Н е е задължително да сте професионални готвачи, за да знаете и ползвате някои трикове в кухнята. Ето няколко идеи, които могат да ви влязат в употреба.
За да смекчите вкуса на кафето и да му придадете кремообразен аромат и нежност, добавете много малко парче масло към джезвето, преди то да кипне.
Кафето не е толкова остро, ако му добавим малко масълце.
Патладжаните няма да са толкова мазни след изпържването, ако преди това ги запечете във фурната или микровълновата и едва след това ги наредите в добре загрят тиган с малко олио. По-добре е да не прехвърляте патладжаните веднага в чинията, а първо върху кухненска хартия, която също ще абсорбира излишното масло.
Патладжаните трябва да се отцедят от мазнината върху кухненска хартия.
Месният бульон ще бъде по-богат, ако мръвката се постави в тенджерата, докато водата е още студена. Ако месото се сервира като второ ястие, то трябва да се сложи в тенджера, когато водата вече заври. Бульонът е по-малко богат, но месото остава сочно и вкусно.
Ако искате да получите вкусни зеленчуци при варене, трябва да ги поставите във вода, след като водата заври. Ако искате бульонът да е вкусен, трябва да започнете да варите зеленчуците в студена вода.
Ако имате спешна нужда от майонеза, а у дома има само заквасена сметана, можете лесно, просто и бързо да я замените. За да направите това, добавете разбит жълтък и 1 чаена лъжичка горчица към сметаната и разбъркайте добре.
За да не се слепва оризът или макароните по време на готвене, трябва да добавите малко слънчогледово олио или зехтин към водата или да измиете със студена вода в гевгир след приготвянето.
Вместо с галета можете да панирате месото със смлени орехи. Така хем ще е по-вкусно, хем и по-полезно.
Кристи Красимирова