0

Н е е задължително да сте професионални готвачи, за да знаете и ползвате някои трикове в кухнята. Ето няколко идеи, които могат да ви влязат в употреба.

За да смекчите вкуса на кафето и да му придадете кремообразен аромат и нежност, добавете много малко парче масло към джезвето, преди то да кипне.

Кафето не е толкова остро, ако му добавим малко масълце.

 Кафето не е толкова остро, ако му добавим малко масълце.
istock

Патладжаните няма да са толкова мазни след изпържването, ако преди това ги запечете във фурната или микровълновата и едва след това ги наредите в добре загрят тиган с малко олио. По-добре е да не прехвърляте патладжаните веднага в чинията, а първо върху кухненска хартия, която също ще абсорбира излишното масло.

Патладжаните трябва да се отцедят от мазнината върху кухненска хартия.

 Патладжаните трябва да се отцедят от мазнината върху кухненска хартия.
istock

Месният бульон ще бъде по-богат, ако мръвката се постави в тенджерата, докато водата е още студена. Ако месото се сервира като второ ястие, то трябва да се сложи в тенджера, когато водата вече заври. Бульонът е по-малко богат, но месото остава сочно и вкусно.

Ако искате да получите вкусни зеленчуци при варене, трябва да ги поставите във вода, след като водата заври. Ако искате бульонът да е вкусен, трябва да започнете да варите зеленчуците в студена вода.

Ако имате спешна нужда от майонеза, а у дома има само заквасена сметана, можете лесно, просто и бързо да я замените. За да направите това, добавете разбит жълтък и 1 чаена лъжичка горчица към сметаната и разбъркайте добре.

За да не се слепва оризът или макароните по време на готвене, трябва да добавите малко слънчогледово олио или зехтин към водата или да измиете със студена вода в гевгир след приготвянето.

Вместо с галета можете да панирате месото със смлени орехи. Така хем ще е по-вкусно, хем и по-полезно.