0

Н икой не обича студа и поледиците. Това е разбираемо. Най-добрият вариант в такива дни е да не си подавате носа навън. Мушкате се под юргана и се събуждате напролет – като мечките. 

След като им завидите за дългия сън, в който не чувстват студ и глад, все пак ще се наложи в даден момент да се върнете в реалността. Може да навлечете пет ката дрехи и да се клатите като невеляшка на бърза разходка до най-близкия магазин. Това не е чак толкова лошо, ако дрехите са тънки и ги смъквате една по една, ако от минусовите температури се озовете в много топло помещение. Ако се изпотите и после излезете обратно. Но има също толкова ефективни и малко известни начини за борба със студа. Ето някои трикове, които ще ви подскажем.

1. Пийте повече горещ шоколад

Пиенето на топли напитки е най-добрият начин да поддържате топлината в тялото си. Но трябва да се вземе предвид фактът, че напитката не трябва да е прекалено гореща. В противен случай това ще ви накара да се изпотите и поради това ще загубите цялата топлина, която току-що сте спечелили. През зимата горещият шоколад е най-добрата топла напитка. Има оптимална температура и може да ви зареди с празнично настроение. Така че не се колебайте да се поглезите с тази напитка с бита сметана, маршмелоус или всякакви други гарнитури.

2. Заредете се с мазни храни

Друг ефективен метод за затопляне на тялото ни отвътре е приемането на мазни храни – пържени картофки, кюфтаци, сланинка. Тялото изразходва много енергия за смилане на храната и по време на този процес активно се произвежда топлина. Мазнините отнемат най-дълго време за смилане на тялото. Като увеличите количеството мазни храни в менюто си, вие увеличавате количеството топлина, което тялото ви произвежда.

iStock

3. Използвайте бутилка с гореща вода

Напълнете бутилка с гореща вода и я вземете със себе си, за да загреете предварително седалката на колата. Или сложете гореща бутилка под якето си за дълга разходка. Ако ви е студено в собствения ви апартамент, можете да използвате бутилка с гореща вода като допълнително отопление. 

4. Яжте повече джинджифил

Коренът от джинджифил е стимулираща храна, която ускорява кръвообращението, като по този начин повишава телесната ни температура чрез притока на топла кръв към студените ни крайници. Джинджифилът може да се използва по различни начини. Например настържете малко от корена в гореща вода с лимон или хвърлете парче в тигана, докато пържите някое ястие. Ако не понасяте вкуса на джинджифил, можете да го замените с лют червен пипер, чушлета или чесън.

.

 .
iStock

5. Не се бръснете

Космите по лицето не само определят външния ви вид, но и ви помагат да се борите със стихиите. Брадата например предпазва лицето от вятър, дъжд, сняг и дори градушка. В това отношение мъжете са привилегировани, не е о'к да си като Мата Космата. Напоследък някои мъже са по-усърдни в обезкосмяването от жените. Ако не ви харесва да сте като голи охлюви, позволете на космалаците да растат свободно навсякъде по тялото ви – така вие осигурявате допълнителен слой изолация, който поддържа топлината на тялото ви по-дълго.