0

Хей, вие - запита Лукчо, - отде ви хрумна да се заврете тука? Чудя се как ще излезете...

- Лесно - отговори старчето, - трудното е да влезеш. Млади момко, бих ви поканил с удоволствие на чаша бира. Но вътре двамина не можем се побра, а пък, и да си призная, нямам и бира.

- Все ми е едно - каза Лукчо, - не съм жаден. Това ли е вашата къща?

- Да - отговори старчето, което се казваше чичо Тиквичка, - малка е, но когато не духа вятър, върши работа.

* Из „Приключенията на Лукчо“, Джани Родари

Малка, но славна – къщичката на чичо Тиквичка в нашия случай е бурканът. А покривът е капачката, с която ще затворим на сигурно място зимнината, с която нашият герой ще се запаси и ще си я хапне съвсем сам, защото място за гости в буркана му няма.

Мариновани с моркови

Приготвени по този начин, тиквичките с моркови стават ароматни и хрупкави. Важно е да подберете млади тиквички с неузрели семена.

Продукти:

тиквички - 1,5 кг;

големи моркови - 1 бр.;

копър - 0,5 връзка;

чесън - 4-6 скилидки;

дафинов лист - 4 бр.;

вода - 1 литър;

едра сол - 3 с.л. (без връх);

бахар - 6-8 зърна;

семена от кориандър - 1 ч.л.;

захар - 4 с.л.;

оцет 9% - 100 мл.

Приготвяне:

Измийте тиквичките и ги нарежете на филийки с дебелина около 1 см (младите тиквички могат да се редят и с кората). Обелете морковите и чесъна. Измийте копъра. Нарежете морковите на тънки ленти с помощта на белачка за зеленчуци. Стерилизирайте бурканите. На дъното на бурканите се слагат копър, чесън, бахар, дафинови листа и кориандър. Напълнете бурканите с тиквички, редувайте с моркови. Напълнете бурканите плътно до ръбчето. За да приготвите маринатата, във вряща вода добавете сол и захар и оставете да поври 3-4 минути. Налейте оцет и отстранете от огъня. С врящата марината се заливат тиквичките и морковите. Бурканите се захлупват със стерилизирани капачки. Налейте вода в тенджера, на дъното й сложете сгъната няколко пъти кърпа и оставете водата да заври. Внимателно поставете бурканите с тиквички в горещата вода (водата трябва да стига до "раменете" на буркана). Стерилизирайте бурканите на среден огън за 15 минути от момента на кипене. Извадете ги от водата и ги обърнете обратно с капачките. Завийте в одеяло и оставете така до сутринта. След това вече може да ги наредите в избата.

Салатата на дядо

Продукти:

тиквички - 1 кг;

домати - 500 г;

лук - 300 г;

моркови - 200 г;

сладък пипер - 200 г;

вода - 500 мл;

доматено пюре - 150 г;

растително масло - 150 мл;

захар - 130 г;

сол - 1 с.л.;

оцетна есенция 70% - 1 супена лъжица (или 7-8 супени лъжици оцет 9%).

Приготвяне:

Обелете лука и морковите. Отстранете дръжката и семките от чушките. Налейте вода в тигана, добавете сол и захар, добавете доматеното пюре и олиото. Сместа се разбърква и се слага на огън. Нарежете тиквичките на кубчета с размер приблизително 1,5 см на 1,5 см. Веднага след като доматената смес в тигана заври, добавете към нея тиквичките, разбъркайте, гответе от момента на кипене на умерен огън за 10 минути, като разбърквате от време на време.

Настържете морковите на едро ренде, лука нарежете на тънки ленти (филийки). Добавете лука и морковите в тигана, разбъркайте и гответе за 5 минути, като разбърквате от време на време.

Нарежете чушките на едри парчета, доматите на средни кубчета и ги сложете в тенджера. Разбъркайте и гответе 10 минути, като не забравяте да разбърквате. В края на готвенето добавете оцет и отново разбъркайте.

Горещата смес насипете в предварително измитите и стерилизирани буркани. Навийте капачките и обърнете бурканите надолу. Увийте в одеяло и оставете да изстинат напълно. На следващия ден може да наредите зимнината за съхранение в мазето или в килера.

Пастет

Продукти:

тиквички - 1.5 кг;

домати - 1 кг;

копър;

черен пипер (смлян);

олио;

сол, захар – на вкус.

Приготвяне:

Зеленчуците се почистват, като люспите на доматите се премахват, а тиквичките се белят, ако кората им е много дебела. Нарязаните зеленчуци се слагат в тава, долива се олио (на око). Печете във фурната на 200 градуса, докато водата се изпари. Прибавете черния пипер и всякакви други подправки, които обичате. След това извадете от фурната, пасирайте и насипете в буркани. Стерилизирайте десетина минути.

На кубчета

Продукти:

млади тиквички - 1 кг;

чесън - 4 скилидки;

черен пипер - 12 зърна;

дафинов лист - 4 бр.;

вода - 1 литър;

морска сол - 1 суп. лъжица;

захар - 1,5 суп. л.;

оцет 9% - 100 мл;

вряща вода.

Приготвяне:

Поставете по 1 скилидка чесън, 1 дафинов лист и 3 зърна черен пипер във всеки чист, сух, стерилизиран буркан. Тиквичките се измиват, подсушават и се нарязват на малки кубчета (или парчета), с които се пълнят бурканите, без да се уплътняват. Нарязаните тиквички се заливат с вряла вода, бурканите се затварят с изварени капачки и се оставят за 15 минути. За да приготвите маринатата, налейте 1 литър вода в тенджера, оставете да заври, добавете захар и сол, оставете отново да заври и като намалите котлона, гответе 5 минути. След това налейте оцета и оставете маринатата да заври. Източете водата от бурканите с тиквички в мивката и веднага изсипете врящата марината в бурканите (маринатата трябва напълно да покрие тиквичките), покрийте с капаци. Бурканите се поставят в голяма тенджера с гореща вода, на дъното на която се слага няколко пъти сгъната кърпа. Горещата вода в тенджерата трябва да стига до рамената на бурканите.

Поставете тенджерата с бурканите на среден огън. Когато водата в тенджерата заври, намалете котлона и стерилизирайте бурканите за 15 минути. След това внимателно ги извадете от тенджерата за варене, проверете капачките да не превъртат и обърнете. Изчакайте да изстинат напълно (може да престоят увити в одеяло) и приберете за съхранение.