0

Д ори да нямате друга работа, не си струва да губите часове край печката, особено в горещините. Ето някои трикове, които ще съкратят процеса. И някои тайни, които превръщат ежедневното готвене в бърз и лесен процес.

Накрая

Чесънът се обелва предварително, но се оставя за известно време на масата, за да се добави към ястието накрая. Факт е, че той бързо изгаря по време на пържене, потъмнява и нагарча. Но това не е всичко. Скилидките чесън съдържат алин и ензим, които, когато се комбинират, образуват полезното съединение алицин. Но докато чесънът се обели, ензимите са отделени един от друг, така че трябва да освободите скилидките предварително, като разчупите мембраните.

Без подготовка

Всички знаем, че макаронените изделия се пускат в кипяща вода. Професионални готвачи твърдят, че това не е чак толкова необходимо. Може да налеете студена вода в съд с високи стени и да добавите веднага макаронените изделия. Експертите уверяват, че няма да има разлика, но пастата ще се готви по-бързо и няма да се слепва (въпреки че последното се отнася само за висококачествени продукти от твърда пшеница).

Процедура

Може би знаете, че бобът се вари по-лесно, ако се накисне за няколко часа, или още по-добре – цяла нощ. Но това се отнася и за други продукти – ориз, леща, нахут, елда, грах. Първо, по този начин ще се отървете от фитиновата киселина, която не се усвоява от тялото и пречи на усвояването на хранителните вещества. И второ, ще намалите времето за готвене.

Семки

Използвайте лъжица за сладолед, за да премахнете лесно семките от зеленчуците. Има заострени ръбове, с които лесно премахвате семките от тиквички, краставици, чушки и тикви.

Заготовка

Нарязахте ли зеленчуци или билки за супа? Изпратете остатъците във фризера и ще имате заготовка за следващия път. Можете да направите същото и с бананите, които започват да покафеняват. Нарежете ги на парчета и ги замразете. После може да ги добавяте към млечни шейкове или смутита.

Жълтък

Всичко, от което се нуждаете, е чиста пластмасова бутилка: внимателно счупете яйцето в купа. Стиснете леко бутилката в ръката си, доближете гърлото до жълтъка и леко отпуснете бутилката, така че жълтъкът да се засмуче. Изстискайте жълтъка върху друга чиния. Тази операция ще отнеме секунди.

Ориз

Сварили сте ориз за целия китайски народ? Няма страшно. Може да се замрази и след това да се използва в рамките на една седмица. Поставете охладената зърнена култура в пластмасов контейнер или плик. А когато имате нужда от допълнителна съставка за салата или зеленчукова яхния, извадете ориза от фризера, сложете го в купа, добавете малко вода и размразете под течаща гореща вода.

Банан

Една бананова кора ще помогне на месото да се свари бързо. Просто го добавете в тигана, където се готви месото, а когато печете - го увийте около пържола или филе, затегнете конструкцията с конец и я изпратете във фурната.