А ко има някаква коалиция в туршията, то балансьорът в нея е карфиолът. Тази рошава зелка е нещото, което сплотява морковите и зелените домати. Карфиолът е вкусна добавка към всяка супа, свършва за отрицателно време във вид на салата и е истински деликатес, когато се панира. Но ако във всички тези случаи може да преживеем без него, ако липсва в туршията, няма да има никаква „сглобка“. Затова с две ръце гласуваме за този важен коалиционен партньор, без който не може да се вземе важното решение колко ракия да се изпие. А ето и как да го зазимим в буркани.
По корейски
Продукти:
карфиол – 800 г
моркови – 2 бр.
дафинов лист – 2 листа
чесън – 2 скилидки
За маринатата:
вода – 0.5 л
захар - 2 суп. л.
сол – 1 суп. л.
олио – 50 г
оцет 9% - 2 суп. л.
кориандър, чесън на прах – по 0.5 ч. л.
червен пипер, черен пипер, куркума – по 0.25 ч. л.
Приготвяне:
Измийте карфиола, отстранете листата и дръжките. Накъсайте на малки розички. Налейте вода в тенджера и я оставете да заври. Карфиолът се поставя във врящата вода и се вари още 7-8 минути, след като заври. Отцедете в гевгир и оставете излишната вода да се отцеди.
Обелете и измийте чесъна и морковите. Чесънът се нарязва на филийки. Настържете морковите с помощта на ренде за корейски моркови. Ако няма такова ренде, тогава морковите могат да бъдат нарязани на тънки ивици с остър нож.
В чисти, стерилизирани стъклени буркани се нареждат настърганите моркови и карфиол, като се редуват един с друг.
Време е и за маринатата. Налейте 500 мл вода в тенджера и я оставете да заври. Добавете сол, захар, дафинов лист, бахар, смлян кориандър, сух чесън, куркума, смлян черен пипер, смлян червен пипер, нарязан пресен чесън. Маринатата се вари на тих огън 3-4 минути. Изключете котлона, налейте оцет и растително масло, разбъркайте готовата марината.
Веднага налейте горещата марината в напълнените с карфиол и моркови буркани и ги затворете със стерилизирани капачки. За дългосрочно съхранение бурканите с капак трябва да бъдат стерилизирани.
Ако не можете да удържите до зимата, може да опитате карфиола още на вечеря – достатъчно е да престои 5-6 часа.
С хималайска сол
Продукти:
вода - 2 л
карфиол - 1 голяма глава
хималайска сол - 10 ч. л.
Начупете карфиола на розички с желаната от вас големина, измийте и разпределете в бурканите. Във всеки от тях сложете по една чаена лъжичка сол и залейте със студена вода така, че да покрива карфиола.
Затворете с капачки, които не превъртат. Наредете бурканите в дълбока тенджера с вода. След като водата заври, засечете за около половин час, извадете бурканите и ги наредете с капачките надолу, докато изстинат.
В доматен сос
Продукти:
Карфиол – 1,1/2 кг
сол 2 с. л. лъжици + за готвене
домати - 2 кг
камби - 6 бр.
чесън – 2 неголеми глави
захар - 100 г
олио - 200 мл
оцет 9% - 100 мл
Приготвяне:
Времето за приготвяне на карфиола по този начин отнема трийсетина минути, от посочените продукти излизат 10 броя порции.
Разделете карфиола на съцветия. Сварете го в подсолена вода за 5 минути, след като заври, отцедете в гевгир и леко охладете.
Смелете доматите и чушките с помощта на месомелачка или блендер. Обелете чесъна и прекарайте скилидките през преса.
Изсипете доматената смес в тавата. Добавете чесъна, солта, захарта, олиото и оцета. Оставете да заври, след което добавете карфиола и варете на слаб огън още 10-15 минути. Изсипете в стерилизирани буркани, сложете капачките, обърнете бурканите на обратно и след като изстинат, съхранявайте ги на хладно място. До пълното изстиване на бурканите може да ги държите увити в одеяло.
С целина
Продукти:
карфиол - 700 г
целина - 2 стръка
сол - 1 ч. л.
дафинов лист
Приготвяне:
Измийте карфиола и го почистете от листата и кочана. Накъсайте на розички и го наредете в буркани. Прибавете солта, нарязаната целина и дафиновия лист. Долейте с вода. Запечатайте и стерилизирайте за час и нещо.
С мед
Продукти:
камби - 3 кг
карфиол - 3 кг
моркови - 3 кг
зеле - 3 кг
оцет - 1 бутилка винен
олио - 1/2 л
захар - 1/2 кг
мед - 1 буркан
сол - 250 г
магданоз
Приготвяне:
Всички зеленчуци се нарязват, а карфиолът се накъсва на розички. Приготвя се марината от оцета, олиото, захарта, солта, меда и се заливат зеленчуците.
Престоява така няколко часа, след което се слага да кипне. Разпределете в буркани, във всеки от тях сложете по 1-2 аспирина, затворете и обърнете с капачките надолу, докато изстинат.
Кристи Красимирова