0

А ко има някаква коалиция в туршията, то балансьорът в нея е карфиолът. Тази рошава зелка е нещото, което сплотява морковите и зелените домати. Карфиолът е вкусна добавка към всяка супа, свършва за отрицателно време във вид на салата и е истински деликатес, когато се панира. Но ако във всички тези случаи може да преживеем без него, ако липсва в туршията, няма да има никаква „сглобка“. Затова с две ръце гласуваме за този важен коалиционен партньор, без който не може да се вземе важното решение колко ракия да се изпие. А ето и как да го зазимим в буркани.

По корейски

Продукти:

карфиол – 800 г

моркови – 2 бр.

дафинов лист – 2 листа

чесън – 2 скилидки

За маринатата: 

вода – 0.5 л

захар - 2 суп. л.

сол – 1 суп. л.

олио – 50 г

оцет 9% - 2 суп. л.

кориандър, чесън на прах – по 0.5 ч. л.

червен пипер, черен пипер, куркума – по 0.25 ч. л.

Приготвяне:

Измийте карфиола, отстранете листата и дръжките. Накъсайте на малки розички. Налейте вода в тенджера и я оставете да заври. Карфиолът се поставя във врящата вода и се вари още 7-8 минути, след като заври. Отцедете в гевгир и оставете излишната вода да се отцеди.

Обелете и измийте чесъна и морковите. Чесънът се нарязва на филийки. Настържете морковите с помощта на ренде за корейски моркови. Ако няма такова ренде, тогава морковите могат да бъдат нарязани на тънки ивици с остър нож.

В чисти, стерилизирани стъклени буркани се нареждат настърганите моркови и карфиол, като се редуват един с друг.

Време е и за маринатата. Налейте 500 мл вода в тенджера и я оставете да заври. Добавете сол, захар, дафинов лист, бахар, смлян кориандър, сух чесън, куркума, смлян черен пипер, смлян червен пипер, нарязан пресен чесън. Маринатата се вари на тих огън 3-4 минути. Изключете котлона, налейте оцет и растително масло, разбъркайте готовата марината.

Веднага налейте горещата марината в напълнените с карфиол и моркови буркани и ги затворете със стерилизирани капачки. За дългосрочно съхранение бурканите с капак трябва да бъдат стерилизирани.

Ако не можете да удържите до зимата, може да опитате карфиола още на вечеря – достатъчно е да престои 5-6 часа. 

С хималайска сол

Продукти:

вода - 2 л

карфиол - 1 голяма глава

хималайска сол - 10 ч. л.

Начупете карфиола на розички с желаната от вас големина, измийте и разпределете в бурканите. Във всеки от тях сложете по една чаена лъжичка сол и залейте със студена вода така, че да покрива карфиола.

Затворете с капачки, които не превъртат. Наредете бурканите в дълбока тенджера с вода. След като водата заври, засечете за около половин час, извадете бурканите и ги наредете с капачките надолу, докато изстинат.  

В доматен сос

Продукти:

Карфиол – 1,1/2 кг

сол 2 с. л. лъжици + за готвене

домати - 2 кг

камби - 6 бр.

чесън – 2 неголеми глави

захар - 100 г

олио - 200 мл

оцет 9% - 100 мл

Приготвяне:

Времето за приготвяне на карфиола по този начин отнема трийсетина минути, от посочените продукти излизат 10 броя порции.

Разделете карфиола на съцветия. Сварете го в подсолена вода за 5 минути, след като заври, отцедете в гевгир и леко охладете.

Смелете доматите и чушките с помощта на месомелачка или блендер. Обелете чесъна и прекарайте скилидките през преса.

Изсипете доматената смес в тавата. Добавете чесъна, солта, захарта, олиото и оцета. Оставете да заври, след което добавете карфиола и варете на слаб огън още 10-15 минути. Изсипете в стерилизирани буркани, сложете капачките, обърнете бурканите на обратно и след като изстинат, съхранявайте ги на хладно място. До пълното изстиване на бурканите може да ги държите увити в одеяло. 

С целина

Продукти:

карфиол - 700 г

целина - 2 стръка

сол - 1 ч. л.

дафинов лист

Приготвяне:

Измийте карфиола и го почистете от листата и кочана. Накъсайте на розички и го наредете в буркани. Прибавете солта, нарязаната целина и дафиновия лист. Долейте с вода. Запечатайте и стерилизирайте за час и нещо. 

С мед

Продукти:

камби - 3 кг

карфиол - 3 кг

моркови - 3 кг

зеле - 3 кг

оцет - 1 бутилка винен

олио - 1/2 л

захар - 1/2 кг

мед - 1 буркан

сол - 250 г

магданоз

Приготвяне:

Всички зеленчуци се нарязват, а карфиолът се накъсва на розички. Приготвя се марината от оцета, олиото, захарта, солта, меда и се заливат зеленчуците.

Престоява така няколко часа, след което се слага да кипне. Разпределете в буркани, във всеки от тях сложете по 1-2 аспирина, затворете и обърнете с капачките надолу, докато изстинат.