0

Л ипсата на домакински везни не трябва да се превръща в пречка за приготвянето на вкусна храна по рецепти, където теглото на продуктите е посочено в грамове. Ето колко грама има в една супена и чаена лъжица, както и в чаша от най-популярните продукти, с които се приготвят повечето ястия.

В лъжици продуктите се мерят сухи, не влажни. Измерванията се извършват в стандартна лъжица с размери 7x4 cm и обем 15 ml. Обемът на чаена лъжичка е 5 ml. Не трябва да е десертна или кафена, използвайте обичайната стандартна чаена лъжичка.

Фасетираната чаша е еквивалентна на обем от 200 ml, а само „стъклото“ е 250 ml, но днес има толкова много различни видове от тях, че не е ясно какво да се приеме за норма. А фасетираното стъкло от 1943 г., когато първото копие излезе от монтажната линия, не се е променило в характеристиките си.

Тези измервания помагат не само да готвите по рецепти, но и да записвате в хранителен дневник колко сте изяли от определен продукт на ден. Ако вашият режим включва претегляне на всичко, което ядете, това ще ви улесни, когато везните не са подръка.

Супена лъжица

  • Овесени ядки - 14 г
  • Грис, елда, просо, захар, сметана, какао - 25 г
  • Сол, нишесте - 30 г
  • Червен пипер – 12 г
  • Брашно – 10 г
  • Канела - 20 г
  • Растително масло - 17 г
  • Вода - 18 г
  • Оцет - 15 г
  • Мед - 35 г
  • Ориз – 30 г

Чаена лъжица

  • Вода, захар, мляко, растително масло - 5 г
  • Сол, сода - 7 г
  • Брашно – 4 г
  • Ориз – 8 г
  • Грис - 6 г
  • Червен пипер – 5 г
  • Нишесте, сметана - 10 г
  • Мляко – прясно – 6 г, кисело – 8 г
  • Чубрица – 2 г
  • Кимион – 1 г

Стъклена чаша

  • Захар, вода, грис - 200 г
  • Елда, сметана - 210 г
  • Просо - 180 г
  • Овесени ядки - 90 г
  • Брашно - 140г
  • Сол - 280 г
  • Растително масло – 190 г
  • Нишесте, суха мая, бакпулвер - 130 г

Кафена чаша (вместимост 75 мл)

  • Вода - 75 мл
  • Сол - 80 г
  • Захар – на пясък 80 г, пудра 55 г
  • Брашно - 50 г
  • Ориз - 85 г
  • Грис - 70 г
  • Галета - 60 г
  • Краве масло – твърдо 80 г, топено 85 г
  • Мас - 75 г (твърда)
  • Растително масло - 65 г
  • Мляко – прясно 75 мл, кисело 80 г
  • Орехи - 50 г (смлени)
  • Леща - 70 г
  • Зрял фасул - 60 г зрял
  • Мед - 150 г

Чаена чаша (вместимост 200 мл)

  • Вода - 200 мл
  • Сол, захар - 200 г
  • Пудра захар – 180 г
  • Брашно – 130 г
  • Ориз - 220 г
  • Грис - 180 г
  • Нишесте - 100 г
  • Галета – 140 г
  • Леща – 200 г
  • Зрял фасул – 150 г
  • Оцет – 200 мл
  • Растително масло – 180 г
  • Орехи – 120 г (смлени)
  • Мас – 230 г (твърда)

Други мерни единици

  • 1 щипка се равнява на около 1 грам (сол, захар, брашно, червен и черен пипер)
  • 1 бучка захар - около 6 грама
  • 1 яйце - средно около 50 грама