Л ипсата на домакински везни не трябва да се превръща в пречка за приготвянето на вкусна храна по рецепти, където теглото на продуктите е посочено в грамове. Ето колко грама има в една супена и чаена лъжица, както и в чаша от най-популярните продукти, с които се приготвят повечето ястия.
В лъжици продуктите се мерят сухи, не влажни. Измерванията се извършват в стандартна лъжица с размери 7x4 cm и обем 15 ml. Обемът на чаена лъжичка е 5 ml. Не трябва да е десертна или кафена, използвайте обичайната стандартна чаена лъжичка.
Фасетираната чаша е еквивалентна на обем от 200 ml, а само „стъклото“ е 250 ml, но днес има толкова много различни видове от тях, че не е ясно какво да се приеме за норма. А фасетираното стъкло от 1943 г., когато първото копие излезе от монтажната линия, не се е променило в характеристиките си.
Тези измервания помагат не само да готвите по рецепти, но и да записвате в хранителен дневник колко сте изяли от определен продукт на ден. Ако вашият режим включва претегляне на всичко, което ядете, това ще ви улесни, когато везните не са подръка.
Супена лъжица
- Овесени ядки - 14 г
- Грис, елда, просо, захар, сметана, какао - 25 г
- Сол, нишесте - 30 г
- Червен пипер – 12 г
- Брашно – 10 г
- Канела - 20 г
- Растително масло - 17 г
- Вода - 18 г
- Оцет - 15 г
- Мед - 35 г
- Ориз – 30 г
Чаена лъжица
- Вода, захар, мляко, растително масло - 5 г
- Сол, сода - 7 г
- Брашно – 4 г
- Ориз – 8 г
- Грис - 6 г
- Червен пипер – 5 г
- Нишесте, сметана - 10 г
- Мляко – прясно – 6 г, кисело – 8 г
- Чубрица – 2 г
- Кимион – 1 г
Стъклена чаша
- Захар, вода, грис - 200 г
- Елда, сметана - 210 г
- Просо - 180 г
- Овесени ядки - 90 г
- Брашно - 140г
- Сол - 280 г
- Растително масло – 190 г
- Нишесте, суха мая, бакпулвер - 130 г
Кафена чаша (вместимост 75 мл)
- Вода - 75 мл
- Сол - 80 г
- Захар – на пясък 80 г, пудра 55 г
- Брашно - 50 г
- Ориз - 85 г
- Грис - 70 г
- Галета - 60 г
- Краве масло – твърдо 80 г, топено 85 г
- Мас - 75 г (твърда)
- Растително масло - 65 г
- Мляко – прясно 75 мл, кисело 80 г
- Орехи - 50 г (смлени)
- Леща - 70 г
- Зрял фасул - 60 г зрял
- Мед - 150 г
Чаена чаша (вместимост 200 мл)
- Вода - 200 мл
- Сол, захар - 200 г
- Пудра захар – 180 г
- Брашно – 130 г
- Ориз - 220 г
- Грис - 180 г
- Нишесте - 100 г
- Галета – 140 г
- Леща – 200 г
- Зрял фасул – 150 г
- Оцет – 200 мл
- Растително масло – 180 г
- Орехи – 120 г (смлени)
- Мас – 230 г (твърда)
Други мерни единици
- 1 щипка се равнява на около 1 грам (сол, захар, брашно, червен и черен пипер)
- 1 бучка захар - около 6 грама
- 1 яйце - средно около 50 грама