0

Д ори да не пушите, може да извлечете нещо практично от цигарите. Или поне от някои колекционерски серии. В два броя на „Златно време“ ви запознахме с трикове, които производителите на цигари в края на 1880 г. започнали да влагат върху картончета в опаковките, за да ги направят по-издръжливи и удобни. Ето още една порция от съветите върху тях, както ви обещахме:

1. Премахване на петна от обувката

Петната върху обувката от вода или сняг могат лесно да се измият с разтвор на сода в горещо мляко. След като обувките изсъхнат, можете да ги излъскате както обикновено и петната ще изчезнат.

.

 .
Архив

Как да не се разпаднат картофите

Ако искате картофите да не се разпаднат във водата при варенето, в допълнение към солта добавете щипка захар в съда, а когато се сварят, излейте водата и подръжте за кратко тенджерата с картофите върху котлона, за да сте сигурни, че те изсъхват равномерно.

3. Сваляне на тесен пръстен

Ако венчалната халка ви е отесняла, натъркайте пръста със сапун и намокрете с вода, така че да се разпени добре. Ако пръстът и ставите не са много подути, това ще бъде достатъчно. Ако обаче пръстът ви е трайно подут, и пръстенът няма сваляне, по-добре е да се свържете с бижутер.

Архив

4. Как се лекува изкълчване

Повдигнете засегнатия крайник по-високо и го увийте с бинт, напоен със студена вода. Картинката показва как да поддържате превръзките влажни, без да се налага да ги сменяте. Водата от каната ще тече надолу към компреса през превръзката.

Архив

5. Как да открием изтичане на газ

Изтичането на газ е много опасна ситуация, която може да доведе до отравяне или дори експлозия. Следователно всеки трябва да знае лесен начин за проверка на тръбите и връзките за повреди. Необходимо е да нанесете сапунен разтвор върху подозрителната зона с всяка четка и внимателно да я наблюдавате. Ако видите да се появяват мехурчета, трябва спешно да се свържете с майстор.

6. Вадене на дълъг пирон

Ако трябва да извадите дълъг пирон, най-лесният начин да направите това е да поставите малък дървен блок под инструмента като опора.

7. Компас от механичен часовник

За да определите посоките на света с помощта на часовник със стрелки, позиционирайте часовника така, че малката стрелка да сочи към слънцето, и поставете малък стрък трева или тел върху часовника, като разделите ъгъла между малката стрелка и числото 12 наполовина. Краят на стръкчето трева или телта между числото 12 и малката стрелка ще сочи на юг.