0

Д омашните любимци обичат стайните растения, дори когато те не им отговарят с взаимност. Затова съвместяването на косматковците с цветя на едно място често се превръща в забавно приключение. Е, не съвсем. Особено след като котаракът за пореден път е обърнал саксията с антуриума или е повърнал листата на любимия ви бонзай. Ако проблемът се ограничава до почистването след тези занимания, иди-дойди. Но листатата или корените на някои растения могат да представляват смъртоносна опасност за любимеца.

Природата е надарила животните с инстинкт за оцеляване, отлично обоняние и зрение, а растенията са получили на разположение тръни, отровен сок и други малки „радости“, които им позволяват да изплашат всеки, който може да им причини значителна вреда. Някои собственици на домашни любимци все още вярват, че техният четириног домашен любимец знае какво е лошо за него и какво е добро за него и ако дъвче фикуса, тогава е, защото „няма достатъчно витамини“. Това е вярно само отчасти. Вашият домашен любимец може наистина да няма витамини, но, уви, инстинктите му вече не са същите като тези на дивите му роднини. Домашните любимци често не могат да различат полезно растение от вредно, така че задачата на собственика е да знае какво може да дъвче безпроблемно неговият домашен любимец и какво е абсолютно недопустимо. Това важи особено за кученца, котенца, зайци и други „пухкави малки неща“, които пъхат в устата си всичко, което им се струва вкусно. Но ако вашата възрастна котка или куче има навика да дъвче всичко, което виси (расте), тогава бъдете внимателни - може би във вашия апартамент има растение, което може да бъде опасно за вашия четириног приятел. Ето десет такива:

1. Ароидни (Змиярникови) – Дифенбахия, Антуриум, Спатифилиум, Филодендрон, Колоказия, Каладиум

Какво е отровно: Всички части на тези растения (листа, стъбла, цветове, корени). Сокът съдържа отровни протеини и цианидни съединения и дори малка доза от тези съединения може да доведе до смъртта на животното.

Какви са последствията: изгаряне и оток на лигавицата и ларинкса. Ако попадне в очите, може да се развие конюнктивит, необратима промяна в роговицата.

2. Еуфорбия (млечки) – Кротон, Акалифа, Ятрофа

Какво е отровно: сок.

Какви са последствията: изгаряния, язви, възпаление на лигавиците, нарушения на нервната дейност, дисфункция на стомашно-чревния тракт.

Специални препоръки: отровният сок е в тъканите на еуфорията под налягане и излиза на повърхността (а понякога и с пръски) при най-малкото увреждане, така че инсталирайте саксии с растения извън обсега на домашни любимци.

3. Пасленови - Капсикум (декоративен пипер), Бровалия, Брунфелзия, Соландра

Какво е отровно: сокът съдържа токсични алкалоиди. Какви са последствията: гадене, повръщане, сънливост.

Специални препоръки: ярките плодове могат да привлекат както домашни любимци, така и декоративни птици, така че ги пазете от тези растения.

4. Кутрови - Адениум, Зокум (Олеандър), Мандевила, Катарантус. Олеандър

Какво е отровно: сокът съдържа сърдечни гликозиди.

Какви са последствията: сериозни нарушения на сърдечната дейност, в по-тежки случаи могат да провокират смъртта на животното.

5. Аралиеви – Хедера (бръшлян), Фатсия

Какво е отровно: листа и стъбла.

Какви са последствията: нарушения на нервната дейност до парализа, разстройство на сърдечносъдовата система.

Специални препоръки: гризачите са изложени на риск.

Отравяне: как да идентифицираме симптомите

Пряка индикация за отравяне е гадене, повръщане, както и рязка промяна в обичайното поведение (сънливост или, обратно, превъзбуждане). Тъй като домашните любимци не могат да говорят за своето състояние, пряко задължение на собствениците е да „помнят и да бъдат внимателни“. Спомнете си как обикновено се държи животното и обърнете внимание, ако изведнъж започне да се държи необичайно.

Ако животното се държи подозрително, проверете растенията - ако има признаци на увреждане и ухапвания по листата и стъблата и ако бъдат открити такива, тогава на животното трябва да се даде първа помощ и незабавно да се заведе на ветеринар.

Следва продължение...