0

1. Проверка

Яйцата са твърде скъпи вече, за да си позволим да ги прахосваме. Затова, за да не прецакате всичко, проверете предварително възрастта им. Така ще сте сигурни, че няма да чукнете старо яйце сред останалите. Това става най-лесно, като ги пуснете в чаша или купа с вода. Прясно снесеното яйце ще лежи настрани на самото дъно, това на една седмица ще изплува с тъпия край нагоре, яйце на възраст 2-3 седмици ще стои в чаша перпендикулярно на дъното, а най-дъртото яйце ще изплува на повърхността и то в никакъв случай не трябва да се яде.

2. Съхранение

Няма нищо по-хубаво от меки, ронливи домашни бисквити, направо извадени от фурната. Но след няколко дни те стават като дървени. За да запазите бисквитките меки за няколко дни, съхранявайте ги в съд с парче ябълка. 

3. Предпазване

Поставете дървена лъжица напреки върху тенджерата. Така, когато заври, супата или яхнията няма да се излее върху котлона.

4. Грозде

Сложете няколко замразени зърна грозде в чаша вино. Така напитката ще стане студена, но не и разредена. 

5. Лед

Ледът, който се сервира в ресторантите, обикновено е кристално чист и прозрачен. А кубчетата от хладилника ви са мътни и бели. Но това може да се поправи: първо кипнете водата (можете да го направите два пъти) и чак след това я изсипете във формичките.

6. Сол

Ако готварската сол се овлажнява в кухнята, поставете 2-3 клечки за зъби в буркана. Може да пробвате и с няколко зърна ориз на дъното, но рискувате да ги гребнете заедно със солта. 

7. Трайност

За да запазите салатата свежа за няколко дни, използвайте следния трик: вземете обикновен съд (контейнер), покрийте дъното с парче домакинска хартия и поставете зеленчуците вътре. Кърпата ще абсорбира излишната влага, което обикновено е причината за бързото разваляне на продукта.

8. Магданоз

За да запазите свежестта на магданоза, кориандъра или копъра, увийте ги във влажна кърпа и ги поставете на долния рафт на хладилника. 

9. Разрязване

Много често при разрязване на торта, пай или чийзкейк ножът се залепва за десерта, в резултат на което парчетата са неравни или стават на каша. За да избегнете това, сложете ножа под струя гореща вода за 50-60 секунди, след това го избършете и започнете да режете сладкиша. 

10. Чери домати

Можете да нарежете няколко чери домата наведнъж, като използвате два капака или чинии. За целта вземете две чинии с еднакъв диаметър или пластмасови капаци. Сложете доматите върху едната чиния, а с втората покрийте отгоре. Като придържате горната чиния, нарежете всички домати наведнъж с остър нож