щом поомекне (винилът се нагрява бързо), извадете го и му придайте формата на „течащ часовник“. Прикрепете механизма от стария часовник и монтирайте новия часовник, почти буквално, върху камината.

6. Декоративна маса

От метална рамка (всеки ключар ще се заеме да заварява такава рамка от метален прът срещу скромна такса) и винилова плоча можете да направите практична декоративна масичка.

7. Подложка за хранене

Ако не се сещате за друга употреба на плочите, може да ги използвате като подложки за хранене. С едно „но“ обаче – не поставяйте горещи ястия и напитки върху плочата, ако не искате да си деформирате масата.

8. Подложки за чаши

Дори средата на грамофонните плочи може да се адаптира в домакинството - като подложки за коктейлни или винени чаши например.

9. Дизайнерска чанта

Докато вие седите и мислите какво да правите с плочите, други шият чанти от тях и между другото ги продават доста успешно.

 

10. Вместо картини

Без никакви специални трикове, като прикрепите с пирон по средата плочите към стената, можете творчески да украсите стаята. С този дизайн цветът на стените и тяхното качество избледняват на заден план, което означава, че не трябва да харчите пари за ремонт. Ако обичате да рисувате, може да украсите плочата с причудливи шарки с маркер или акрилни бои. Поставете часовников механизъм в центъра и вече имате оригинален часовник.