0

К акто хората, така и кучетата са подвластни на различни емоции. И настроенията им също се сменят. За част от тях може да научим, ако се вгледаме в опашката. Тя показва състоянието на кучето. Ето как да разпознавате сигналите.

Нагоре

Ако опашката на кучето е вдигната високо като пръчка, това означава, че в момента то е в състояние на бойна готовност. Това невинаги е приятелски знак. Ако сте на улицата и наблизо има други кучета, в това състояние вашият домашен любимец може да ги нападне. Понякога агресията може да се прояви към собственика, но не толкова буйно. Най-много кучето да се опита да ви сплаши.

Надолу

Много хора знаят какво означава тази позиция. Спусната, прибрана опашка показва, че кучето се страхува и проявява покорство. Може би изпитва вина. Най-често в това състояние кучето се чувства уплашено, така че може да се опита да избяга или да се скрие. Но всичко отново зависи от темперамента. Понякога кучетата могат и да нападнат от страх.

Завъртяна

Тук е важно да се вземат предвид някои характеристики. При някои породи опашката винаги е навита на една страна. Това е нейната естествена позиция, така че ще бъде трудно да се прецени състоянието на кучето в този случай.

Но ако кучето обикновено има изправена опашка и внезапно заеме свита позиция към главата, това означава, че в момента то е възбудено или превъзбудено. Това може да стане както от радост, така и от противоположни емоции. За да разберете защо точно кучето е в това състояние, струва си да наблюдавате други телесни сигнали.

Хоризонтално

Тази позиция се счита за неутрална и спокойна. Вашият домашен любимец вероятно е абсолютно спокоен. Освен това с тази позиция на опашката той може да е съсредоточен върху конкретна задача - например да гледа играчка или да проявява любопитство към нещо друго.

Посоки

Много хора често грешат, вярвайки, че като маха с опашка, кучето със сигурност е щастливо. Това обаче невинаги е така. Струва си да обърнете внимание как точно го прави:

- Размахва опашката си от едната към другата страна, като прави широки и бавни удари. Това означава, че вашият домашен любимец е щастлив и изпитва радост.

- Маха опашка бавно и колебливо. Това означава, че кучето е притеснено и ще оцелее.

- Размахва опашката си предимно надясно - изпитва положителни емоции към собственика.

- Маха с опашка предимно наляво - подложено е на стрес.

- Размахване на опашка в кръг - кучето е много щастливо в момента.