0

Т ези 10 артикула заемат най-много място в куфара ви, въпреки че лесно могат да останат у дома, без да ви натоварват на почивката или да ви пречат. Ако не е късно, просто не ги вземайте със себе си. Или си имайте едно наум за следващата ваканция. Облекчете товара си, като се отървете от ненужните вещи. От сешоари и чанти за грим до книги и списания, ето нещата, които трябва да зачеркнете от списъка.

1. Памучни тампони

Вместо да опаковате огромна чанта с тоалетни принадлежности, възползвайте се от безплатните тоалетни принадлежности, които можете да получите от вашия хотел. Разбира се, не говорим за четка за зъби или любимия ви балсам за коса, но хотелските сапуни, памучните тампони и шапките за душ определено могат да спестят място в куфара ви. Някои хотели може също да разполагат с паста за зъби, вода за уста, крем за бръснене, продукти за женска хигиена и дори комплекти за шиене - тайната е, че просто трябва да ги поискате. Не че всички тези неща ще ви натежат, но все пак прегледайте и чантата с гримове предварително. Едва ли ще влезете в морето с всичкия фондьотен, руж, спирали и червила, които се гласите да помъкнете.

2. Скъпи аксесоари и бижута

Не се поддавайте на изкушението да опаковате най-скъпия си и красив часовник, бижута, дизайнерска чанта и всеки друг елемент от гардероба, който цените твърде много. В много случаи пътуването с ценности ще ви превърне в основна цел за джебчии. Освен това рискувате да загубите или оставите някъде малки аксесоари, които ще ви липсват по-късно.

3. Маши и преси

Оставете сешоара, машата, пресата и обемистите опаковки с продукти за коса у дома – заемат много място в багажа и цялата хотелска баня. Повечето хотели вече имат сешоар. Проверете предварително дали има ютия там, за да не опаковате повече от необходимото. Опитайте се да вземете със себе си само най-малките бурканчета и спрейчета с продукти за оформяне и защита на косата.

4. Списания

Разбира се, много хора обичат да четат на почивка, но ако имате електронен четец или таблет, можете да освободите ценно място в куфара, като оставите дебелите книги и списания у дома. Хубавото на електронните четци е, че те са тънки и леки и ви позволяват да изтеглите повече романи и разкази, отколкото бихте могли да се надявате да прочетете дори при много дълго пътуване.

ISTOCK

5. Втори компютър или таблет

Освен ако не е служебно пътуване, вероятно можете да се справите само със своя смартфон. Но ако планирате да вземете други устройства със себе си, като таблет, лаптоп или електронно устройство, ограничете се до максимум две устройства в багажа си. Само не забравяйте, че прекомерното присъствие на джаджи води до неоптимална почивка. Или ще откриете, че постоянно се разсейвате от техническото си оборудване, или в крайна сметка няма да използвате голяма част от това, което сте донесли със себе си.

6. Чаршафи и кърпи

Освен ако не отивате на къмпинг, не носете кърпи или постелки. Хотелите и къщите за гости почти винаги ги предоставят. И ако по някаква причина нямате такива, приемете го като знак, че вероятно трябва да намерите друго място за настаняване.

7. Излишно оборудване

Бъдете реалисти и отговорете честно на въпроса дали ще спите на палатка или ще ходите на фитнес при предстоящото си пътуване. Ако не, тогава е малко вероятно да имате нужда от подходящо оборудване. Не го вземайте „за всеки случай“, а ясно планирайте къде, кога и как ще прекарате времето си. Освен ако не сте турист, не носете туристически обувки или каска. „За всеки случай“ най-вероятно няма да се случи.

8. Няколко чифта дънки

Денимът е идеален за пътуване, защото материята е универсална, издръжлива, устойчива на петна и прикрива петната добре. Трябва обаче да платите съответната цена за това, тъй като дънките са тежки и заемат много място, дори когато са сгънати правилно. Така че, опаковайте само любимия си чифт дънки (или не повече от два чифта, ако по някаква причина има смисъл) и заложете на други неща, като памучни панталони или поли.

9. Дрехи за всеки ден

Всеки иска да има избор, но почти никой не се нуждае от изцяло нов ансамбъл за всеки ден на пътуването. Обсебването от тази идея е един от най-бързите начини да напълните багажа си докрай. И в този случай най-вероятно няма да носите дори половината от това, което сте взели със себе си. За стандартно пътуване са подходящи приблизително три горнища и три долнища, които са практични и удобни и могат да се комбинират помежду си. Ако се притеснявате, че ще ви свършат чистите дрехи, планирайте да изперете някои от дрехите на ръка по средата на ваканцията.

10. Непрактични обувки

Няма нищо по-лошо от това да имате болки в краката на почивка или просто да страдате в грешни обувки, така че избирайте внимателно и никога не опаковайте в куфара си чифт, който никога не сте носили. Може да е неудобно и да накара краката ви да кървят, което затруднява обуването на каквото и да било без болка. Балеринките и обувките с висок ток също е по-добре да ги оставите у дома. Предпочитайте практичните сандали и маратонки, а ако има нещо специално във ваканционния ви маршрут, опитайте се да намерите баланс между стил и комфорт.