0

Е сента е сезонът на тиквите. И това няма нищо общо с измислени празници като Хелоуин. Търсим ги, защото са полезни и вкусни, богати на бета каротин, фибри и калий. 

Когато избираме, трябва да вземем предвид, че плодът трябва да има плътна кора, а дължината на изсушената дръжка не трябва да надвишава 1-2 см. Не вземайте твърде голям екземпляр или, обратно, малък. Подходящ е средно голям плод с приятен аромат.

Не забравяйте да почукате тиквата: ако чуете кух звук, това означава, че е узряла и има добри семена.

Цветът на кората зависи от сорта при избора, така че не е критичен. Но ако продавачът е нарязал плодове, потърсете тъмнооранжева плът.

За да не отидат на боклука, можем да подготвим тиквените семки за сушене, да ги опечем и да консумираме и тях. За целта измийте тиквата под течаща вода. Разполовете и отстранете централната част със семките.

Брашно

Отстранете семките и ги почистете от влакната. Ще бъде по-лесно да направите това, ако ги смесите със супена лъжица брашно и след това изплакнете. Влакната ще се залепят в брашното и семената ще се отделят лесно.

Сортирайте зърната, като отстраните плоските и повредените. Останалите изсипете в гевгир и изплакнете под течаща вода.

Разстелете семената върху памучна кърпа, поднос или голяма чиния. Покрийте с хартиени кърпи и подсушете. Оставете да изсъхне за 30-40 минути.

На открито

За изсушаване на семките на открито е подходящо топло, добре проветриво място, например перваза на кухненския прозорец, където има много слънце.

Разстелете тиквените семки на тънък слой върху чиста и суха памучна кърпа. Можете също така да използвате силиконова подложка или полиетиленов лист. За да предпазите семената от прах, покрийте ги с марля или друга мрежеста кърпа и оставете да изсъхнат.

Разбърквайте ги от време на време, за да изсъхнат равномерно. Тиквените семки ще бъдат готови след около 2-3 седмици.

Тиган

Загрейте чист тиган до висока степен, добавете семената. Подсушете първите 5-7 минути на силен огън, като разбърквате. Намалете топлината до средна и при непрекъснато бъркане оставете на котлона още 15-30 минути. Така готовите тиквени семки ще станат сухи, еластични и няма да се залепят едно за друго.

Фурна

Загрейте фурната на 150 градуса. Поставете тиквените семки на равен слой върху тава за печене (може да я постелете с хартия за печене предварително).

Поставете тавата във фурната. Извадете и разбъркайте семената на всеки 5 минути. Ще бъдат готови след 15 минути.

Микровълнова

Поставете семената върху подходяща за микровълновата печка чиния. Поставете ги в микровълновата фурна за няколко минути при най-висока мощност. Извадете и разбъркайте.

Върнете в микровълновата за 3 минути. Задайте средна мощност, не повече от 600 W. Продължете, докато семената изсъхнат. Средно процесът може да отнеме 10-15 минути.

Сушилня

Загрейте устройството до 70 градуса. Поставете тиквените семки на равен слой върху тавите за сушене и ги поставете на място.

Разбърквайте семената на всеки 3-5 минути. Разменяйте тавите от време на време. Постепенно кожата на семената ще стане по-малко снежнобяла. Когато видите, че кората е променила цвета си, изключете електрическата сушилня и оставете семената в нея, докато изстинат - не е необходимо да ги разбърквате на този етап. Целият процес на сушене може да отнеме 5-7 часа.

Фритюрник

Загрейте фритюрника до 60 градуса. Изсипете семената в купата. Изсушете, като разбърквате непрекъснато с дървена шпатула, за половин час.

Белене

Има няколко начина: ръчно или с помощта на технология. Ако намерите подходяща машина за белене, ще можете да обелите семките по-бързо.

Точилка

Поставете семената върху чиста хартия или парче плат. Преминете ги с дървена точилка, все едно разточвате лист тесто. Повечето от тиквените семки ще се отворят и лесно ще се отстранят от корите.

Зъби

Хванете семето за краищата с два пръста и натиснете или захапете малко в тясната част. Кората ще се напука. След това освободете семката от кората с ръцете си.

Педикюр

Клещите за педикюр също са вариант. Използвайте само нов инструмент за белене на семена. Използвайте клещи, за да отчупите краищата на семките и да премахнете сърцевината от кората.

Автор: Цвета Дилова