0

И ма много поводи тези дни - семейни празници, 8 март, Задушница. Много хора се затрудняват как да извадят тапата от бутилката вино, ако нямат подръка тирбушон.

Да, този простичък, но толкова удобен уред много ни улеснява. Но понякога се налага да проявим изобретателност. В исторически план тирбушонът е просто стоманен винт, който се завинтва в тапа. Следователно винтовата част може да бъде заменена с всеки остър предмет, който може да пробие корка. От обратната страна предметът трябва да е удобен за държане в ръка, за да издърпате върха му заедно с тапата. Най-лесният начин е да използвате тесен трапезен нож, вилица и ножица. Ключовете и фибите са по-малко удобни.

Ножът (или друг предмет) трябва да бъде поставен достатъчно дълбоко в корковата тапа и след това се опитайте да го издърпате. Недостатъкът на този метод е, че острието може да изскочи от тапата или да я нарони на трохи.

Можете също да опитате да завъртите предмета, така че тапата да се върти заедно с него. След това, ако всичко върви добре, ще изскочи от бутилката.

Разширеното ниво на двете версии на метода на лоста е използването на самонарезен винт (това е остър винт, покрит с резба до главата). Самонарезният винт трябва да се завинти в тапата достатъчно дълбоко, след което да се вземе с клещи и да се издърпа.

Потапяне

Това е метод, който използват тези, които са пробвали всичко друго, а не могат да разчитат на добрия стар тирбушон. За да натиснете тапата, трябва да вземете доста здрав предмет: дръжка на нож, дръжка на вилица или лъжица, твърд молив. След това го поставете здраво в центъра на тапата и натиснете надолу. Корковата тапа трябва да падне вътре в бутилката.

Струва си да се има предвид, че този метод е подходящ за голяма компания, която може да изпие цяла бутилка вино за една вечер. В противен случай първо ще възникне въпросът с какво да го запушите, и второ, вкусът на корка няма да има най-добър ефект върху виното.

Рязане

Този метод е по-малко добър от предишните, тъй като корковата тапа може да се разпадне на малки парченца, които ще плуват в напитката. Въпреки това е подходящ начин за справяне с проблема за тези, които не са успели нито да развият тирбушона, нито да го бутнат вътре.

Трябва да се въоръжите с доста остър нож, малко по малко да нарежете тапата на малки парчета и да ги отстраните парче по парче.

При благоприятна ситуация, след като първите парчета бъдат извадени, все пак ще можете да вземете остатъците от тапата и да я премахнете изцяло.

Автор: Цвета Дилов